Kandidatkinja zdravog mršavljenja Helena pridržava se dijetne prehrane, a mi ti donosimo njezin dijetni jelovnik koji kombinira dijetne namirnice i Sensilab Acai Detoxan kapsule. Jelovnik sadrži nekoliko ukusnih recepta koji se jednostavno pripremaju, a pridonose zdravom mršavljenju
Prvi dan
Pola sata prije doručka uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.
Doručak
- Dvije kriške integralnog kruha namazane sirnim namazom
- Kakao: šalica mlijeka, žlica instant kakaa
Međuobrok (u školi)
- Jabuka
- Suhe marelice, 50 g
- Slani štapići, jedna vrećica, 50 g
Ručak
- Varivo od mahuna, 1 tanjur
- Kiseli krastavci, par komada
- Kosani odrezak od mljevene puretine s tikvicama
Sastojci za 2 osobe:
- 250 g mljevene puretine
- 1 režanj protisnuta češnjaka
- 50 g luka
- 1 žlica vrhnja
- 1 žlica nasjeckana peršina
- 1 žlica nasjeckana celerova lista
- Sol, papar
- Jaje
- 150 g tikvica
- 70 g krušnih mrvica
Priprema:
- Puretinu, češnjak, sitno nasjeckani luk, vrhnje, peršin, celer, začine i jaje dobro izmiješati.
- Tikvice oprati, odrezati im krajeve, naribati i dobro ocijediti.
- Naribane tikvice umiješati u pripremljenu smjesu od mesa.
- Na kraju dodati 50 g krušnih mrvica i sve još jednom dobro promiješati.
- Od pripremljene smjese oblikovati polpete. Svaku valjati u preostale krušne mrvice i pržiti u zagrijanom ulju do zlatnožute boje.
Međuobrok
- Kruška
Pola sata prije večere uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.
Večera
- Jogurt, probiotički, 150 g s nasjeckanom bananom, žlicom usitnjenih sjemenki lana, žlicom meda i prstohvatom cimeta
- Rižini krekeri, 3 kom s mozzarellom i svježom rajčicom narezanom na kriške, 100 g
Napomena: Svaki dan popiti 8 čaša vode i nezaslađenih biljnih čajeva.
Četvrti dan
Pola sata prije doručka uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.
Doručak
- Dvije kriške kruha namazane maslacem (2 žličice) i džemom od šljiva, 2 žlice
- Šalica mlijeka, 2,5 dl
Međuobrok
- Kruška
- 2-3 mandarine
- Keksi od integralnog brašna, 50 g
Ručak
- Piletina, file, pečen na naglo, 150 g
- Pire od batata
Sastojci za dvije osobe:
- 500 g batata
- Maslac, 2 žličice
- Malo muškatnog oraščića i čilija
Priprema:
- Oguljene batate narezati na kocke i skuhati u vodi.
- Kuhanom i ocijeđenom batatu dodati maslac, sol i začine te napraviti pire.
- Salata od ribane cikle i mrkve, 1 zdjelica, začinjena s 2 žličice maslinova ulja i octom
- Čaša voćnog soka, 2 dl
Međuobrok
- Kivi, 2 komada
Pola sata prije večere uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.
Večera
- Tuna konzervirana u salamuri (bez ulja), veća konzerva, 160 g
- Dvije kriške kruha
- Svježi krastavac
- Pistacija, 50 g
Napomena: Svaki dan popiti 8 čaša vode i nezaslađenih biljnih čajeva.
Treći dan
Pola sata prije doručka uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.
Doručak
- Žitarice sa suhim voćem, 50 g s jogurtom, 150 g
- Čaj zaslađen žlicom meda
Međuobrok
- Suhe smokve, 5 kom
- Jabuka
- Voćni jogurt, 200 g
Ručak
- Kajgana od 3 jaja pripremljena na dvije žličice maslinova ulja
- Tri kriške kruha
- Salata: rikula, matovilac, zelena salata, jedna zdjelica začinjena s dvije žličice ulja i octom
Međuobrok
- Mandarine, 2 – 3 kom
- Keksi od integralnog brašna, 50 g
Pola sata prije večere uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.
Večera
- Namaz od patlidžana
Sastojci za 2 osobe:
- 1 srednji patlidžana
- 1 žličica limunovog soka
- 1 žlica maslinovog ulja
- Pola režnja češnjaka
- Prstohvat ljute papričice
- ¼ žličice soli
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- Pola žlice nasjeckanog bosiljka
Priprema:
- Pećnicu zagrij na 200°C. Patlidžan dobro operi i još vlažnog stavi u zagrijanu pećnicu. Peci ga 40-45 minuta uz povremeno okretanje tako dugo dok se ravnomjerno ne ispeče.
- Pečenom patlidžanu odreži gornji dio, oguli ga i mesnati dio poprskaj limunovim sokom i izmiksaj u električnoj sjeckalici. Dodaj maslinovo ulje, sitno nasjeckani češnjak, sitno nasjeckanu papričicu, papar te dobro izmiješaj. Na kraju lagano umiješaj peršin i bosiljak.
- Tako pripremljen namaz posluži dobro rashlađen s prepečenim kruhom (dvije kriške).
- Jogurt, 150 g
- Svježi krastavac
Napomena: Svaki dan popiti 8 čaša vode i nezaslađenih biljnih čajeva.
Peti dan
Pola sata prije doručka uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.
Doručak
- Svježe cijeđeni sok od naranče i grejpa, 3 dl uz dodatak prstohvata cimeta
- Dvopek, 6 kom namazan biljnom paštetom, npr. od graha, 50 g i svježa paprika
Međuobrok
- Jabuka
- Paketić integralnih krekera
- Lješnjaci, 30 g
Ručak
- Pečena pastrva, 1 kom
- Kuhani krumpir (1 šalica, 150 g) i blitva (pola šalice kuhane blitve, 100 g) s nasjeckanim češnjakom i preliveni žlicom maslinova ulja
- Kriška kruha
Međuobrok
- Komad tamne čokolade, 30 g
Pola sata prije večere uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.
Večera
- Dvije kriške kruha namazane svježim sirom (100 g) i posute sjemenkama suncokreta ili lana, 1 žlica i klicama rotkvice
- Voćni jogurt, 200 g
- Grožđe, 200 g
Napomena: Svaki dan popiti 8 čaša vode i nezaslađenih biljnih čajeva.
Drugi dan
Pola sata prije doručka uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.
Doručak
- Žitarice sa suhim voćem, 50 g s jogurtom, 150 g
Međuobrok
- Banana
- Šaka lješnjaka, 30 g
- Pločica sa žitaricama, npr. od amaranta, 30 g
Ručak
- Varivo od slanutka s povrćem te dvije kriške kruha
Sastojci za 2 osobe:
- Dvije žlice maslinovog ulja
- 450 g smrznute mješavine povrća (ili svježeg povrća: tikvice, krumpir, mrkva, poriluk, celer, grašak, mahune, korijen celera i peršina)
- Slanutak iz konzerve, 100 g
- 0,5 l pilećeg ili povrtnog temeljca ili vode
- 2 žlice prosa
- Lovorov list
- Prstohvat soli i papra
Priprema:
- U većoj posudi zagrijati maslinovo ulje pa dodati mješavinu povrća i pirjati oko 5 minuta na slaboj vatri.
- Zaliti temeljcem, posoliti i popapriti, dodati lovorov list i proso te kuhati dok ne omekša. Pred kraj kuhanja dodati oprani slanutak iz konzerve.
- Ako je varivo prerijetko, dio sadržaja se može usitniti štapnim mikserom.
- Čaša voćnog soka, 2,5 dl
Međuobrok
- Ananas svježi, 3 tanje kriške, 150 g
Pola sata prije večere uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.
Večera:
- Tri kriške tostiranog kruha namazane ribljom paštetom, 75 g i komadom sira, 30 g
- Kakao, 1 šalica mlijeka sa žlicom instant kakaa
Napomena: Svaki dan popiti 8 čaša vode i nezaslađenih biljnih čajeva.
Šesti dan
Pola sata prije doručka uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.
Doručak
- Zobena kaša
Postupak: Šalicu mlijeka pusti da zavrije i zatim dodaj 5 žlica sitnih zobenih pahuljica, prstohvat cimeta i zajedno kuhaj 1 minutu. Posluži sa žlicom usitnjenih sjemenki lana i bananom narezanom na kolutiće.
Međuobrok
- Očišćeni nar, 1 šalica
Ručak
- Bistra juha s ukuhanim rezancima i mrkvom, 1 tanjur
- Kuhana teletina ili junetina, 150 g
- Kuhano povrće: brokula, cvjetača, mrkva, 200 g
- Umak od hrena
Sastojci za 2 osobe:
- Žlica maslinova ulja
- Kuhani krumpir, pasiran
- Hren iz staklenke, 1 žlica
- Mlijeko, 100 ml
- Žlica kiselog vrhnja
- Sol, papar
Priprema:
Dobro promiješati sve sastojke i poslužiti.
- Kriška integralnog kruha
Međuobrok
- Kivi, 2-3 kom
Pola sata prije večere uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.
Večera
- Sendvič: dvije kriške kruha namazane sirnim namazom (30 g) sa sirom (30 g) i salamom od purećih prsa (30 g)
- Pečeni kesteni, 150 g
- Sladoled, 2 kuglice, 100 g
- Sjemenke bundeve, 30 g
Napomena: Svaki dan popiti 8 čaša vode i nezaslađenih biljnih čajeva.
Sedmi dan
Pola sata prije doručka uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.
Doručak
- Dvije kriške kruha
- Sir, npr. ementaler 30 g
- Pureća salama, 20 g
- Svježa paprika
- Jogurt, probiotički, 150 g
Međuobrok
- Kruška
- Mandarine, 2-3 kom
Ručak
- Krem juha od buče
Sastojci za 2 osobe:
- 300 g buče
- Dvije žličice maslinova ulja
- Dvije žlice vrhnja za kuhanje
- 300 ml vode
- Prstohvat curryja
- Sol
Priprema:
- Buču oguli, nareži na četvrtine i kuhaj 15 – 20 minuta s češnjakom. Ocijedi je, a vodu sačuvaj i propasiraj buču, a češnjak ukloni.
- U vodu u kojoj se buča kuhala dodaj pire od buče, malo soli i curry te kuhaj na srednje jakoj vatri 3 – 4 minute.
- Na kraju dodaj dvije žličice maslinova ulja.
- Tjestenina sa špinatom i kozicama
Sastojci za dvije osobe:
- Tjestenina npr. integralne špagete (200 g)
- Dvije žlice maslinova ulja
- Dva režnja češnjaka
- 400 g svježeg špinata
- 200 g kozica
- Žlica nasjeckanog peršina
- Naribana limunova korica
- Nekoliko cherry rajčica, razrezanih na četvrtine
- Parmezan, 2 žlice
Priprema:
- Tjesteninu skuhati prema uputama na pakiranju da bude al dente.
- U većoj tavi na zagrijanom ulju kratko popržiti usitnjeni češnjak dok ne dobije zlatnu boju, dodati oprani špinat i pirjati još dvije minute.
- Dodati kozice i peršin, začiniti s malo soli i papra, dobro promiješati i pirjati još par minuta.
- Skuhanu i ocijeđenu tjesteninu dodati u tavi i smanjiti vatru.
- Naribati malo limunove korice, dodati rajčice, još jednom dobro promiješati i odmah poslužiti.
- Desert, puding, gotovi proizvod, 250 g
Međuobrok
- Jabuka
Pola sata prije večere uzeti jednu kapsulu Sensilab Acai Detoxana.
Večera
- Voćni smoothie
Sastojci: 1 šalica svježeg voća (to mogu biti breskve, nektarine, bobičasto voće, ananas), ¼ šalice soka od ananasa, ¼ šalice jogurta
- Tri kriške kruha namazane svježim sirom, 100 g pomiješanim s nasjeckanim svježim vlascem ili lukom
Napomena: Svaki dan popiti 8 čaša vode i nezaslađenih biljnih čajeva.