Dijeta Dijetni savjeti 19. svibnja 2017.

Ovo bi piće moglo biti razlog zbog kojeg si stalno gladna

Voda-Zena
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Postoji milijun razloga zbog kojih volimo gaziranu vodu, a neka od njih su osvježava nema kalorija niti sadrži šećer. Nažalost, nedavno provedena istraživanja pokazala su da bi ovo popularno piće moglo biti uzrok snažnog osjećaja gladi.

Sveučilište Birzeit u Palestini objavilo je istraživanje u časopisu Obesity Research and Clinical Practice (Istraživanja o pretilosti i klinička praksa) koje je pokazalo da ugljični dioksid bez kojeg voda ne bi bila gazirana aktivira hormon u probavnom sustavu koji se naziva grelin, a odgovoran je za osjećaj gladi u tijelu.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Istraživanje je provedeno na štakorima s namjerom da se utvrdi kako reagiraju na gaziranu vodu. Dali su im vodu iz slavine i gaziranu vodu i nakon šest mjeseci koliko je eksperiment trajao otkrili da su štakori koji su pili gaziranu vodu više jeli od onih koji su pili negaziranu vodu.

Voda | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Nešto slično se dogodilo i prilikom pokusa s ljudima. Dvadeset muškaraca u dobi od 18 do 23 godine pilo je običnu i gaziranu vodu. Kod skupine muškaraca koji su nakon doručka šest mjeseci pili gaziranu vodu, grelin je bio šest puta veći nego kod muškaraca koji su pili običnu vodu. Ovo istraživanje ne znači da bi trebala u potpunosti izbjegavati gaziranu vodu, ali ako u jednom danu posegneš za trećom bočicom gazirane vode, sjeti ga se.

Vježbe koje smanjuju glad

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.