Dijeta Dijetni savjeti 20. lipnja 2016.

Pomaže li jabučni ocat u mršavljenju i kako ga pravilno koristiti?

Jabucni_Ocat_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pratiš li trendove na području popularnih dijeta, vjerojatno si čula i za način mršavljenja uz jabučni ocat. Zagovornici jabučnog octa tvrde kako nekoliko žličica jabučnog octa dnevno može pomoći u mršavljenju.

Naime, jabučni ocat smanjuje apetit, stimulira probavu i izgara masti. Međutim, prije nego se odlučiš na mršavljenje pomoću jabučnog octa, pročitaj što o jabučnom octu kažu istraživanja.

Istraživanja su pokazala da pomaže u mršavljenju, ali...

Jabučni ocat sadrži vrlo malo kalorija - samo 3 kalorije u jednoj žlici. Spoj koji se u jabučnom octu smatra blagotvornim je octena kiselina, koju zapravo možemo naći i u drugim vrstama octa uključujući vinski i balzamički oct. Jabučni ocat ne možemo smatrati čudotvornim sredstvom za mršavljenje. Međutim, u literaturi se ipak mogu pronaći neke obećavajuće informacije. U jednoj maloj studiji japanski su znanstvenici podijelili ispitanike u tri skupine.

Prvoj skupini nisu davali ocat, dok su druge dvije dobivale ocat u obliku napitka i to u količini od 1 ili 2 žlice dnevno. Ispitanici koji su uzimali jabučni ocat, imali su niži indeks tjelesne mase u usporedbi s ispitanicima koji ga nisu uzimali. Nakon 12 tjedana, kod ispitanika koji su jabučni ocat pili, zabilježeno je i sniženje triglicerida u krvi te niži opseg struka. Prije nego navališ na dijetu s jabučnim octom, uzmi u obzir da je u istraživanju sudjelovao mali broj ispitanika i da je istraživanje financirao proizvođač jabučnog octa.

Snižava razinu glukoze u krvi

Kada govorimo o utjecaju jabučnog octa na razinu glukoze u krvi kod dijabetičara, tu već imamo neke obećavajuće rezultate. Naime, u istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Functional Foods, ispitanici s lagano povišenom razinom glukoze u krvi na tašte, a koji su pili 1 žlicu jabučnog octa dva puta dnevno, uspjeli su sniziti za otprilike 9 posto razinu glukoze u krvi, u usporedbi sa kontrolnom skupinom, koja nije dobivala ocat. Iako ispitanici nisu uspjeli smršaviti uz pomoć octa, sniženje glukoze u krvi je ipak koristan učinak za osobe koje imaju povišen rizik od razvoja dijabetesa.

Konačni zaključak je da ocat ipak nema čarobnu moć i neće puno pomoći u mršavljenju, međutim, za jabučni ocat možemo reći kako se radi o kvalitetnoj namirnici i kako bi ga svakako valjalo uvrstiti u prehranu bilo u salati ili kao specijalni napitak. Ako se ipak odlučiš na kuru mršavljenja uz pomoć jabučnog octa, imaj na umu da ga obavezno moraš razrijediti vodom. Jabučni ocat je jaka kiselina koja može štetiti zubima, nagrizajući zubnu caklinu poput gaziranih pića. Pronađi ideje za napitke s jabučnim octom ili ga pokušaj napraviti sama u kućnoj radinosti.

Pročitaj kako ti jabučni ocat može pomoći kod uljepšavanja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.