Dijeta 26. siječnja 2010.

Ines i sindrom bijele kute

Ines-Vadenje-Krvi
1/5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na sistematskom pregledu u Poliklinici Sunce, 28-godišnja Ines Iličić dobila je potvrdu da je zdrava i da može krenuti u program mršavljenja koji će tim stručnjaka iz projekta "Mršavimo zajedno" osmisliti posebno za nju

Kao i Boris Rašeta, drugi sudionik u projektu "Mršavimo zajedno", Ines je prije nego što se počne pridržavati novog režima prehrane i vježbanja, trebala provjeriti kakvo joj je zdravstveno stanje.  Zato je, u pratnji zdravekrave, obavila sistematski pregled u Poliklinici Sunce.

Klikni i pogledaj što je na sistematskom pregledu doznao Boris i što mu je liječnik savjetovao.

Već nekoliko dana prije sistematskog Ines je strepila od vađenja krvi, koje je sastavni dio ovog pregleda, a za nju je do sada uvijek bilo traumatično. Vene joj se ne vide, objasnila je, pa ju medicinska sestra obično mora i po nekoliko puta ubosti iglom da bi pronašla venu. Zadnji put je, ispričala nam je, poslje vađenja krvi skoro pala u nesvjest. Iako ju je bilo malo strah, ovoga je puta sve dobro prošlo, što ju je i samu iznenadilo. Sestra je iz prve pogodila venu, a dok je pozirala našem fotografu, Ines se uspjela čak i nasmiješiti.

Nakon vađenja krvi Ines je dala i urin, a nakon toga bila je na ultrazvučnom pregledu abdomena. Dr. Jadranka Ajduković, kod koje je bila na ovom pregledu, rekla je da je nalaz uredan: "Svi unutarnji organi u trbušnoj šupljini su kakvi trebaju biti, a koji kilogram viška mogao bi se smatrati i dokazom ugodnog života." 

U uobičajenom slijedu sistematskog pregleda u Poliklinici Sunce, Ines je nakon ultrazvuka abdomena otišla na EKG. Elektrokardiogram je pregled kojim se prate otkucaji srca dok osoba miruje, kako bi se vidjelo postoje li poremećaji u ritmu srca ili kakve druge nepravilnosti.

Tu se u pregled uključio internist dr. Andrija Petrović koji će na kraju pogledati sve nalaze i zaokružiti sistematski pregled. On je odlučio da Ines, jednako kao i Boris, treba napraviti i jednu pretragu koja nije uobičajen dio sistematskog pregleda. Riječ je o ergometriji, pretrazi koja prati rad srca pod opterećenjem, dok osoba hoda na pokretnoj traci, a otkriva rizik od kardiovaskularnih bolesti. Iako 9 minuta brzog hoda na pokretnoj traci nije baš lagano, Ines je to odradila bez problema, pa je liječnik zaključio da rizika od bolesti srca za sada nema.

Povišen tlak zbog straha od injekcije

Jedino je prije početka ove pretrage, pa tako i polje, Ines imala blago povišen krvni tlak. Dr. Petrović to nije doživio osobito zabrinjavajućim jer mu je Ines rekla da je zbog glavobolje tog dana popila dva analgetika koji sadrže kofein, a to je moglo dovesti do povišenog tlaka. Osim toga, priznala mu je i kako se bojala vađenja krvi pa je doktor rekao da bi se tu moglo raditi i o takozvanom sindromu bijele kute. Ipak joj je savjetovao da povremeno prekontrolira tlak.

Nakon toga liječnik joj je pogledao grlo i vidio da je blago upaljeno. Budući da je Ines rekla i da joj je zadnjih dana začepljen nos, zaključio je da se radi o običnoj prehladi te joj preporučio med i propolis. 

Nakon palpacije limfnih čvorova na vratu, iznad prsne kosti, u pazusima i na preponama, te palpacije trbuha, liječnik je rekao da je sve u redu.

Piti više vode!

U međuvremenu su stigli i nalazi laboratorijskih pretraga krvi i urina pa je dr. Petrović vidio da Ines ima masnoće u krvi malo iznad prihvatljive gornje granice. Po odnosu težine i visine zaključio je da spada u kategoriju umjerene debljine i da bi trebala smršavjeti oko 10 kilograma. Također, Ines je doktoru rekla da je prije nekoliko mjeseci, zbog teškoća u pokušajima da skine kilograme, bila na pregledu štitnjače i tu je ustanovljeno da je sve u redu.

"Ines je zdrava, za sad nema zdravstvenih problema, jer je još mlada, ali je jako dobro što sada nastoji smršavjeti jer bi joj poslje to vjerojatno bilo puno teže", komentirao je liječnik. Preporučio je Ines da u prehrani smanji slatkiše i posebno ju upozorio da pije više tekućine, koju je do sada gotovo izbjegavala.

Više o projektu "Mršavimo zajedno" možeš saznati ovdje.

Prvo bezbolno vađenje krvi

"Na sistematskom mi je najdojmljivija pretraga bila ergometrija. Bojala sam se da će rezultati biti loši jer znam da mi kondicija nije baš dobra i mislila sam da bi se to moglo odraziti i na srce. Međutim s obzirom da se već pet godina ne bavim ozbiljnije nikakvom fizičkom aktivnoću, rezulati su bili zadovoljavajući", ispričala nam je Ines Iličić poslje sistematskog pregleda u Poliklinici Sunce

Vađenje krvi, kojeg se Ines najviše plašila, bilo je također za nju značajno iskustvo.

"Sestri skidam kapu. Inače kad tako ljudima u bolnici kažem da se bojim igle, oni se preplaše pa pozovu još par ljudi i onda za mene to bude još veći stres. A medicinska sestra u Poliklinici Sunce tome je sasvim mirno pristupila pa sam se i ja odmah osjećala opuštenije i sigurnije. Prvi put u životu vađenje krvi prošlo je bez problema, ništa me nije boljelo i ruka mi poslije nije bila natečena."

"Odlučila sam smršavjeti dok je još vrijeme"

Ines nam je još rekla kako ju je iznenadio nalaz prema kojem su joj masnoće u krvi malo iznad gornje granice, jer ne jede fast food niti puno masne hrane. Tješila se idejom da su joj masnoće bile tako visoke jer je baš taj dan povodom rođendana kolegice s posla za ručak jela nešto masno. Bilo joj je drago što su sve ostale pretrage prošle u redu i što joj je liječnik rekao da je zdrava.

"Doktor je rekao da mi debljina još uvijek ne predstavlja opasnost za zdravlje, što znači da sam se na vrijeme odlučila na mršavljenje, prije nego što su me na to prislili neki zdravstveni problemi."

Također je napomenula kako joj je doktor pomogao da ponovno osvjesti kako treba piti više vode. S tim da treba smanjiti slatkiše, kaže, nije baš oduševljena, ali zna da je to dio promjena u koje je sada ušla.

Klikni i pogledaj osobni profil Ines Iličić.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.