Dijeta 04. travnja 2012.

Hayeva dijeta

Dijeta-Zena1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema dijeti dr. Hay-a, pravilno kombiniranje hrane osnova je prehrane koja može pomoći u liječenju bolesti srca i krvnih žila, a sama dijeta zasniva se na ideji da se namirnice koje daju lužnatu reakciju i namirnice koje daju kiselu reakciju ne kombiniraju zajedno

Model dijete kasnije je preuzet kao metoda za mršavljenje. Namirnice su razvrstane u nekoliko skupina - lužnate namirnice, kisele i neutralne, i na njihovo međusobno kombiniranje mora se strogo paziti.

Princip se zasniva na ideji da se namirnice koje daju lužnatu reakciju i namirnice koje daju kiselu reakciju ne kombiniraju zajedno. Takvom kombinacijom namirnica pospješuje se proces probave i sprječava negativan učinak pojedinih kombinacija namirnica na probavne enzime putem neželjene promjene ph vrijednosti u probavnom sustavu.

Skupina A obuhvaća namirnice bogate proteinima koje su uglavnom životinjskog podrijetla poput svih vrsta mesa, peradi, riba i morskih plodova, jaja, sireva, mlijeka i mliječnih proizvoda (jogurt, kefir, kiselo mlijeko, te soja i proizvodi od soje bogati proteinima, ali biljnog podrijetla.

U skupinu B pripada većina povrća, sjemenke poput suncokretovih, bundevinih i sezamovih, orašasti plodovi poput lješnjaka, badema i oraha te maslinovo ulje .U C skupinu pripadaju namirnice bogate ugljikohidratima, žitarice popu riže, kukuruza, zobi, raži, ječma i prosa, mahunarke poput graha, leće, slanutka, boba i šećer. Također sve prerađevine od žitarica, brašna, tjestenina, tijesta za pizzu, krekeri, keksi i slastice uključeni su u ovu skupinu.

Proteini i ugljikohidrati ne idu zajedno

Kako bi se lakše razumio princip dijete namirnice su podijeljene u skupine među kojima se skupina namirnice iz skupine A i skupine  C nikada ne smiju zajedno konzumirati, a preporučljivo je kombiniranje namirnica iz skupina A i B, te kombiniranje namirnica iz skupina B i C.  Skupina B sadrži uglavnom povrće koje se preporuča konzumirati uz svako glavno jelo. Primjer su riba i krumpir koji se ne konzumiraju zajedno,  već se riba kombinira isključivo  sa povrćem kao što je blitva.

Prema ovoj preporuci namirnice bogate ugljikohidratima i namirnice bogate proteinima ne uzimaju se zajedno, već se kombinira da je u npr. u ručak uključena namirnica iz skupine C (bogata ugljikohidratima) i namirnica iz skupine B (povrće), a za večeru istog dana unosi se namirnica iz skupine A (bogata proteinima) i namirnica is skupine B (povrće). Primjeri kombinacija  proteina i povrća su puretina i salata, riba i blitva, mršava govedina i pirjano povrće, a primjeri kombinacija  namirnica bogatih ugljikohidratima i povrća su riža i đuveč, krumpir i blitva, varivo od kelja (bez mesa) i  kruh.  

Osim pravilnih kombinacija hrane, važan čimbenik je i unos kvalitetnijih namirnica, integralnih žitarica, raznovrsnog voća i povrća, orašastih plodova i sjemenki bogatih nezasićenim masnim kiselinama. Od mesa se preporučuje nemasno meso i perad kako bi se smanjio visok unos zasićenih masnoća. Voće se prema pravilu jede posebno, kao zaseban obrok, a prijedlog je da se voćem započne dan.

Primjer jelovnika

Doručak: jabuka, kriška kruha s namazom od celera

Ručak: zapečeno povrće (mrkva, luk, tikvice) i piletina

Večera: kuhani krumpir  i kelj s maslinovim uljem i češnjakom

Prednosti

Dijeta je prije svega namijenjena očuvanju zdravlja i liječenju bolesti srca i krvnih žila i kao takva može poslužiti kao dobar primjer u planiranju uravnoteženih i kvalitetnih obroka te dugoročno pravilno usmjeriti promjenu prehrambenih navika.

Dijetom se unosi, ako se osoba  pravilno pridržava preporuka, uravnotežene količine proteina, ugljikohidrata i masnoća te prehrambenih vlakana koja  danas u većini slučajeva nedostaju prehrani. Također se dijetom kroz konzumiranje povrća barem u dva obroka dnevno, vrlo uspješno može regulirati probava i riješiti se zatvora

Dijeta predlaže i unos ribe i orašastih plodova čime se unose omega-3 masne kiseline koje pridonose očuvanju zdravlja srca.

Napomena stručnjaka

Dijeta je većinom u skladu sa znanstvenim spoznajama i kao takva zdravstveno ispravna.

Nedostaci

Dijeta zahtijeva nešto pomniju organizaciju, ali kada se savlada početna prepreka u poznavanju namirnica, dijeta nije previše složena za provođenje.

Mišljenje nutricionista

Iako se ova dijeta opisuje kao dijeta za mršavljenje, isključivo kombiniranje  namirnica bez smanjenja dnevnog energetskog unosa neće dati željene rezultate.

Dijetom se zagovara unos kvalitetnih namirnica, raznovrsnog povrća i integralnih žitarica, te se preporučuje konzumiranje povrća uz gotovo svaki veći obrok, što je u skladu sa nutricionističkim preporukama.  

Dijeta je bogata prehrambenim vlaknima koja pozitivno djeluju na proces probave i smanjenje povišenih masnoća u krvi. Pravilno provođenje dijete može pridonijeti prevenciji pojave bolesti srca i krvni žila te nastanku dijabetesa.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.