Dijeta 28. listopada 2010.

Proso mi je zadnja utjeha

Ana-Kuhnija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vježbanje mi je najteži dio programa i teretana mi ponekad izgleda kao dvorana sa spravama za mučenje, priznaje Ana u svom dnevniku prehrane i vježbanja. Utočište je našla u kuhinji i isprobavanju novih zdravih namirnica, kao što je proso. To joj pomaže u borbi s unutarnjim glasom koji ju potiče da jede peciva i sendviče

Raspoloženje: odmorna i opuštena

Tjelesno stanje: malo lakša

Upravo sam završavala s treningom u City Fitness&Spa centru kad sam ugledala poznato lice. S osmijehom od uha do uha, pod budnim okom svog trenera, upravo je započela sa zagrijavanjem. "O dobar dan, gospođo Karmela, kako ide?", pozdravim je, a dok smo razmjenjivale dojmove, nisam mogla ne primijetiti kako ona zaista uživa u vježbanju, ne skidajući osmijeh s lica. Nasuprot Karmeli, moja pretpostavka na samom početku programa o tome kako će mi vježbanje biti najteži dio, zasad još stoji.

Teretana sa sofisticiranim spravama za mučenje

"Možeš ti to!", često me ohrabruje Srđan, moj osobni trener, a ja nemam druge opcije nego povjerovati mu. Čini mi se da bi i zalutalom putniku kroz vrijeme mala dvorana puna svakojakih sprava za vježbanje izgledala kao sofisticirana varijanta srednjevjekovnih sprava za mučenje, a nakon četiri serije od 30 sekundi na osam sprava, upravo se takvom i meni učinila. No, brojke na vagi, koje se polako, ali sigurno smanjuju, daju mi volju da i dalje zdušno vodim bitku sa kilogramima, zanemarujući to što mi sprave na prvi pogled ne djeluju baš prijateljski. Mogu ja to!

S druge strane, kuhinja je moje utočište, moje omiljeno mjesto. Iako možda zvuči kao klišej, meni su se zaista otvorila vrata nekog drugog svijeta, a svakom se novom ručku veselim kao malo dijete, kombinirajući nove namirnice, pripremajući nova jela.

"Kako ide? Jesi li gladna?", često me pitaju prijatelji, pretpostavljajući da sam na strogoj dijeti, pošto su rezultati, točnije naznake nečeg što će u bliskoj budućnosti biti struk, već vidljivi. Međutim, od samog početka programa mršavljenja, svoj jelovnik ne poistovjećujem s dijetom, već sa promjenom fokusa – jedem manje, češće i zdravije. Uostalom, tko bi bio gladan sa pet obroka dnevno?

Pogledaj kako izgleda Anin jelovnik!

Neprijateljski unutarnji glas

Naravno da sve ne teče tako glatko kako se sa strane čini… Iako je program dotjeran do savršenstva i pokriveni su svi aspekti ključni za zdravi gubitak kilograma, a Karmela i ja imamo izvrsnu podršku na čelu s našim osobnim trenerima Domagojem i Srđanom, ne treba zanemariti unutarnje neprijatelje.

Moj se pojavljuje u vidu mrzovoljnog unutarnjeg glasa. U pravilu se javlja onih dana kada ne treniram, izazvan mirisima koji dopiru iz pekarnica i ostalih tvornica ugljikohidrata, i igra na kartu starih navika. Privlače ga i sendviči slučajnih putnika javnog gradskog prijevoza, i više je olfaktorni, nego vizualni tip.

Napada povremeno, naglo i najčešće na javnim mjestima. Na trenutak zagospodari mojim umom, a noge povede put izvora mirisa, te nakratko, samo prividno zavlada.

Spas: složenac s prosom i tikvicama

Na sreću, brzo ga detektiram i prizovem sjećanja na mukotrpno vježbanje u teretani, pojačam slikom petnaestak crnih debelih ikseva na kalendaru. A završni udarac stiže u vidu ponude za ručak: "Jesi li možda za složenac s tikvicama i prosom?"

"MMM, ovo je odlično!", pomislim žvačući prvi zalogaj složenca sa tikvicama i prosom, netom izvađenog iz pećnice. Jest da mi je za pripremu ručka trebalo puno više vremena od planiranog, ali je ručak bio na nivou, a zločesti glas ušutkan. Ima nešto u tim žitaricama…

S obzirom na to da je proso namirnica koja se često pojavljuje na mom jelovniku, i u vidu prosene kaše za doručak, ali i u drugim receptima za ručak ili večeru, zanimalo me što to ja zapravo jedem. Danas su, nasreću, informacije o svemu dostupne u sekundi, ali neugodno me iznenadilo što informacija o prosu na hrvatskom jeziku ima jako malo, kao i recepata, iako su ga, prema nekim podacima, ljudi uzgajali još u kameno doba.

Maštam o pudingu od prosa

Kako to da smo zaboravili na proso? Riječ je o iznimno zdravoj žitarici, bogatoj magnezijem i željezom, a koja ne sadrži gluten. Osim što se može pripremati u obliku kaše, koristiti se kao vezivni "materijal" umjesto bijelanjka ili kao osnova za mnoge kreme i pudinge (cure iz Vitaminoteke – jel' može neki recept za puding od prosa?). 

Bila sam već spomenula kao je uvriježeno mišljenje stručnjaka da je za usvajanje novih navika potreban 21 dan. Promjenu prehrane sam već koliko-toliko savladala (onoj napasti u vidu unutarnjeg glasa očito treba još vremena), a za vježbanje s osmijehom a là gđa Karmela dajte mi još malo vremena!

Zanima te zašto Karmela vježba s osmjehom?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.