Dijeta 08. studenoga 2010.

Anin joker u krizi mršavljenja

Butara-Psiholog
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ana si ponekad zadaje vrlo visoke i teško dohvatljive ciljeve te i sama za sebe kaže da je često nerealna u svojim željama, komentirao je sportski psiholog Igor Čerenšek. Ona si je napokon priznala da je pod stresom i odlučila kao prvu pomoć primjenjivati tehniku disanja za opuštanje koju je naučila od Igora, a zna i da ga uvijek može nazvati ako ju uhvati kriza

"Tih je dana moj zeleni točkasti planer bio sav ispisan obavezama, a ja sam se osjećala rastrzano između svih njegovih stavki. Jedna od njih bila je i sastanak sa Igorom Čerenšekom, sportskim psihologom. OK, imam trenera, plan prehrane, snalazim se, motivirana sam - treba li mi uopće psiholog?", pitala se Ana prije prvog sastanka s Igorom.

Pretpostavljala je da će razgovarati prvenstveno o programu i njezinom snalaženju u njemu, da razgovor neće dugo trajati i da će vrlo brzo nastaviti rješavati ostale obaveze planirane za taj dan.

Stres, suze i smijeh

Međutim, čim je sjela u stolac, postalo joj je jasno da joj je razgovor itekako potreban. I da je, iako si to nije htjela priznati, pod stresom:

"Jednom sam negdje pročitala kako postoje tri vrste ljudi – oni koji se povjeravaju prijateljima, oni koji sve drže za sebe, i oni koji se najradije povjeravaju šankerima, tj. nepoznatim osobama. Iako sam se s Igorom tada susrela po prvi put, kako smo po godinama bliski, imala sam dojam kao da razgovaram sa starijim bratom te odmah stekla povjerenje u njega. A on je, kao pravi stručnjak već u startu detektirao kako sam pod stresom. Priznajem, često imam puno više želja nego realnih mogućnosti njihovog ostvarenja i brinem unaprijed oko situacija na koje ne mogu utjecati, a koje se možda niti neće ostvariti."

Igor je Anu strpljivo slušao i činilo joj se da upija svaku njezinu riječ. Savjetovao joj je da svakog dana odvoji malo vremena samo za sebe, opusti se i potrudi ne razmišljati ni o čemu. Ana kaže da će joj to biti veliki izazov, ali očekuje da će tehniku meditacije do kraja programa uspješno savladati. Za "prvu pomoć" naučio ju je i jednostavnoj vježbi disanja koja pomaže u smanjivanju stresa. 

"Igor mi je pomogao da iz drukčijeg kuta sagledam svoju situaciju, a uz suze i smijeh, po završetku našeg razgovora osjetila sam veliko olakšanje. Sam program mršavljenja, po mom mišljenju, uz motivaciju, zahtjeva i dosta dobru organizaciju vremena, a neminovne su i krize. Moja motivacija je, kako je ocijenio Igor, vrlo visoka i na svu sreću, kriza me zasad zaobilazi. Ako se i pojavi, iskoristit ću joker – zovi Igora!", kaže Ana.

Pročitaj kako je Karmeli bilo na prvom sastanku s psihologom!

Anin psiho status

Sportski psiholog Igor Čerenšek, koji je od početka projekta "Mršavimo zajedno" zadužen za psihološku podršku sudionicima akcije, nakon razgovora s Anom opisao nam je njezin psiho status:

Ana je osoba koja je vrlo ugodan sugovornik što i ne čudi, jer ne treba puno da shvatiš da se radi o vrlo emocionalnoj osobi.

Veliki je radnik koji si ponekad zadaje vrlo visoke i teško dohvatljive ciljeve te i sama za sebe kaže da je često nerealna u svojim željama. U ovakvom programu, na svu sreću, to neće biti problem jer je već na prvom sastanku naučila nešto o postavljanju ciljeva, a i profesionalci koji su uključeni u program vode brigu da ciljevi budu realni i ostvarivi.

Čini se da je ovaj program idealna prilika za Anu da se okrene sebi i opusti od života koji je trenutno pretrpan obavezama i stresom. Fizička aktivnost, promjene u prehrani, kao i savjetodavna podrška pomoći će joj da se opusti i doista živi život.

Anina motivacija je vrlo visoka s tendencijom daljnjeg rasta te je posebno vesele promjene životnog stila, ali i fizičke promjene koje su već prisutne.

Kroz naše nadolazeće sastanke pokušat ćemo kroz jednostavne vježbe smanjiti utjecaj stresa i pozabaviti se Aninim osobnim razvojem.

Ako trebaš savjet sportskog psihologa, Igoru možeš postaviti pitanje u savjetovalištu Zdrave Krave ili ga direktno kontaktirati na mail icerense@yahoo.com i mobitel 098 9175 210.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.