Dijeta 23. prosinca 2014.

Stručnjaci proglasili top dijete 2014.

Dijete23
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dnevnik ''US News'' svake godine okuplja stručnjake iz područja nutricionizma i zdrave prehrane koji ocjenjuju niz popularnih dijeta. Vrednuju se lakoća provođenja, potencijal za kratkoročno i dugoročno mršavljenje, zadovoljenje nutritivnih potreba, sigurnost po zdravlje i sposobnost prevencije i terapije dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti

Poznato je kako nisu svi dijetni režimi djelotvorni niti sigurni za provođenje. Mnoge pomodne dijete obmanjuju ljude navodeći ih da potroše teško zarađen novac ili ih potiču da se izgladnjuju do točke na kojoj tijelo pati zbog nedostatka hranjivih tvari. Međutim, dobra je vijest da na području dijeta za mršavljenje još uvijek postoje odlični i svrsishodni programi. Pogledajte kako su stručnjaci ocijenili popularne dijete.

DASH dijeta

Najbolje je ocijenjena dijeta DASH, razvijena sredinom devedesetih godina s ciljem snižavanja krvnog tlaka, da bi se u međuvremenu pokazala uspješnom u kontroli težine. Prvobitna dijeta DASH sastojala se od visokog unosa voća i povrća (po četiri dnevne porcije od svakog) i niskomasnih mliječnih proizvoda (tri do četiri porcije dnevno). Te nas namirnice opskrbljuju s mnogo kalija, kalcija i magnezija, kojima znanstvenici pripisuju izvanredne zdravstvene učinke. Novije verzije ove vrlo uravnotežene dijete nalažu smanjenje unosa soli, mesa i alkohola te kontrolu porcija, što dodatno povećava njenu vrijednost.

Saznaj više o Dash dijeti.

Weight Watchers

Među najboljih deset dijeta 2014. uvrštena je i Weight Watchers, čiji naziv u prijevodu znači "Čuvari težine". Tvorci ove dijete usmjerene na zdrave i zasitne namirnice tvrde da njeno provođenje jamči gubitak do četiri kg mjesečno. Ovaj program dodjeljuje namirnicama vrijednosne bodove ovisno o udjelu bjelančevina, ugljikohidrata i kalorija. Namirnice koje dovode do dužeg osjećaja sitosti nose manje bodova, dok hrana koja se brže probavlja dobivaju više bodova. Ova dijeta zahtijeva puno strpljenja, jer korisnik mora proučiti nutritivnu vrijednost svake namirnice. Međutim, tvorci Weight Watchersa kažu da je to vrijedno truda.

Zašto je Weight Watchers jedan od najpopularnijih programa mršavljenja?

TLC dijeta

Ovaj plan namijenjen poboljšavanju i održavanju i srčanog zdravlja preporučuje smanjenje unosa zasićenih masnoća iz prerađenog mesa i masnih mliječnih proizvoda kao što su sir i vrhnje. Dijeta TLC savjetuje ljudima da ograniče količinu soli i da vježbaju bar 30 minuta dnevno.

Pogledaj primjer jelovnika TLC dijete!

Dijeta klinike Mayo

Dijeta koju je razvila američka klinika Mayo počinje s dvotjednom fazom Lose It! (Odbaci to), čiji je cilj skinuti tri do pet kg. Potom slijedi faza Live It (Proživi to), u kojoj se primjenjuju održiva zdrava prehrana i vježbanje. Namirnice preporučene u drugoj fazi su obilje voća, povrća i cjelovitih žitarica, kao i umjerene porcije ribe, mahunarki i niskomasnih mliječnih proizvoda.

Pročitaj mišljenje stručnjaka o Mayo dijeti.

The Biggest Loser dijeta

Kao što mu govori ime, koje u prijevodu glasi "Najveći gubitnik", cilj je ovog šestotjednog plana brz i drastičan gubitak težine. Temelji se na uravnoteženoj prehrani bogatoj bjelančevinama, voćem i cjelovitim žitaricama uz ograničavanje unosa kalorija i napornu tjelovježbu. Dovodi do poboljšanja rada imunološkog sustava te smanjivanja rizika od Alzheimerove bolesti i karcinoma.

Pročitaj pravila Biggest Loser dijete.

Mediteranska dijeta

Prehrambeni stil čiji ugled raste iz godine u godinu među znanstvenicima i korisnicima temelji se na spoznaji da ljudi koji žive u zemljama oko Sredozemnog mora žive dulje i u manjoj mjeri pate od kardiovaskularnih bolesti. Dijeta koja je učvrstila popularnost u godini na izmaku propisuje veće količine morske hrane, bogate omega-3 masnim kiselinama te mnogo voća, povrća, orašastih plodova i maslinova ulja. Istodobno ograničuje unos mesa te namirnica bogatih zasićenim masnoćama i šećerom.

Mediteranska je dijeta postigla vrhunske rezultate u pogledu mršavljenja i prevencije kardiovaskularnih bolesti, a najučinkovitija je u kombinaciji s kretanjem na otvorenom i ustrajnom tjelovježbom. Mnoge kvalitetne dijete usvojile su temeljna načela mediteranske dijete - nizak glikemijski indeks, visok udio voća, povrća i ribe te ograničenje unosa zasićenih masnoća, šećera i soli.

Zašto je mediteranska dijeta jedna od najzdravijih dijeta?

Komentar nutricionistice Sandre Krstev Barać

Već dugi niz godina kao najbolje dijete ističu se DASH dijeta, Dijeta klinike Mayo i mediteranska dijeta. Ove dijete u osnovi imaju kvalitetne namirnice bogate nutrijentima, nisu prerestriktivne te potiču cjeloživotne promjene prehrambenih navika što je ključ kvalitetnog i dugotrajnog mršavljenja. Vjerujem da će i u godinama koje slijede ove dijete činiti sam tron najkvalitetnijih dijeta.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.