Nutricionistice iz Vitaminoteke za Andreu su pripremile tjedni jelovnik koji je prilagođen njenim potrebama te će joj, uz redovitu aktivnost, omogućiti zdravo gubljenje kilograma. Osim što su zdravi, recepti nutricionistica su i ukusni, a Andrea je već naglasila kako se veseli pripremanju i isprobavanju novih okusa
1. dan
- Kukuruzni kruh namazan sirnim namazom
- Sok Juicy
Međuobrok
- Jagode
- Jana
Ručak
- Pirjana junetina u umaku od pasirane rajčice (junetina u svježem stanju)
- Integralna tjestenina
- Cikla na salatu
- Jamnica
Večera
- Coco juice
- kukuruzni kruh + namaz od slanutka + mrkva naribana i posuta po namazu
- Jogurt probiotički ili light (1,5 % m.m.)
- Jamnica
- Jabuka
- Namaz od slanutka (osim slanutka možeš koristiti i primjerice grah ili leću)
Sastojci za namaz od slanutka: sezam, voda u kojoj se kuhao slanutak, kuhani slanutak, žlica limunovog soka, češanj češnjaka, nasjeckan peršinov list, maslinovo ulje, papar
Priprema: Sezam kratko peci na suhoj tavi. Slanutak namoči preko noći pa ga onda kuhaj (može se upotrijebiti i slanutak iz konzerve). Slanutak, vodu od slanutka, limunov sok i češnjak usitni u električnoj sjeckalici da se dobije glatka masa. Umiješaj maslinovo ulje, peršin, papar i mljeveni sezam.
Svaki dan uključuje kavu s malo šećera.
Nakon treninga popij Coco juice.
Svaki dan popij mineralnu vodu Jamnica iza ručka i večere te izvorsku vodu Jana tijekom dana.
Energetska vrijednost: 1816,60 kcal
2. dan
Doručak
Međuobrok
Ručak
- Varivo od kelja s krumpirom
- Piletina (file) pripremljena na naglo
- Kiseli krastavci
- Kruh prosenica
- Jamnica
Večera
- Palenta kuhana (+ žličica maslaca ili ulja) s probiotičkim jogurtom
- Suhe šljive
- Jamnica
Energetska vrijednost: 1813,48 kcal
7. dan (predviđen za nedjelju)
Doručak
Međuobrok
- Jabuka
- Naranča
- Jana
Ručak
- Bistra pileća juha s povrćem i ukuhanim rezancima
- Špinat na mlijeku
- Pire krumpira
- Jaje na oko
- Kruh
- Jamnica
Večera
- Banana kiflice od pirovog brašna + mlijeko
Sastojci: Za tijesto su ti potrebne banane, pirovo brašno, prašak za pecivo, kakao (bez šećera), smeđi šećer, burbon vanilin šećer, omekšali maslac, sol te šećer u prahu za ukrašavanje
Priprema: Oguli bananu i stavi u posudu te zgnječi žlicom. Pomiješaj brašno s praškom za pecivo i kakaom, pa dodaj ostatak sastojaka i mikserom izradi tijesto. Nakon toga rukom kratko mijesi dok ne dobiješ glatko tijesto. Oblikuj valjke debljine olovke i nareži na 4-5 cm duge komade. Oblikuj kiflice i stavi ih na masni papir u lim za kolače. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 12 minuta. Ispečene kiflice ostavi da se ohlade te ih pospi šećerom u prahu. Ako se tijesto lijepi, zamotaj ga u foliju i ostavi oko 30 minuta u hladnjaku.
Večernji zalogaj
- Sjemenke bundeve
- Suhe smokve
Energetska vrijednost: 1790,60 kcal
4. dan
Doručak
- Kukuruzni kruh namazan maslacem i marmeladom
- Sok Juicy
Međuobrok
Ručak
- Juha od brokule (brokulu skuhaj u vodi i sadržaj usitni štapnim mikserom, a na kraju dodaj ulje i vrhnje za kuhanje te začine po želji)
- Integralna tjestenina s bolognese umakom pripremljenim s pasiranom rajčicom (mljevena puretina)
- Zelena salata začinjena uljem i octom
- Jamnica
Večera
- Kukuruzni kruh + sir škripavac + zelena salata + rotkvica
- Ananas svježi
- Jamnica
Energetska vrijednost: 1810,00 kcal
5. dan
Doručak
- Žitarice (npr. 7 vrsta žitarica) s probiotičkim jogurtom
- Sok Juicy
Međuobrok
Ručak
- Varivo od crvene leće + kruh (prosenica) + kisela paprika na salatu
Sastojci: crvena leća, maslinovo ulje, ljubičasti luk, mrkva, krumpir, korijen celera, pasirana rajčica, voda, kumin, peperoncini, slatka crvena paprika, kajenski papar, peršin, sitna tjestenina, po želji limunov sok
Priprema: Na ulju pirjaj sitno nasjeckan luk te mrkvu i celer izrezane na kockice (oko 10 minuta na laganoj vatri). U mužaru istucaj kumin i peperoncino pa zajedno s crvenom paprikom i kajenskim paprom dodaj na luk. Kratko poprži, dodaj leću, zalij pasiranom rajčicom i vodom. Pusti da zavrije pa dodaj krumpir narezan na sitne kockice. Kuhaj 15-ak minuta da leća i krumpir omekšaju. Pred kraj ukuhaj sitnu tjesteninu i kuhaj prema uputama na pakiranju. Na kraju dodaj svježe nasjeckani peršin. Pri posluživanju, po želji dodaj i par kapi limunovog soka.
Večera
- Prepečeni kruh
- Salata sa sirom škripavcem i tunom (sir škripavac, rajčica, crvena paprika, svježi krastavac, kukuruz iz konzerve, rikula ili zelena salata, tuna u aspiku - ne u ulju, npr. bijela Rio mare konzerva, bosiljak, sve preliveno maslinovim uljem i limunovim sokom)
Večernji zalogaj
- Banana
- Sirutka
Energetska vrijednost: 1790,64 kcal
3. dan
Doručak
- Vivera Corn flakes + mlijeko
- Sok Juicy
Međuobrok
- Banana
- Suhe kruške
- Jana
Ručak
- Gusta juha od špinata s batatom
Sastojci: špinat, batat, luk nasjeckani, vrhnje
Priprema: U posudi zakuhaj malo vode, stavi batat narezan na kockice i kada batat omekša dodaj i špinat, kuhaj 3 do 4 minute. Izmiksaj. Na ulju propirjaj luk i dodaj pastu od povrća i začine i vrhnje za kuhanje.
- Pita od tikvica i sira škripavca + salata rikola, radić, zelena salata
Sastojci: tikvice, sir škripavac, umućena jaja, brašno od pira, sitno nasjeckani svježi kopar, sitno nasjeckani svježi peršin, svježe ribani parmezan, svježe mljeveni crni papar, dodatno parmezan za posipanje
Priprema: Očisti i operi tikvice, kuhaj na pari 12-15 minuta. Drvenom kuhačom istisni višak tekućine. Tikvice sitno nasjeckaj i stavi u veliku zdjelu. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i lim za pečenje pite promjera 20 – 24cm premaži maslacem. Namoči sir škripavac u toploj vodi 10 minuta i ocijedi. Zdrobi sir i dodaj tikvicama. Umiješaj preostale sastojke i dobro promiješaj. Smjesu uspi u pripremljeni lim za pečenje, pospi parmezanom i peci oko 45 minuta. Prije posluživanja provjeri sredinu drvenim čačkalicom.
Večera
- Coco Juice
- Riža na mlijeku zaslađena medom i posuta cimetom
- Kruh + sirni namaz + masline
- Jamnica
Večernji zalogaj
Energetska vrijednost: 1803,04 kcal
6. dan (predviđen za subotu)
Doručak
- Svježi sir + vrhnje + mladi luk i rotkvice + sjemenke suncokreta + kukuruzni kruh
- Sok Juicy
Međuobrok
- Banana
- Jana
Ručak
- Gusta juha od celera
Sastojci: voda, sol, celera narezan na kockice, zobene pahuljice
Priprema: Zakuhaj vodu, posoli, dodaj celer i zobene pahuljice. Smanji vatru i poklopljeno kuhaj 30 minuta. Ukrasi listićima peršina ili celera.
- Brancin (u svježem stanju) + kuhana blitva s krumpirom prelivena maslinovim uljem
- Voćni kolač
- Jamnica
Večera
Večernji zalogaj
- Integralni krekeri
Energetska vrijednost: 1810,40 kcal