Iva Pudić, studentica molekularne biotehnologije dobitnica je DNA analize laboratorija Genos, pomoću koje je utvrđeno ima li gen za pretilost te što bi trebala jesti i koji joj način vježbanja najviše odgovara da bi imala vitku liniju. Pročitaj što je Iva otkrila DNA testom i koje je smjernice dobila
Analizu rezultata DNA Iva je dobila na dvadesetak stranica u sklopu kojeg su i preporuke nutricionista Nenada Bratkovića i prof.dr.sc Lane Ružić, dr. med., stručne savjetnice za područje fiziologije vježbanja i sporta. Više o GenPerform testu i Laboratoriju Genos možeš pročitati ovdje.
Odgovor nutricionističke genetike na pretilost
Nutricionistička genetika bavi se utjecajem gena na ljudsko zdravlje, osobito na problem prekomjerne tjelesne težine i pretilost te njihovu prevenciju kroz individualizirani program tjelesne aktivnosti i prehrane koji je zasnovan na genotipu. Istraživanjima je identificirano više od 500 gena koji su povezani s tjelesnom težinom, udjelom masnog tkiva u organizmu, nastankom masnih stanica, metabolizmom ugljikohidrata, probavom laktoze te proizvodnjom energije i topline. GenPerform DNA analizom osim navedenih vrijednosti određuju se i genske varijante koje utječu na tjelesne sposobnosti pojedinca kao što su izdržljivost ili snaga, što u konačnici pokazaje je li netko genetski predisponiran za aerobne ili vježbe snage.
Koje odgovore daje GenPerform DNA analiza?
Personaliziranom analizom klijent dobiva i stručno mišljenje i preporuke liječnika fiziologa, stručnjaka za sportsku medicinu, kao i nutricionista, što omogućuje ostvarivanje punog potencijala programa prilagođene prehrane i tjelovježbe. Ovaj test ti može pomoći ako:
- želiš optimizirati svoj program prehrane i vježbanja
- želiš na vrijeme djelovati protiv pretilosti
- želiš provjeriti predispoziciju za pojedini sport i vrstu rekreacije
- ili jednostavno želiš bolje poznavati sebe i živjeti u skladu s tim
Iva ima gen za pretilost
Jasminka Krištić, magistrica molekularne biologije i DNA analitičarka protumačila je Rezultate Ivina nalaza: "Prema utvrđenom genotipu Iva ima povećan rizik za pretilost te blago povećanu sklonost porastu tjelesne mase temeljem povećanog unosa masti. Za tjelesnu aktivnost preporučljiv joj je umjereni intenzitet, a kao vrsta aktivnosti za Ivu su najbolje vježbe snage. Ima umjerenu toleranciju na laktozu (mliječni šećer) i zato ne mora nužno paziti na unos namirnica koje mogu uzrokovati simptome potencijalno povezane s konzumacijom mlijeka i mliječnih proizvoda, osim ako je već primijetila neke probavne simptome potencijalno povezane s konzumacijom mlijeka ili sumnja na probleme u probavi laktoze.
U slučaju da je Iva primijetila pojavu navedenih simptoma, a ne želi eliminirati mliječne proizvode iz prehrane jer su vrijedan izvor magnezija i kalcija, preporučuje joj se konzumacija tvrdih sireva kao što su cheddar i emmentaler koji imaju za 90 posto niži sadržaj laktoze, preporučuju joj se i fermentirani mliječni napitci kao što su probiotički jogurt i kefir. Prema utvrđenom genotipu Iva spada u skupinu sekretora što znači da su 'dobre' bakterije normalni stanovnici njenog probavnog sustava i pomažu probavi hrane te štite organizam od mnogih štetnih patogenih bakterija, dok osobe koje su nesekretori nemaju dovoljan broj poželjnih bakterija pa im se preporučuje pojačano uzimanje probiotika. Međutim Iva ima povećanu sklonost oboljevanja od želučanih viroza i nekih sojeva gripe."
Vježbe snage za optimalne rezultate
Iva je vrlo sretna što je dobila mogućnost da napravi DNK test i kaže da se nije jako iznenadila kad su joj rekli da ima gensku predispoziciju za pretilost: "Roditelji su mi vitki, ali baka nije tako da sam na nju. Uvijek govorim svom bratu da je sretan jer može jesti što hoće i neće se udebljati, a ja se debljam već i od same pomisli na hranu. Kad sam bila u pubertetu često sam bila sama doma i stalno sam si naručivala pizze i drugu masnu i kaloričnu hranu. Onda sam u jednom trenutku odlučila smršaviti i upisala sam se u teretanu. Veće težine sam dizala bez napora i došla sam do te faze da me trener htio slati na natjecanja iz body fitnessa. A sad su i rezultati DNK analize pokazali da mi vježbe snage najviše odgovaraju.
Vježbala sam šest dana u tjednu i vodila računa o prehrani i za dvije i pol godine izgubila sam 35 kilograma, ali kad sam počela studirati prestala sam vježbati i kilogrami su se vratili. Na tom primjeru sam naučila da se ničeg ne treba fanatično držati, naime dvije godine nisam ni okusila čokoladu, ali kad sam je počela ponovno jesti to je bilo u velikim količinama. Zato smatram da si svi bar jednom tjedno trebaju priuštiti neko malo zadovoljstvo. Od kad sam dobila rezultate, počela sam se pridržavati savjeta nutricionista Nenada Bratkovića koji za svakog po njegovim nalazima napravi popis poželjnih namirnica i prijedloge jelovnika i već sam za tjedan dana izgubila jedan kilogram. Uskoro ću početi i vježbati u skladu sa savjetima prof.dr.sc Lane Ružić, dr. med., stručne savjetnice za područje fiziologije vježbanja i sporta."
Tanjur pun povrća i malo mesa
Kad je dobila analizu svog DNK Iva je bila pomalo razočarana jer je shvatila da, ako se ne želi udebljati ne bi trebala jesti bijeli kruh, tjesteninu, a najviše ju je pogodilo što se njena omiljena riža našla na listi za nju nepoželjnih namirnica. Prema uputama nutricioniste napravila si je popis namirnica koje drži na frižideru i kaže da joj se prvih tjedan dana bilo teže prilagoditi pretežno proteinskoj prehrani s ugljikohidratima poput voća i povrća, ali da joj je sada već lakše: "I prije nego što sam dobila analizu svog DNA bila sam svjesna da sam sklona debljanju, primijetila sam da se u odnosu na količinu unesene hrane debljam više nego što bih trebala. Iskušala sam i razne pokuse, pa sam jedno vrijeme unosila više proteinima, pa ugljikohidrata i pokazalo se da mi više odgovara proteinska prehrana. Bila sam mjesec dana na Dukan dijeti i izgubila sam previše kilograma u kratko vrijeme, čak devet za samo mjesec dana, ali sam na tom primjeru vidjela koliko su ugljikohidrati loši za moj organizam.
Nešto što sam smatrala da mi odgovara kao naprimjer riža, nakon ovih rezultata pokazalo se da mi ne odgovara. Sad se trudim maksimalno prilagoditi prehranu u skladu s mojim genskim kodom, a glavna mi je smjernica da mi na tanjuru dvije trećine hrane bude povrće, a jedna trećina meso." Iva je vrlo sretna što je dobila GenPerform test jer osim korisnih informacija to joj je i buduća struka: "Studiram molekularnu biotehnologiju na PBF-u i nedavno sam slušala kolegij nutrigenomika što je zapravo prehrana po genima. Pratim Zdravu Kravu od početka i registrirana sam korisnica, tako da mi dolaze mailovi s nagradnim igrama i nisam nikad ništa dobila, a kad je bila ova nagradna igra, rekla sam mami kako bi bilo super da dobijem DNK analizu u Genosu i stvarno sam jako sretna što sam dobila ovu priliku."
Riješi kviz i doznaj koje su prednosti i nedostaci proteinske dijete.
Mršavi zdravo i prirodno u Mršavimo zajedno klubu.