Dijeta 26. kolovoza 2011.

Dijeta Francuskinja

Francuska_Dijeta-Zk
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Javna je tajna da se Francuskinje ne debljaju, iako jedu kruh i tjesteninu, uživaju u vinu, imaju nekoliko obroka dnevno, a večeru smatraju senzualnim užitkom.  Francuski 'sustav' mršavljenja je toliko popularan da se čak pojavila knjiga koja ga demistificira

Francuskinje, jednostavno, imaju zbirku usavršenih trikova koji im pomažu da očuvaju tjelesnu masu, osjećaju se i izgledaju fantastično.

Knjiga 'Zašto se Francuskinje ne debljaju', koju potpisuje Mireille Guiliano nenametljiva je, a opet ambiciozno obećava otkrivanje tajni koje leže iza prehrambenih navika Francuskinja, održavanje vitkosti i najveće tajne: kako jesti i pritom uživati.

Prehrambene preporuke gđe. Giuliano temelje se na umjerenom unosu hrane, stvaranju i očuvanju malih rituala, kuhanju korištenjem svježih namirnica, smanjenju unosa procesirane hrane, unosu vode te svakodnevnom hodanju i tjelovježbi.

U ovoj knjizi pronaći ćeš jednostavne trikove koji se svode na to da jedeš pažljivo pripremljenu sezonsku hranu, više vježbate i prestanete o hrani razmišljati tako da u vama izaziva osjećaj krivnje.

Autorica je svoju metodu podijelila u četiri osnovne faze:

1.faza – uz pomoć trotjednog dnevnika prehrane treba uvidjeti kakva je dosadašnja kvaliteta prehrane

2. faza – 'reprogramiranje' koje obično traje 3 mjeseca i podrazumijeva shvaćanje i prihvaćanje veličina serviranja i raznovrsnosti prehrane te nadređivanje kvalitete kvantiteti hrane

3. faza – stabilizacija – ili uspostavljanje ravnoteže s obzirom na novousvojena pravila prehrane

4. faza – ostatak života

Autorica Mireille Guiliano, svjesna je da, kada su u pitanju najdraže namirnice, odricanje vodi ravno do pretjeranog uživanja u hrani, ali isto tako, na tipično francuski način, smatra da su to užici kojih se ne smijemo odreći ili se boriti protiv njih.

Naime, za Francuze nije svojstven ekstremizam i kako kaže u svojoj knjizi, Francuskinje nikada ne razgovaraju o dijetama i nisu željne 'instant rješenja' poput brojnih Amerikanki.

Mišljenje stručnjaka

Slažete li se da je hrana stvorena zato da bismo u njoj uživali - ali u granicama u kojima ćemo zadržati vitak struk – tada će vam ove šarmantne francuske preporuke možda pokazati put prema budućnosti u kojoj se nećete morati odreći ni croissantsa ni visoke mode.

Ipak, postoji i druga strana medalje jer Francuska bilježi porast pretilosti kao i druge zapadnjački orijentirane zemlje. Prodor američkog načina života je neminovan, posebice u mlađim naraštajima.

Prema tome danas priča o zdravlju i vitkosti Francuza koju mogu zahvaliti prehrani i načinu života nije toliko uvjerljiva koliko je bila prije 15-tak godina kada je francuski paradoks bio u žarištu interesa.

Prednosti

Francuskinje se ne debljaju je koristan pristup za sve žene koje vole fino jelo i dobro vino, a istovremeno im je bitna i fleksibilnost u odabiru.

Male porcije i uživanje u svakom zalogaju olakšava pravovremeno prepoznavanje osjećaja sitosti što doprinosi učinkovitosti plana.

Nema zamaranja brojanjem kalorija niti zabranjenih namirnica što psihički djeluje pozitivno na praćenje ovakve prehrane. Dodatan adut leži u poticanju na svakodnevnu tjelesnu aktivnost.

Nedostaci


Francuskinje se ne debljaju donosi niz smjernica, ali ne i striktan plan za praćenje. To posebice može biti neprimjereno za osobe koje imaju problema sa samokontrolom količine unešene hrane.

Napomena stručnjaka

Obavezno doručkuj svaki dan, a doručak neka bude nešto obilniji nego ostali obroci.

Jela pripremaj sam te ih planiraj unaprijed.

Primjer jelovnika

Doručak:

 • žitarice za doručak sa orašastim plodovima
  običan jogurt
 • naranča
 • šalica kave

Međuobrok:

 • voće po želji

Ručak:

 • tjestenina u umaku od rajčice i tune
 • čaša vina

Večera: 

 • pileća prsa na grillu
 • kuhana riža
 • povrće sa žara
 • sladoled

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.