Dijeta 27. listopada 2015.

Moja tajna: kako sam izgubila 20 kg!

Luc-Uspr_5
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Lucija Josipović mršavjela je sa Zdravom Kravom u projektu Mršavimo zdravo i nakon nešto više od godinu dana donosimo ti njezine još bolje rezultate. Lucija nam je otkrila kako je uspjela skinuti ukupno 20 kilograma, a čitateljicama Zdrave Krave dala je svoja tri pravila za održavanje postignute težine

Više o Lucijinom putu mršavljenja pogledaj ovdje.

  • Koliko danas vježbaš i piješ li još Nupo shakove?

Tih sam prvih 6 tjedana bila samo na Nupu, 6 shakeova dnevno. Sinula sam 8 kilograma, ali najbolja stvar koja se dogodila u tom periodu je totalna promjena načina života: unos hrane, količina, kretanje, energija i zdravlje. Neplanirano i neočekivano, zapravo me je tih 6 tjedana totalno promijenilo! Počela sam jesti manje i češće obroke, pet do šest puta dnevno. I tu mi Nupo i danas pomaže, da između normalnih obroka imam i poneki shake ili snack bar, da upotpunim prehranu. Jer sada kada jedem manje obroke, brzo i ogladnim, maksimalno mogu izdržati 3 sata između obroka i zato i je važno jesti manje i češće. Tijelo se navikne na redovan i pravilan unos i onda sve ide lakše. Izbacila sam i dosta nezdrave hrane, sada mi je normalno npr. pojesti grah bez kruha, a da mi je to netko rekao ranije, samo bih se nasmijala jer sam jela kruh uz sve. Nekako su se i okusi i potrebe promijenile. I sve je to, eto, došlo s tim prvim Nupo dijetnim režimom, kojem sam vječno zahvalna na ovoj totalnoj promjeni. Počela sam i redovno hodati, odabrala sam hodanje kao način tjelovježbe jer mi je najlakše, najdraže i najviše mi odgovara. Kretanje je pak došlo isto samo od sebe, jer sam osjetila veliku količinu energije, zdravlja, snage koju sam jednostavno morala negdje potrošiti. Jednom kad sam krenula u ta svoja, danas kilometarska, hodanja, zaljubila sam se u to. Sada jedva čekam slobodnih sat vremena da odradim svoje hodanje, trudim se barem svaki drugi dan pa i češće ako mogu. Tu u Kupinečkom Kraljevcu gdje živim, imamo i posebnu sportsku dvoranu u Mjesnom odboru u kojoj se nalazimo i igramo stolni tenis kao i traku za hodanje koja je moj glavni stroj za vježbanje i skidanje kilograma. Ako i ti želiš mršavjeti uz personalizirane jelovnike i video vježbe učlani se u Mršavimo zajedno klub.

  • Što bi preporučila našim čitateljicama koje se žele vratiti formu?

Najvažnije je napraviti onaj prvi 'klik' u glavi, donijeti odluku da je vrijeme za prestati sa starim nezdravim načinom života i da se mora i hoće krenuti na bolje. Ja sam taj 'klik' imala s Nupom, jednom kad sam odlučila i krenula, kad sam si u svojoj glavi posložila kockice, nisam odustajala. Zato samo neka krenu, neka si kažu da mogu i hoće, jer malo je teže izdržati samo tih prvih tjedan dana. I tada, kad se vidi rezultat na vagi i kada se osjeti na svom tijelu, onda ide lakše, ide super, jer vidiš posljedice svog odricanja i truda, vidiš koliko se bolje osjećaš, koliko je sve lakše, koliko si sretnija i zadovoljnija sama sa sobom. Sve skupa utječe jako i na zdravlje, snagu, energiju i stvarno nema šanse više vratiti se u one dane kad sam sa svim tim imala problema.

  • Tvoja tri zlatna pravila za održavanje linije?

1. Prehrana: jesti manje obroke, od 5 do 6 puta dnevno. Znati reći NE u neodoljivim situacijama.
2. Vježbanje, ali redovno, pravilno, bez preskakanja, pronaći ono nešto što voliš i što će te ispuniti, jer fizička aktivnost donosi i psihičko zdravlje.
3. Uživati u zadovoljstvu samim sobom. Pogled u ogledalo sada kada imam kompletnu novu garderobu za čak 4 konfekcijska broja manju donosi  veselje jer znam da sam pobijedila u borbi sama sa sobom i jer sam uspjela reći NE 'provokacijama'.

  • Koliko je važna podrška obitelji?

Meni je podrška obitelji bila jako važna. Obitelj je zapravo bila u mojoj glavi uvijek jedna od prepreka za počinjanjem dijete. Mislila sam kako sada da ja kuham i njima i sebi nešto posebno, tko bi to pokupovao, pripremio, ma nema šanse. Zato je Nupo bio savršen izbor, jer nema kuhanja i pripremanja, sve je tu, brzo i spremno. Samo je pao dogovor s obitelji da onda oni jedu svoju hranu normalno, a ja pored njih popijem Nupo shake ili pojedem Nupo juhicu. I muž je uskočio pa je više on kuhao kako bi pomogao, iako nakon prvih tjedana vjerujte mi, ni tu više nije bilo problema. Uopće nije problem obitelji skuhati nešto što ja ne jedem ili sam ja pojela samo dio toga, jer kad sam vidjela rezultate, ništa mi više nije bilo teško.
Koliko samo znači kad ti kažu kako sada dobro izgledaš, koliko se vesele jer sada mama s njima može i hoće sve i svi smo zapravo sretniji.

  • U čemu žene najviše griješe kada se drže popularnih dijeta?

Mislim da je najveća greška nedosljednost. Hvatala bi nas negativnost jer smo pretile, jer puno jedemo, nezadovoljne i nesretne pa onda kao nešto malo krenemo paziti i odlučimo se za dijetu i onda se držimo dok dijeta traje, ali čim je gotova, lagano se vraćaju stare navike i tako u krug. I sama poznajem puno njih koje imaju taj problem. Ali najvažnije je da ta dijeta bude poticaj promjene u tebi samoj! Da osvijestiš da dijeta ne traje samo taj period dok se strogo držiš svega navedenog, nego da te taj period pripremi i nauči da tako i nastaviš živjeti, to je najvažnije. Treba se znati pomiriti s činjenicom da će sada dijeta tj. konstantna pažnja pri unosu prehrane, pri odlukama o vježbanju, postati dio tvog svakodnevnog života i da više nema zaobilaženja. Sad sam naučila kako živjeti, i sad ću tako i nastaviti!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.