Dijeta 15. srpnja 2009.

Dijeta 'Istrebljivači šećera'

No_Secer_Diet
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dijeta 'Istrebljivači šećera' svoj koncept temelji na održavanju razine inzulina, a time i na utjecaj pohranjivanja energije u obliku masnih zaliha. Ova dijeta, koja zapravo uključuje i promjenu životnih navika, usmjerena je na reguliranje unosa šećera i unos visokovrijednih izvora ugljikohidrata

Tijekom dijete nije potrebno brojati kalorije niti mjeriti količine obroka već usvojiti znanja u odabiru namirnica i kreiranju obroka.

Dijeta uključuje manje šećera, odnosno ugljikohidrata, ali svakako nije isključiva već se unos ugljikohidrata preporuča u obliku složenih i nerafiniranih žitarica i proizvoda od žitarica (brašno, kruh, tjestenina). Kako bi ove tvrdnje bile opravdane potrebno je prisjetiti se kako veći dio naslaga masnog tkiva u našem organizmu nastaje prekomjernim konzumiranjem šećera i ugljikohidrata, a ne masnoća.

Cjelovite žitarice daju osjećaj sitosti

Dijeta 'Istrebljivači šećera' uključuje konzumiranje namirnica bogatih dijetalnim vlaknima poput cjelovitih žitarica i povrća sa visokim sadržajem vlakana.  Vlakna koja se unose ovom hranom imaju dobrobiti na probavni sustav, daju osjećaj sitosti, pomažu smanjenju apsorpcije masti i boljem pražnjenju crijeva pa ujedno i potpomažu proces mršavljenja. Prisutnost prehrambenih vlakana snižava glikemijski indeks namirnica čine se utječe i na manje izlučivanje inzulina. Kruh i  tjestenina trebaju biti napravljeni od cjelovitog brašna, a kruh se može mijenjati i sendvičima od povrća na način da se primjerice na krišku celera namaže pašteta od slanutka ili se narezana mrkva pojede sa purećom salamom.  

Ohrabruje se i konzumiranje voća iako sadrži jednostavne šećere, jer uz sadržaj šećera daju i dijetalna vlakna poput pektina koja imaju sposobnost bubrenja i doprinose osjećaju sitosti. Voće je bogato i vitaminima, mineralima i fitkokemikalijama nužnim u kvalitetnoj prehrani, a preporuča uzimati kao lagani međuobrok. Ipak, strogo je zabranjen unos 'praznih kalorija' kroz slatkiše, kolače, grickalice, bombone, mliječne čokolade i sl.

Preporučuje se unos nemasnog mesa, peradi, ribe, nemasnih sireva, bjelanjaka jajeta i proizvoda od soje. Te namirnice bogate su proteinima, a sadrže malo masnoće. Tijekom dijete potrebno je pripaziti i na unos zasićenih masnoća, te ih zamijeniti nezasićenim. Meso je najznačajniji izvor zasićenih masnoća pa se dio mesa može zamijeniti sa sojinim proteinima i orašastim plodovima.

Tijekom dijete ne smiju se preskakati obroci

Tijekom provođenja dijete ne smiju se preskakati obroci i vrlo je važno da postoje tri glavna obroka te ovisno o potrebi još nekoliko međuobroka.  Prilagodba u veličini porcije je potrebna pa će se sada na tanjuru nalaziti unaprijed određena količina žitarica, mesa, a povrće se može jesti u neograničenim količinama. Kasne večere, obroci prije spavanja i noćni obroci nisu dozvoljeni jer podižu razinu inzulina koji onda tijekom noći potiče proizvodnju kolesterola. Mlijeko i mliječni proizvodi mogu se konzumirati, ali treba obratiti pažnju da se odaberu manje masni te da se biraju proizvodi bez dodanog šećera (voćni jogurti obično sadrže dodni šećer).

Dijeta 'Istrebljivači šećera' nije suviše restriktivna i mogu se konzumirati namirnice iz svih pet glavnih skupina: voće, povrće, žitarice i proizvodi od žitarica, meso i zamjene za meso te mlijeko i mliječni proizvodi. Raznovrsan unos namirnica kroz kombiniranje namirnica iz svih pet skupina u dijeti je iznimno bitan da bi se unijeli svi potrebni nutrijenti. Tjelovježba je 'na programu' najmanje četiri puta tjedno po 20 minuta. U tjelovježbi nije potrebno pretjerivati već je njen kontinuitet puno značajniji.

Prednosti

Dijeta ima naglasak na konzumiranju kvalitetnih ugljikohidrata i izbacivanju 'praznih kalorija' što doprinosi edukaciji o izboru nutritivno vrijednih namirnica. Dijeta je u pravilu uravnotežena i ne bi trebala voditi do većih deficita nutrijenata.

Napomena stručnjaka

Ako se provodi na propisan način, dijeta može pridonijeti pozitivnoj promjeni prehrambenih navika. Kod osoba koje se duže vrijeme nalaze na dijeti preporučuje se dodatak vitamina i minerala, te konzultacija sa stručnjakom kako ne bi došlo do prethodno opisanih nepravilnosti u izboru hrane.

Mišljenje nutricionista

Dijeta 'Istrebljivači šećera' daje pravilne osnove kvalitetne prehrane koje mogu voditi usvajanju novih prehrambenih navika. Ipak tijekom dijete treba pripaziti da se previše ne smanji unos složenih ugljikohidrata koji se konzumiraju kroz žitarice, kruh, tjesteninu, krumpir kako ne bi nastupio značajniji manjak nekih vitamina B skupine te se povećao unos namirnica bogatih proteinima (meso, riba, jaja), i time poremetio preporučeni omjer (65% ukupnih potreba na energiji treba dolaziti od ugljikohidrata, a 15 – 20 % od proteina).

Nedostaci

U provođenju ove dijete često se naglasak stavlja na unos životinjskih proteina u obliku mesa i peradi što se kombinira sa povrćem, a zanemari se unos složenih ugljikohidrata u obliku žitarica, kruha, tjestenina i krumpira. Takav pristup vodi neravnoteži nutrijenata te manjku nekih vitamina B skupine, i dugoročno može uzrokovati probleme sa bubrezima, gihtom te neravnotežu kiselina i baza u organizmu, što je podloga za mnoge kronične bolesti.

Primjer jelovnika

Doručak: kriška integralnog kruha s kuhanim bjelanjkom jajeta i svježom rajčicom

Međuobrok: lješnjaci (5 kom)

Ručak: bolognese od tune i rajčice sa integralnim špagetima, salata od svježeg kupusa

Međuobrok: Voće po želji

Večera: pirjana piletina sa povrćem i integralnom rižom

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.