HRT-ov novinar Robert Tomić Zuber ima 33 godine, visok je 189 centimetara, a do težine od 117,9 kilograma stigao je tijekom zadnjih 15 godina. U tom je razdoblju, kako sam kaže, bio uglavnom neaktivan i puno je vremena provodio sjedeći. Prije se bavio veslanjem, ali je prestao zbog ozljede koljena.
Kaže da mu je višak kilograma postao preveliko opterećenje za kičmu i zato mu je cilj u dva mjeseca akcije "Mršavimo zajedno" izgubiti 5 do 10 kilograma i riješiti se bolova u leđima.
Prvi poticaj za sudjelovanje u akciji dobio je od svoje supruge, a do kraja su ga uvjerili rezultati Ines i Borisa, sudionika prvog kruga "Mršavimo zajedno", koji su uz pomoć svojih stručnih timova izgubili po 10 kilograma.
Krupan čovjek neopterećen izgledom
Iako prema indeksu tjelesne mase spada u pretilost prvog stupnja, Robert kaže: "Nisam opterećen izgledom pa nisam ni primjećivao svoju debljinu. Mislio sam za sebe da sam krupan čovjek i nije mi na pamet padala nikakva pretilost."
Za sebe još kaže da pokušava biti nenaporan, a svoj stil života opisuje kao neobavezan, iako se nama čini da ima jako puno obaveza.
Igra se s djecom, pjeva i snima dokumentarce
Sa suprugom Dianom Roko, koja također radi na HRT-u, ima 11-mjesečnog sina Mihu, a iz prvog braka 7-godišnjeg Zinu. Budući da, kako sam kaže, ulogu oca smatra svojom najvažnijom ulogom, što više vremena nastoji provoditi s obitelji.
Zbog svog novinarskog posla često putuje, a u slobodno vrijeme snima dokumentarne filmove i pjeva u etno jazz bendu Methodus.
Jelovnik (1. tjedan)
Jelovnik po danima za prvi tjedan
1. DAN
Doručak: žitarice za doručak po želji, probiotički jogurt, med, lanene sjemenke, svježi prirodni voćni sok
Međuobrok: jabuka ili kruška
Ručak: juha od povrća s ukuhano malo tjestenine, rižoto sa šparogama i lećom (kuhana integralne riže + šparoge + leća + parmezan), zdjelica miješane salate (krastavci, rajčica) začinjene maslinovim uljem i limunovim sokom
Međuobrok: grisini štapići, voće po želji
Večera: puretina (narezane na kockice) + povrće (grašak, tikvice, šampinjoni, mrkvica) - sve pirjano u woku ili na tavici na malo ulja, kuhani krumpir s peršinom
Večernji zalogaj: obrano mlijeko, suhe šljive
Tijekom dana popiti 8 do 10 čaša obične vode ili biljnog čaja.
Dozvoljeno je popiti 2 kave s mlijekom i čajnom žličicom šećera.
Energetska vrijednost: 2754 kcal, ugljikohidrati (% E): 54,6 %, masti (% E): 24,9 %, bjelančevine (% E): 20,5 %
2. DAN
Doručak: integralni kruh sa sjemenkama, mliječni namaz sa smanjenim udjelom masnoća, nemasna šunka, svježa paprika ili rajčica, obrano mlijeko
Međuobrok: malo integralno pecivo, fermentirani mliječni napitak (jogurt, acidofil, kiselo mlijeko...), jabuka
Ručak: losos u umaku od limuna, krumpir salata, crno vino
Sastojci za losos: kotlet lososa, crveni luk, limun ,crvena ljuta papričica, juha od kockice, maslinovo ulje, med, sol, mljeveni bijeli papar, sjeckani peršin
Međuobrok: voćna salata (voće po želji)
Večera: salata s tikvicama, svježi kravlji sir, dvopek
Sastojci za salatu s tikvicama: tikvica, makaroni, sjemenke od suncokreta, pinjole, rajčice, češnjak, masline, bosiljak, feta sir, maslinovo ulje.
Večernji zalogaj: jagode
Tijekom dana popiti 8 do 10 čaša obične vode ili biljnog čaja.
Dozvoljeno je popiti 2 kave s mlijekom i čajnom žličicom šećera
Energetska vrijednost: 2803 kcal, ugljikohidrati (% E): 53,3 %, masti (% E): 27,4 %, bjelančevine (% E): 19.3 %
3. DAN
Doručak: kukuruzni kruh, maslac, marmelada od voća po želji, čaša svježeg prirodnog voćnog soka
Međuobrok: voće po želji, jogurt
Ručak: sendvič (integralno pecivo sa sjemenkama + sirni namaz + pileća ili pureća salama + ketchup + nekoliko listova zelene salate + naribani svježi krastavci)
Međuobrok: orašasto (orasi, bademi, lješnjaci...) i suho voće po želji
Večera: svježi kravlji sir + niskomasno vrhnje, svježa rajčica, kukuruzni kruh
Večernji zalogaj: grisini štapići, voće po želji
Tijekom dana popiti 8 do 10 čaša obične vode i biljnog čaja.
Dozvoljeno je popiti 2 kave s mlijekom i čajnom žličicom šećera
Energetska vrijednost: 2813 kcal, ugljikohidrati (% E): 54,2 %, masti (% E): 29,3 %, bjelančevine (% E): 16,5 %
4. DAN
Doručak: zobene pahuljice, obrano mlijeko, grožđice ili sušene brusnice, lanene sjemenke, nasjeckana banana, svježi prirodni voćni sok
Međuobrok: voćna salata (voće po izboru)
Ručak: krem juha od gljiva, riba po želji + krumpir narezan na ploške + sjeckana mrkvica, sve zapečeno u pećnici na malo ulja, zelena salata začinjena ekstra djevičanskim maslinovim uljem i aceto balsamicom
Međuobrok: puding (može gotov proizvod)
Večera: kuskus s gljivama, gamberima i povrćem, salata (rotkvica + niskomasno vrhnje + kopar)
Večernji zalogaj: krekeri od integralnog brašna, svježi kravlji sir
Tijekom dana popiti 8 do 10 čaša obične vode i biljnog čaja.
Dozvoljeno je popiti 2 kave s mlijekom i čajnom žličicom šećera
Energetska vrijednost: 2821 kcal, ugljikohidrati (% E): 57,0 %, masti (% E): 24,3 %, bjelančevine (% E): 18,7 %
5. DAN
Doručak: griz pripremljen sa obranim mlijekom + čajna žlica meda ili javorov sirupa + sitno nasjeckani bademi, banana
Međuobrok: voćni jogurt
Ručak: juha od povrća s malo ukuhane tjestenine, pureća prsa na roštilju (ili na grill tavi), rizi-bizi (integralna riža), povrće po želji ''na lešo'', ajvar, matovilac začinjen sa maslinovim uljem i limunovim sokom, crno vino
Međuobrok: pita ili savijača od jabuka
Večera: omlet s mozzarellom i rajčicom, dvopek
Večernji zalogaj: voćna salata (voće po želji)
Tijekom dana popiti 8 do 10 čaša obične vode i biljnog čaja.
Dozvoljeno je popiti 2 kave s mlijekom i čajnom žličicom šećera.
Energetska vrijednost: 2780 kcal, ugljikohidrati (% E): 49,6 %, masti (% E): 29,8 %, bjelančevine (% E): 20,6 %
6. DAN
Doručak: integralni dvopek, sirni namaz, niskomasna šunka svježa paprika, svježi prirodni voćni sok
Međuobrok: voće po želji, probiotički jogurt
Ručak: integralna tjestenina s povrćem, kompot od voća po želji
Međuobrok: dvopek, vegetarijanska biljna pašteta, jabuka
Večera: pileća prsa ''na naglo'', tikvice, patliđani, paprika i rajčica s grill-tave s ekstra djevičanskim maslinovim uljem, pire krumpir
Večernji zalogaj: kakao (pripremljen sa obranim mlijekom)
Tijekom dana popiti 8 do 10 čaša obične vode i biljnog čaja.
Dozvoljeno je popiti 2 kave s mlijekom i čajnom žličicom šećera
Energetska vrijednost: 2882 kcal, ugljikohidrati (% E): 54,0 %, masti (% E): 29,5 %, bjelančevine (% E): 16,5 %
7. DAN
Doručak: žitarice za doručak po želji, jogurt, grožđice ili sušene brusnice, sitno nasjeckani bademi, svježi prirodni voćni soki
Međuobrok: suhe smokve
Ručak: kozice s povrćem, bulgur
Sastojci za kozice s povrćem: kozice - svježe ili zamrznute, zelene mahune - svježe ili zamrznute, ulje, luk - sitno nasjeckan, sitno ribani đumbir, čili, kurkuma, sol, rajčice - nasjeckane, svježe crvene paprike - nasjeckane, šampinjona, češnjak - nasjeckan, zelene čili papričice - nasjeckane, šećer, nemasni jogurt, listići korijandra - nasjeckani.
Međuobrok: muesli ili voćna pločica
Večera: varivo kelj, krumpir, kuhana teletina, integralni kruh sa sjemenkama
Večernji zalogaj: voće po želji
Tijekom dana popiti 8 do 10 čaša obične vode i biljnog čaja.
Dozvoljeno je popiti 2 kave s mlijekom i čajnom žličicom šećera
Energetska vrijednost: 2834 kcal, ugljikohidrati (% E): 53,5 %, masti (% E): 27,2 %, bjelančevine (% E): 19,3 %
Jelovnik (2. tjedan)
1. DAN
Doručak: kukuruzni kruh, maslac, marmelada od voća po želji, čaša svježeg prirodnog voćnog soka
Međuobrok: krekeri od integralne riže, fermentirani mliječni napitak (npr. jogurt, kefir, acidofil...), suhe šljive
Ručak: krem juha od brokule, tjestenina s patlidžanom i rajčicom
Sastojci: maslinovo ulje, nasjeckani luk i češnjak, patlidžan narezan na kockice, sojin umak, rajčica iz limenke, svježe nasjeckane rajčice, kuhana integralna tjestenine, svježi peršin, majčina dušica ili origano, papar
Međuobrok: banana, obrano mlijeko
Večera: pileća prsa pripremljena 'na naglo', kuhana integralna riža, povrće (tivice, cvjetača, prokulice...) na lešo, preliveno sa ekstra djevičanskim maslinovim uljem, ribana mrkvica začinjena limunovim sokom
Večernji zalogaj: voćna salata (voće po želji)
Tijekom dana popiti 8 do 10 čaša obične vode i biljnog čaja.
Dozvoljeno je popiti 2 kave s mlijekom i čajnom žličicom šećera
Energetska vrijednost: 2814 kcal, ugljikohidrati (% E): 57,7 %, masti (% E): 24,7 %, bjelančevine (% E): 17,6 %
2. DAN
Doručak: sendvič - integralno pecivo sa sjemenkama + tanki sloj mliječnog namaza + gauda ili emmentaler + svježa rajčica, čaša svježeg prirodnog voćnog soka
Međuobrok: probiotički jogurt, jabuka ili kruška
Ručak: teletina s pireom od boba
Sastojci: bob, srednji krumpir, kiselo vrhnje (niskomasno), maslac, teleći odrezak, naribana limunova korica, češnjak, ocijeđene, usitnjene kapare, maslinovo ulje, usitnjeni svježi vlasac
Međuobrok: muesli ili voćna pločica
Večera: kuhana integralna riža sa šampinjonima i povrćem po želji, zdjelica ribanog kupusa na salatu
Večernji zalogaj: jagode
Tijekom dana popiti 8 do 10 čaša obične vode i biljnog čaja.
Dozvoljeno je popiti 2 kave s mlijekom i čajnom žličicom šećera
Energetska vrijednost: 2785 kcal, ugljikohidrati (% E): 50,5 %. masti (% E): 29,4 %, bjelančevine (% E): 20,1 %
3. DAN
Doručak: žitarice po želji, obrano mlijeko, grožđice ili sušene brusnice, sitno nasjeckani lješnjaci, svježeg prirodnog voćnog soka
Međuobrok: voćni jogurt
Ručak: tuna kao pašticada
Sastojci: odrezak tune, maslinovo ulje, češnjak, klinčić, grožđice, vinski ocat, prošek, okruglica od kruha
Međuobrok: integralni dvopek, vegetarijanska biljna pašteta, jabuka
Večera: svježi kravlji sir + niskomasno vrhnje + nasjeckani manji krastavac + sjemenke sezama + malo kopra, integralni kruh
Večernji zalogaj: voće po želji, grisini štapići
Tijekom dana popiti 8 do 10 čaša obične vode i biljnog čaja.
Dozvoljeno je popiti 2 kave s mlijekom i čajnom žličicom šećera
Energetska vrijednost: 2838 kcal, ugljikohidrati (% E): 55,4 %, masti (% E): 26,8 %, bjelančevine (% E): 17,8 %
4. DAN
Doručak: integralni kruh sa sjemenkama, kuhana jaja, svježa paprika, obrano mlijeko
Međuobrok: bućine sjemenke, fermentirani mliječni napitak (npr. jogurt, kefir, acidofil...)
Ručak: pileća juha s ukuhano malo tjestenine, pirjana pureća prsa, kuhani krumpir, lešo kelj preliven sa maslinovim uljem, ajvar
Međuobrok: integralni dvopek, vegetarijanska biljna pašteta, jabuka
Večera: salata od makarona
Sastojci: kratki makaroni kuhani u slanoj vodi, ocijeđeni i ohlađeni, vinski ocat, ulje, vlasac ili mladi luk, sitno narezani ili naribani luk, korijen krupnije ribanog celera, sitno kosano lišće peršina, kisele paprike očišćene od sjemenja i izrezane na rezance, zelene masline izrezane na komadiće, kiselo vrhnje, sol i papar po ukusu, rajčica izrezana na kriške, nekoliko listova zelene salate
Večernji zalogaj: voće po želji
Tijekom dana popiti 8 do 10 čaša obične vode i biljnog čaja.
Dozvoljeno je popiti 2 kave s mlijekom i čajnom žličicom šećera
Energetska vrijednost: 2823 kcal, ugljikohidrati (% E): 51,4 %, masti (% E): 28,7 %, bjelančevine (% E): 19,9 %
5. DAN
Doručak: kukuruzni kruh, maslac, marmelada od voća po želji, obrano mlijeko
Međuobrok: jabuka
Ručak: juha od povrća, faširanci, grah salata, lešo brokula i cvjetača, preliveni sa maslinovim uljem, kukuruzni kruh, crno vino
Međuobrok: savijača sa sirom
• Čaša svježeg prirodnog voćnog soka
Večera: pirjano povrće u maslinovom ulju i mediteranskom bilju
Sastojci: maslinovo ulje, lovorov list, majčina dušica, voda, nasjeckani mladi luk, šampinjoni, brokula, cvjetača, tikvica izrezana po dužini na ploške, nasjeckani vlasac, sol i papar, limunova korica za posipanje
Večernji zalogaj: štapići mrkve
Tijekom dana popiti 8 do 10 čaša obične vode i biljnog čaja.
Dozvoljeno je popiti 2 kave s mlijekom i čajnom žličicom šećera
Energetska vrijednost: 2868 kcal, ugljikohidrati (% E): 53,9 %, masti (% E): 30,0 %, bjelančevine (% E): 16,1 %
6. DAN
Doručak: raženi kruh, svježi kravlji sir, klice za posipanje, svježi prirodni voćni sok
Međuobrok: fermentirani mliječni napitak (npr. jogurt, kefir, acidofil...), voće po želji
Ručak: fritata od poriluka, tikvica i sira, zelena salata začinjena sa maslinovim uljem i limunovim sokom, integralni kruh
Sastojci fritate: maslinovo ulje, nasjeckani poriluk, (samo bijeli dio), tikvica narezana na tanke štapiće, nasjeckani ili pasirani češnjak, lagano umućena jaja, svježe naribani parmezan, nasjeckani ementaler
Međuobrok: suho voće po želji
Večera: varivo mahune, pileće ili pureće hrenovke, senf, integralni kruh
Večernji zalogaj: kakao (pripremljen sa obranim mlijekom), jabuka
Tijekom dana popiti 8 do 10 čaša obične vode i biljnog čaja.
Dozvoljeno je popiti 2 kave s mlijekom i čajnom žličicom šećera
Energetska vrijednost: 2773 kcal, ugljikohidrati (% E): 53,3 %, masti (% E): 30,2 %, bjelančevine (% E): 16,5 %
7. DAN
Doručak: žitarice po želji, probiotički jogurt, med, lanene sjemenke, svježi prirodni voćni sok
Međuobrok: puding – gotov proizvod, voće po želji
Ručak: proso sa šampinjonima i sezamom, odresci od soje
Sastojci za proso sa šampinjonima i sezamom:
kuhani proso, šampinjoni, jaja, sezam, mlijeko, sol
Međuobrok: krekeri od integralnog brašna, jabuka ili kruška
Večera: riblja juha, krumpir i blitva lešo, dodati malo maslinovog ulja i nasjeckanog češnjaka, riba po želji kuhana ili na žaru
Večernji zalogaj: voće po želji
Tijekom dana popiti 8 do 10 čaša obične vode i biljnog čaja.
Dozvoljeno je popiti 2 kave s mlijekom i čajnom žličicom šećera
Energetska vrijednost: 2809 kcal, ugljikohidrati (% E): 53,2 %, masti (% E): 27,5 %, bjelančevine (% E): 19,3 %