Dijeta Dijetni savjeti 13. veljače 2018.

Možeš li se udebljati od previše mineralne vode?

Foto: Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Za osvježavajući efekt kojeg gazirana voda ostavlja na tvom jeziku i nepcu zaslužan je ugljični dioksid, koji pod pritiskom stvara 'skakanje' mjehurića u ustima. Znanstvenici su nedavno proveli eksperiment deblja li taj njezin sastavni dio.

Mind Body Green prenosi istraživanje Sveučilišta Birzeit u Palestini koje je mikroskopski promatralo karbonizaciju u periodu od 6 mjeseci.

Znanstvenike je zanimalo može li karbonizacija sama po sebi utjecati na debljanje. Eksperimentirali su na dijetama odraslih muških laboratorijskih štakora, koje su hranili istom dijetom, a svaki od njih pio je različitu vrstu vode: vodu iz slavine, izvorsku vodu, gaziranu i dijetalnu gaziranu vodu (dostupnu u Americi)

Štakori koji su pili dijetalnu ili običnu gaziranu vodu jeli su i udebljali se više od onih koji su pili negaziranu vodu.  Istraživanje je pokazalo kako je njihovom debljanju uzrok povećana produkcija grelina, peptidnog hormon koji stimulira glad. Kako bi potvrdili ovo istraživanje, znanstvenici su napravili isti eksperiment i na 20 mladića, koji je pokazao jednake rezultate.

Voda-Mineralna Možda te zanima... Gazirane mineralne vode pod povećalom Hrana Zubi2 Možda te zanima... Gazirana pića otapaju zube? Zdravlje

To ne znači da trebaš sasvim odustati od gaziranih pića, ali probaj ih smanjiti.

  • Umjesto gaziranih napitaka, isti efekt možeš dobiti i obogaćivanjem obične vode voćem, medom, začinima i travama. 
  • Iskoristi sok svojih najdražih agruma, jagoda, kivija, borovnica, pa i krastavaca, ovisno o sezoni i dodaj u izvorsku vodu.
  • Možeš ju pomiješati s malo meda ili javorovog sirupa
  • Dodaj joj i najdraže bilje, poput svježe mente ili začine kao što je đumbir.
Možda te zanima... Ayurvedska receptura: Đumbirova voda za mršavljenje Dijeta
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      grokeze

      Tablete za mršavljenje - https://bit.ly/2Fh1NJR Vjeruj mi, djeluje. Imam 32 godine, probala sam svega i to je jedini suplement u mojem životu, koji sam isprobala i koji stvarno iskopao kilograme i drži me iz dalekа.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.