Dijeta 08. veljače 2011.

Bizarna dijeta s trudničkim hormonom

Hgc_Dijeta
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bizarna HCG dijeta naziv je dobila po hormonu koji se luči u tijelu trudnice i neophodan je za normalan razvoj fetusa. Taj se hormon, koji smanjuje osjećaj gladi, tijekom dijete uzima u obliku dodatka prehrani, a mršavljenje od čak pola kilograma dnevno osigurava rigorozni dnevni jelovnik od samo 500 kalorija

Svake godine pojavi se nova dijeta. Revolucionarna, najuspješnija, najednostvnija i s najviše zadovoljnih sljedbenika, nova bizarna dijeta. Trenutno nam s američkog kontinenta stiže novi prehrambeni trend koji obećava mršavljenje od pola i više kilograma dnevno, a naziva se HCG dijeta.

Megahitovi poput Atkinsove, South Beach, Grejpfruit, Jušne ili Baby food dijete, pali su u zaborav, kako kod osoba koje žele smršavjeti, tako i u medijima. Najnovija uspješnica naziva se HCG dijeta, a naziv je dobila po hormonu (korionski gonadotropin) koji se luči isključivo u tijelu trudnice i koji je neophodan za normalan razvoj fetusa.

Kombinacija hormona i niskokalorijske dijete

Još 50-tih godina prošloga stoljeća doktor A.T.W. Simeons primjetio je da dječaci, koji ovaj hormon primaju kao pomoć tijekom pubertetskog razvoja, lako gube na tjelesnoj masi. Tu pojavu dr. Simeons je povezao s dječačkom tendencijom manjeg unosa hrane i to zbog izostanka osjećaja gladi te krenuo u kreiranje redukcijske dijete. Njegov plan mršavljena sastojao se u kombinaciji tretmana HCG-om i vrlo niskokalorijske dijete.

HCG se u početku isključivo davao injekcijama, no danas se daje i u obliku kapi, dodataka prehrani, pa čak i homeopatskih pripravaka, sve dok se ne postigne željena tjelesna masa, ili maksimalno 40 dana, odnosno do gubitka 15-18 kilograma. Pravilo je da se osobi ne daje više od 40 tretmana HCG-om, kako tijelo ne bi razvilo imunitet na isti.

Režim mršavljenja provodi se u četiri faze. Prva faza je inicijalna, a cilj joj je pripremiti tijelo kako bi se polučilo maksimalno djelovanje HCG-a te postigli najbolji rezultati mršavljenja. Koriste se dodaci prehrani koji olakšavaju mobilizaciju i korištenje masti. Rade se liste namirnica te plan njihove pripreme. Faza traje tjedan dana, a trebala bi stvoriti čvrste temelje drugoj fazi.

Faza 'punjenja mastima'

Druga faza započinje uzimanjem HCG-a, i ova je faza zapravo podijeljena na dvije podfaze. Prva je punjenje ili opterećenje mastima s ciljem lakšeg podnošenja vrlo niskokalorijske dijete koja slijedi.

U objašnjenju stoji da pravilno opterećenje mastimaorganizmu osigurava energiju sve dok HCG ne počne djelovati te koristiti masti iz masnih naslaga u organizmu. U danima opterećenja mastima neophodno je hranjenje na silu. To se radi zato da bi se hipotalamus što više zaposlio i poticao maksimalno sagorijevanje masti čak i nakon podfaze punjenja mastima.

Vjeruje se da je otežan prijelaz na vrlo niskokaloričnu dijetu upravo rezultat neadekvatnog punjenja mastima. Kako se u jednom danu napuniti mastima? Slijedi primjer jelovnika:

  • Zajutrak: Bijelo masno pecivo s punomasnim sirom i slaninom te omlet sa sirom i slaninom
  • Doručak: Krafna sa šlagom i jagodama
  • Ručak: Svinjski medaljoni pripravljeni na maslacu, krumpir sa vrhnjem, salata sa punomasnim umakom
  • Međuobrok: Sladoled sa orašastim plodovima
  • Večera: Fettuccini, kruh sa češnjakom i sirom, salata s punomasnim dresingom te torta od sira
  • Prije spavanja: Sladoled

Gubitak 0,5 kg dnevno

Nakon podfaze punjenja mastima, koja traje 2 do 3 dana, slijedi podfaza u kojoj osoba koja želi smršavjeti uz nastavak terapije HCG-om, korigira svoju prehranu na način da dnevno unosi prosječno 500 kcal. Očekuje se da u početku osoba ima napadaje gladi, no, oni bi trebali prestati u roku od 5-7 dana.

Ova faza je kritična faza dijete i osigurava gubitak 0,5 kg dnevno. Traje minimalno 23, a maksimalno 45 dana. U slučaju da osoba nakon 45 dana nije postigla željenu masu, treba napraviti stanku od 6 tjedana, a potom se ponovo vratiti na fazu 2. Ako ni tada nije zadovoljna postignutim rezultatom, fazi 2 će se vratiti po osmotjednoj pauzi.

Jelovnik od 500 kcal prema dr. Simeonsu

  • Zajutrak: Čaj i kava u neograničenim količinama, bez šećera. Saharin ili stevia se mogu koristiti. Tijekom cijeloga dana dozvoljena je 1 žlica mlijeka.
  • Ručak: 100 grama teletine, govedine, pilećih prsa, bijele ribe, škampi, jastoga. Sve vidljive masnoće moraju biti uklonjene prije pripreme, meso mora biti vagano svježe. Kuhati ili peći bez dodatnih masnoća. Tuna, losos, haringa te sušena ili ukiseljena riba nisu dozvoljene. Jedno od nabrojenoga: špinat, zelena salata, rajčice, celer, luk, crveni radič, krastavci, šparoge, kupus, blitva, rotkvica, koromač. Jedan grisini štapić. Jabuka, naranča, šaka jagoda ili mali grejpfrut.
  • Večera: isti izbor kao kod ručka

Visokoproteinska dijeta za kraj

Treća faza traje tri tjedna, a cilj joj je zadržavanje željene mase postignute tijekom faze 2. Ponovo se osigurava regularan unos kalorija, no preporuča se visokoproteinska dijeta. Dozvoljene su i masnoće, povrće, voće, mliječni proizvod te orašasti plodovi, ali su šećer, škrob, prerađena hrana te voće bogato šećerom, a povrće škrobom i dalje zabranjeni.

Ukoliko dođe po porasta mase od 1 kg, preporuča se cjelodnevno gladovanje uz unos velikih količina vode i čaja, a potom kao večernji obrok pojesti veliki steak i jabuku (tzv. steak dan). Sljedeći dan vratit će se željena masa.

Četvrta faza je doživotna, šećeri su i dalje zabranjeni, ali se mogu polako uvoditi Namibian sa škrobom. Proteini trebaju činiti osnovu prehrane, a prerađene namirnice treba i dalje izbjegavati. Svaki neželjeni porast mase riješit će steak dan.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.