Dijeta 07. srpnja 2009.

Dijeta doktora Ornisha

Ornish_Diet
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dijeta doktora Ornisha zabranjuje jedenje namirnica životinjskog podrijetla osim nemasnog mlijeka te fermentiranih mliječnih proizvoda sa smanjenim udjelom masti (jogurt, kefir, kiselo mlijeko, acidofil). Dijeta dr. Ornisha zasnovana je na bestseleru pod nazivom 'Program za borbu protiv bolesti srca', u kojem se nude se dva plana dijete; za oboljele od bolesti srca i za one koji su izloženi pojačanom riziku od nastanka ove bolesti.

 Stoga oba plana imaju slične nutrcionističke postavke. Iako je ova dijeta u počecima kreirana za bolesti srca, marketinški je predstavljena kao dijeta za mršavljenje.

Preporučene dijete su vegetarijanske, odnosno zabranjuje se bilo kakav unos mesa, i crvenog i bijelog, riba i ribljih prerađevina, a od proizvoda životinjskog podrijetla dozvoljen je samo unos nemasnog mlijeka i fermentiranih mliječnih proizvoda sa smanjenim udjelom masti (jogurt, kefir, kiselo mlijeko, acidofil i sl.).

Orašasti plodovi zabranjeni

Dijeta sadrži oko 10% masti koje su uglavnom biljnog podrijetla (tek manji dio dolazi od mliječne masnoće), a zabranjene su čak i biljne namirnice bogate masnoćama poput avokada, orašastih plodova (orasi, lješnjaci, indijski oraščići, bademi...) i sjemenki (sjemenke sezama, bundeve, suncokreta).

Jednostavni ugljikohidrati koji uključuju slatkiše, sladoled, čokolade , kolače i slične proizvode gotovo se uopće ne konzumiraju. Kroz smjernice dijete potiče se unos hrane bogate vlaknima, odnosno biljne hrane poput mahunarki, cjelovitih žitarica, povrća i voća. Kalorijski unos nije ograničen te se dijetom, kroz odabir dozvoljenih namirnica, može postići optimalan dnevni unos energije. Umjerena konzumacija soli, šećera i alkohola je dozvoljena.

Napomena stručnjaka

Za osobe koje se odluče trajno promijeniti način prehrane u skladu s preporukama dr. Ornisha, dobro je da se konzultiraju sa stručnjakom kako bi se uravnotežio unos biljnih namirnica te kako bi se eventualni nedostaci vitamina B12 i spomenutih minerala spriječili pravilnim unosom i zastupljenošću namirnica.

Mišljenje nutricionista

Dijeta dr. Ornisha bogata je namirnicama biljnog podrijetla što joj donosi dovoljnu količinu vlakana, adekvatan unos vitamina C i povoljan utjecaj na kiselinsko-baznu ravnotežu organizma. Na taj način prevenira nastanak mnogih kroničnih bolesti poput bolesti srca i krvih žila, karcinoma, probavnih poremećaja.

Ako je dijeta kratkotrajna neće se pojaviti nikakav deficit već će djelovati pozitivno na organizam, ipak ako se dijeta provodi kao način prehrane kroz duže vremensko razdoblje, treba pripaziti na količinu kalcija, cinka i željeza u organizmu koje fitati iz žitarica vežu na sebe. Nedostatak vitamina B12 koji se može pojaviti nakon dugogodišnjeg pridržavanja ove dijete, može se eliminitrati ako se redovito konzumiraju mlijeko i mliječni proizvodi. Ako se pravilno provodi, dijeta je bogata folnom kiselinom.

Prednosti

Dijeta dr. Ornisha bogata je povrćem, voćem i žitaricama te se kroz unos navedenih namirnica zadovoljavaju dnevne potrebe na vlaknima. Visok unos dijetalnih vlakana pomaže regulaciju probave, smanjuje rizik pojave karcinoma debelog crijeva te pomaže smanjenju masnoća (kolesterola). Dijeta je bogata voćem i povrćem, a time i fitokemikalijama koje imaju antioksidativna svojstva te smanju nastanak slobodnih radikala i degenerativnih oštećenja.

Nedostatci

Kako su u dijeti masnoće zastupljene u količini tek od 10%,  moguća je pojava avitaminoza vitamina topivih u mastima (A, D, E i K). Također, energetski unos koji bi trebao biti zadovoljen kroz unos masnoća vjerojatno će biti zamijenjen sa ugljikohidratima koji dodatno potiču gušteraču na rad i lučenje inzulina.

 Moguć je manjak i esencijalnih višestruko nezasićenih masnih kiselina (omega 3 i 6) budući je unos masti ograničen količinom, a i izvorima (orašasti plodovi biljne namirnice bogate masnoćama gotovo su isključene). Kako je unos životinjskih namirnica jako smanjen, ako se dijeta primjeni kao dugoročan način prehrane, moguć je i nedostatak vitamina B12 kroz duže vremensko razdoblje.

Primjer jelovnika

Doručak: voćna salata, zobena kaša s niskomasnim jogurtom i grožđicama

Ručak: seitan (150 g) sa špinatom, pire krumpir (150 g), zelena salata, 1 mala žlica maslinovog ulja

Večera: musaka od patlidžana, tikvica i prosa, bez dodanih masnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.