Dijeta Dijetni savjeti 21. svibnja 2018.

Liposukcijska dijeta - donosimo mišljenje nutricionista i druge dijetne savjete

Foto: Nenad Bratković i Martina Medverec Nenad Bratković, magistar nutricionizma i Martina Medverec, urednica Zdrave Krave
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako popularne dijete mogu upropastiti zdravlje, zašto je toliko teško skinuti tih posljednjih nekoliko kilograma, je li liposukcijska dijeta još samo jedan prolazni hit? Nenad Bratković, magistar nutricionizma, sveučilišni magistar fitofarmacije i dijetoterapije, odgovorio je na ova pitanja Martini Medverec, urednici Zdrave Krave u live emisiji čiju snimku možeš pogledati.

"Kada se kaže dijeta, uglavnom se misli na dijete za mršavljenje, a one su velika pošast modernog društva i moram reći da u društvu još uvijek vlada neznanje što dijeta zapravo jest. Bitno je razlikovati dijetoterapiju koja se primjenjuje kod akutnih i kroničnih oboljenja budući da hrana može djelovati na poboljšanje ili pogoršanje zdravstvenih stanja i dijete za mršavljenje", objašnjava  Bratković i nastavlja:

"Moj rad s pacijentima mi je pokazao da dijete nisu niti malo bezazlene za fizičko tako i psihološko zdravlje. Nedavno mi je na savjetovanju bila žena od 35 godina (ona je jedna od mnogih s tim problemom) koja je rekla da je u životu bila na 15 različitih dijeta i da joj sada kilogrami stoje što god da pokuša, da si je upropastila štitnjaču, da ne zna što da jede te da samo o tome razmišlja."

 | Author: Igor Kralj (PIXSELL) Foto: Igor Kralj (PIXSELL)

Bratković kaže da Mediteranska i DASH dijeta nisu bezrazložno proglašavane najboljima već niz godina zaredom jer su to dijete koje su prvenstveno namijenjene snižavanju krvnog tlaka i one se preporučuju kao doživotan način prehrane i o njihovu djelovanju postoje relevantne studije. Nutricionist je istaknuo i da je jedan od glavnih znakova uspješnosti određene dijete vraćaju li se izgubljeni kilogrami. Ako se vraćaju to znači da dijeta ne valja ili da je se osoba ne pridržava.

Bratković je otkrio zašto nije preporučljivo uzimati više manjih obroka tijekom dana, preporučuje li se post i zašto je za mršavljenje i održavanje vitke linije presudna izgradnja mišićne mase. Odgovore pogledaj u videu.

Liposukcijska dijeta čiji je autor nutricionist Kenan Mandra postala je pravi hit jer su pomoću nje mnoge poznate i nepoznate osobe izgubile puno kilograma u kratkom vremenu. I sam Mandra je pomoću ove dijete smršavio 40 kilograma za nešto više od dva mjeseca, voditelj Dalibor Petko izgubio je 15 kilograma kroz nekoliko ciklusa jer se dijeta drži 14 dana pa se radi 14 dana pauze.

Više o radu nutricionista Nenada Bratkovića doznaj na www.nutriklinika.com i www.facebook.com/NenadBratkovicNutrition

Pogledaj u videu što Bratković kaže o liposukcijskoj dijeti. U videu nutricionist objašnjava i da mnogi ne mogu skinuti onih posljednjih nekoliko kilograma viška jer im organizam ne dobiva dovoljno mikro i makro nutrijenata. Opširnije o toj temi, ali i o tome kako se pravilno provodi detoksikacija pogledaj u videu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.