Dijeta 08. srpnja 2009.

Pritikinov dijetni plan

Pitkinov_Dijetni_Plan
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pritikinov dijetni plan zasniva se na namirnicama sa niskim udjelom masti, posebno zasićenih masnih kiselina, te na visokom udjelu vlakana. Dijeta je siromašna zasićenim masnim kiselinama i kolesterolom jer masti (koje su u ovoj dijeti pretežito biljnog podrijetla) čine svega oko 20 % ukupnog energetskog udjela.

Dijeta se zasniva na unosu cjelovitih žitarica, mahunarki, voća, povrća te orašastih plodova. U manjoj mjeri unosi se riba i plodovi mora te nemasno bijelo meso odnosno perad. Dijeta je gotovo vegetarijanska budući se temelji na biljnim namirnicama.

Nizak unos masti, kako životinjskog tako i biljnog podrijetla, može rezultirati manjkom vitamina A, D, E i K, topivih u mastima.

Redovitost i umjerenost u obrocima jedna su od važnih postavki dijete, a tijekom dijete preporučeno je unositi šest do sedam obroka dnevno i redovito vježbati.

Pritkinov dijetni plan danas je u cijelosti obrađen i uključuje promjene načina života, od adekvatne tjelesne aktivnosti i prehrane do vježbi opuštanja koje zajedničkim djelovanjem daju dobre rezultate na zdravlje pojedinca.

Mišljenje nutricionista

Prehrana bogata vlaknima i siromašna mastima doista je učinkovita u prevenciji mnogih degenerativnih bolesti poput malignih i kardiovaskularnih bolesti. Brojne kliničke studije provedene u Pritkinovom centru dugovječnosti potvrdile su da ova dijeta, u kombinaciji s tjelovježbom, vodi ka gubitku suvišnih kilograma te snizuje povišenu razinu kolesterola i triglicerida u krvi.

Ipak, postoji i druga strana medalje. Pravilo kaže da 20 do 30 % unesene energije treba potjecati od masti te je ova dijeta previše restriktivna jer su masti zastupljene u maksimalnom iznosu od 20 %. Ovaj udio vjerojatno ne omogućuje adekvatan unos korisnih masti, a dovodi u pitanje i dostatnu opskrbu vitaminima topljivim u mastima – A, D, E i K.

Prednosti

Prehrana koja se temelji na unosu biljne hrane i koja je uravnotežena ima pozitivne učinke u prevenciji nastanka bolesti srca i krvnih žila, bolesti probavnog sustava te malignih bolesti. Prehrana bazirana na biljnim namirnicama, posebno na povrću, ima adekvatan unos folne kiseline što je posebno bitno za razvoj ploda u prvim tjednima trudnoće. Velik unos voća donosi pozitivnu ravnotežu u unosu vitamina C te jača imunološki sustav organizma.

Nedostaci

Visok unos vlakana, integralnih žitarica koje sadrže fitate koji na sebe vežu kalcij, željezo i cink mogu kod već deficitarnih pojedinaca utjecati na njihov nedostatak u organizmu. Nizak unos masti kao posljedicu može imati deficit vitamina topivih u mastima (A, D, E, i K). Riba i morski plodovi konzumiraju se u ograničenim količinama pa bi dijeta, ako se ne unose namirnice koje su bogate omega masnim kiselinama, poput sjemenki, ulja i orašastih plodova, potencijalno mogla biti siromašna na mega-3 masnim kiselinama bitnim za zdravlje srca, krvnih žila, ali i za dobre kognitivne funkcije.

Napomena stručnjaka

Kod dužeg provođenja ove dijete preporučuje se provjeriti status vitamina topivih u mastima (A, D, E i K). Također, kod osoba koje imaju manjak željeza ili anemiju preporuča se provjera krvne slike te eventualne korekcije i savjet stručne osobe za adekvatan unos željeza.

Primjer jelovnika

Doručak: kriška integralnog kruha  sa namazom od slanutka i naribanom mrkvom

Međuobrok: jabuka

Ručak: oslić pečen u foliji (100 g) (bez dodataka ulja), mariniran u umaku od rajčice, luka i češnjaka, integralna riža (150 g), salata od svježih krastavaca i rajčice bez ulja

Međuobrok: bademi ( 5 kom)

Večera: palenta sa umakom od pirjanog povrća

Večernji zalogaj: marelice – 2 kom

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.