Dijeta 11. kolovoza 2009.

Eko-Atkins smanjuje loš kolesterol

Eko_Atkins
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vegetarijanska inačica popularne “mesne” dijete u mjesec dana “topi” četiri kilograma, smanjuje loš kolesterol te regulira krvni tlak, a biljni proteini kojima obiluje zdraviji su za srce i jetru 

Vege-Atkins nije opasan za jetru i bubrege

Dok tradicionalna Atkinsova dijeta ograničava unos ugljikohidrata ( tijekom prve faze dijete, odnosno prva dva tjedna potpuno su zabranjenje i najmanje količine) što prouzročuje manjak energije, iscrpljenost i slabost, nova, vegetarijanska inačica Atkinsa, mogla bi poništiti zdravstvene rizike ove popularne, 'mesne' dijete.

Naime, Vege- Atkins odnosno, Eko-Atkins kako se još naziva, smanjuje loš kolesterol te, za razliku od tradicionalnog Atkinsa, ne opterećuje bubrege i jetru niti povećava rizik od srčanog udara koji nastaju uslijed pojačanog unosa proteina. Rezultat je to jednomjesečnog istraživanja liječnika i nutricionista kanadske bolnice St. Michael u Torontu, objavljenog u prestižnom medicinskom časopisu Archives of Internal Medicine.

Biljne masnoće su dopuštene

U istraživanju su sudjelovala 44 pretila pacjenta s visokim “lošim” kolesterolom koji su, nakon jednomjesečne kure Eko-Atkins dijetom smršavili četiri kilograma, smanjili loš kolesterol te snizili krvni tlak. Pacjenti su uglavnom jeli soju, orahe, povrće, cjelovite žitarice, u mjeri koja je zadovoljavala 60 posto dnevnih potreba za kalorijama.

Eko-atkins dozvoljava unos masnoća u većim količinama pa su i sve biljne namirnice poput avokada, kokosa, raznovrsnih ulja (maslinovo, sojino, suncokretovo ulje) i orašastih plodova poželjne. Sve te masnoće bogate su nezasićenim masnim kiselinama korisnim za zdravlje srca i
krvnih žila. "Kako je u vegetarijanskoj prehrani pravi izazov uskladiti omjer ugljikohidrata i proteina, treba pripaziti na unos žitarica, brašna, tjestenine i kruha koji su samo nadopuna biljnim proteinskim izvorima", objašnjava nutricionistica Irena Švenda.

Eko-Atkins snižava visok kolesterol i krvni tlak

Eko-Atkins dijeta zasniva se ideji dr. Davida Jenkinsa, profesora na Sveučilištu Toronto i jednog od najhvaljenijih kanadskih nutricionista koji je proučavao utjecaj Atkinsove dijete na krvni tlak i kolesterol. Pritom je zaključio kako, unatoč značajnom gubitku kilograma, Atkinsova dijeta ne snizuje loš kolesterol, iako je on u direktnoj vezi sa viškom kilograma.

Pokušavajući zadržati rezultate Atkinsonove dijete koji su se odnosili na redukciju tjelesne mase, a pritom i sniziti loš kolesterol, dr. Jenkins mijenja proteine podrijetlom iz mesa onima iz biljki tj., voća, povrća, orašastih plodova, žitarica te soje. Tako je, za 0,6 posto smanjio LDL-kolesterol tj. loš kolesterol koji se, za razliku od HDL-kolesterola (dobrog kolesterola), nakuplja na stjenkama krvnih žila, prouzročujući zečepljenje krvnih žila te, u najgorem slučaju, srčani udar.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.