Dijeta 18. veljače 2010.

Borisov psihološki profil

Psiholog-I-Boris
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako bi održao motivaciju i bio spreman na izazove u svom programu mršavljenja, Boris je razgovarao sa sportskim psihologom Igorom Čerenšekom s kojim će se i dalje sastajati svakih dva ili tri tjedna. Naučio je kako postaviti cilj i isplanirati vrijeme, a dobio je i novi pogled na patnju

Psiholog Igor Čerenšek bio je višestruki državni rekorder i prvak u plivanju, hrvatski reprezentativac i Olimpijac. Psihologiju je diplomirao u Americi, na Sveučilištu u Minnesoti 2007. godine, a tijekom studija se više puta našao na američkim listama najuspješnijih studenata. Kao sportski psiholog savjetuje mnoge sportaše, najviše plivače, u Americi i Hrvatskoj, a radi i kao plivački trener.

Susret s psihologom

Nakon prvog susreta s Borisom, Igor ga je ovako opisao:

"Boris je osoba koja voli razgovarati i iako ga ne bih nazvao pričljivim, jer to je rijetka kvaliteta današnjeg muškarca, rekao bih da je vrlo vedar, većinu vremena dobro raspoložen i spreman za šalu. Boris doista puno radi te vrlo malo vremena ostavlja samo za sebe, što je donekle produkt nedovoljne organizacije dnevnog rasporeda, a djelomice prirode njegova posla novinara.

Do sada je vodio dosta nezdrav život, s vrlo malo fizičke aktivnosti, puno brze hrane i sjedenja. To je nakon samo nekoliko godina rezultiralo značajnom promjenom u tjelesnoj težini, što je osim na tjelesni izgled ostavilo posljedice i na njegovo samopoimanje i zadovoljstvo svojim izgledom i načinom života.

Iz ovog programa Boris bi volio uz stručni nadzor i poduku naučiti korisne principe tjelesne vježbe, rada, dnevnog plana i rasporeda, motivacije i usmjerenosti na ostvarivanje ciljeva. Srećom, on je osoba koja doista voli fizičku aktivnost te mu ona služi kao faktor opuštanja, psihičke rekuperacije i put prema vlastitim zadovoljstvu."

Pogledaj i Borisov osobni profil i saznaj više o njemu i njegovom životu te o programu prehrane i vježbanja koji sada slijedi.

Tjedni plan protiv stresa

Igor je s Borisom razgovarao i o tome koliku moć naša uvjerenja i naši stavovi imaju nad našim ponašanjem pa tako i životom. Razgovarali su o slobodi izbora i izboru koji je on napravio ušavši u ovako rigorozan program prehrane i vježbanja.

Pronađi i ti svoj idealni program prehrane u našoj Dijetnoj tražilici!

Kako bi bolje iskoristio svoje vrijeme i smanjio stres i napetost, Boris se odlučio na vođenje tjednog planera u koji će uvrstiti sve svoje poslovne i privatne obveze. U rasporedu će ostaviti dovoljno vremena za pripremu hrane, što mu je do sada predstavljalo problem.

Pametno postavljen cilj

Boris je rekao da su dobro postavljeni ciljevi za njega najsnažniji motivatori pa ga je Igor naučio SMART tehniku postavljanja ciljeva. Engleska kratica SMART odnosi se na pet kriterija koje bi trebalo imati na umu kod formiranja cilja, a prema njoj bi svaki cilj trebao biti: precizan (specific), mjerljiv (measurable), ostvariv (attainable), realističan (realistic) i vremenski ograničen (time bound).

No Igor ističe da nije dovoljno postaviti samo jedan finalni cilj: "Potrebni su i kratkoročni ciljevi koje ćemo koristiti kao kontrolne točke, ali takvi ciljevi također moraju ispunjavati SMART kriterij. Takvi kratkoročni ciljevi pomoći će nam da ostanemo na pravome putu i držimo stvari pod kontrolom, jer ponekad s prevelikim fokusom na konačan cilj izgubimo iz vidokruga put do tog cilja."

Patnja nestaje kad dobije smisao

Prvi sastanak s psihologom Boris je procijenio učinkovitim. Bio je zadovoljan što su cijelo vrijeme bili orijentirani na ono što on želi postići, bez puno okolišanja i suvišne priče. 

"Psiholog mi kaže da je važno osvijestiti patnju, dati joj smisao, znati zašto je tu i onda ona nestaje. Zapravo ne nestaje fizički, ali dobija smisao uz koji ju je lakše izdržati", bio je Borisov najvažniji zaključak nakon ovog savjetovanja.

Više o psihološkim aspektima mršavljenja pročitaj ovdje!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.