Dijeta i fit i cheat 17. kolovoza 2020.

Analiziramo sirtuinsku dijetu s kojom je smršavjela Adele

Foto: Screenshot: Adele/Instagram, Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sirtuinska dijeta svoju popularnost ponajviše duguje činjenici što potiče unos čokolade i vina. Njezini autori Aidan Goggins i Glen Matten, naime smatraju da unos hrane koja aktivira tzv. sirtuine potiče trošenje masnih naslaga, odnosno mršavljenje. Osim vina i čokolade, hrana koja se nalazi na popisu aktivatora sirtuina su i kava, zeleni čaj i jabuke, a sama je dijeta opisana u knjizi The Sirtfood Diet.

Poznata britanska pjevačica Adele iznenadila je svoje obožavatelje na Instagramu nakon što je za svoj rođendan objavila fotografiju, u elegantnoj crnoj haljini, i pokazala svoju nikad tanju liniju. Iako osobno nije javno govorila o svom mršavljenju, ono što se pisalo još u siječnju jest da je Adele uspjela smršavjeti uz pomoć sirtuinske dijete i vježbanja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Adele (@adele)

Kod vitkih žena veća je aktivnost SIRT1

Sirtuini su vrsta proteina u našem tijelu koji sudjeluju u regulaciji brojnih važnih procesa poput metabolizma, starenja, smrti stanica ili upala. U ljudskom organizmu postoji sedam različitih vrsta sirtuina, a najistraženiji je tzv. SIRT1. Pokazalo se da upravo ovaj protein ima ulogu u katabolizmu masti i kolesterola u jetri te među ostalim, potiče oksidaciju masnih kiselina. Iako su istraživanja o sirtuinima tek na početku znanstvene studije na ovu temu daju razlog za optimizam. Tako je studija objavljena 2008. godine u časopisu Cell Metabolism pokazala kako aktivacija SIRT1 potiče oksidaciju masti štiteći od debljine miševe koji su bili na prehrani bogatoj mastima.

Iste godine objavljena je i studija u časopisu The International Journal of Obesity koja je pokazala značajnu veću aktivnost SIRT1 u vitkih žena u usporedbi s pretilim ispitanicima. Zanimljivo, autori studije su istaknuli kako restrikcija unosa kalorija može aktivirati sirtuine, a sličan povoljan učinak nudi i unos resveratrola, molekule kojoj vino duguje svoju blagotvornost.

Rezervatrol - molekula za mršavljenje nalazi se u vinu

Resveratrol je prva molekula za koju je otkriveno da aktivira sirtuine i time "oponaša" učinke kalorijske restrikcije. Kako navodi studija objavljena 2012. godine u časopisu Biofactors aktivirajući sirtuine resveratrol može, osim u prevenciji i liječenju debljine, biti od koristi i kod dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i upale. Rad navodi i druge aktivatore sirtuina, no riječ je o tvarima umjetno stvorenim u laboratoriju.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Glavne namirnice sirtuinske dijete

Sirtuinska se dijeta u stvari, fokusira na unos namirnica koje aktiviraju sirtuine poput jabuka, citrusa, borovnica, jagoda, zelenog čaja, peršina, celera, kelja, maslinovog ulja, kapara, chillija, oraha te apsolutnih zvijezda dijete - crnog vina i tamne čokolade. Zanimljivo, autori studije smatraju da i kava može aktivirati sirtuine, pa je ovo jedna od rijetkih dijeta koja potiče unos kave.

Dijeta, naravno, ne podrazumijeva da su to jedine namirnice u prehrani, već da prehrana bude raznolika uz dodatak ovih "aktivatora sirtuina" u obroke. Autori uz prehranu savjetuju i ispijanje zelenih smoothieja koji sadrže kelj, rikulu, peršin, celer, jabuku, sok limuna ili zeleni čaj, tri puta dnevno. Prema autorima, ova jednostavna dijeta može dovesti do gubitka tri kilograma u sedam dana.

Dijeta se provodi po tjednom rasporedu i bazira se na restriktivnom unosu kalorija. Prva tri dana u organizam se unosi 1000 kalorija dnevno  konzumiranjem 3 smoothieja i 1 obroka napravljenog od namirnica s popisa dozvoljene hrane. Od četvrtog do sedmog dana unosi se 1500 kalorija dnevno.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Prednosti dijete

Namirnice čiji unos dijeta potiče su redom impresivnog nutritivnog sastava i često se nalaze na listi "zdravih" namirnica. Osim povoljnog učinka na liniju, ove nas namirnice pomažu zaštiti i od kroničnih bolesti.

Nedostaci dijete

Dijeti nedostaje strukture i sve je ostavljeno osobnoj interpretaciji. Nije definirana količina namirnica koja će pružiti povoljan učinak što osobito može predstavljati problem kod unosa crnog vina i tamne čokolade, gdje veće količine mogu imati upravo suprotan učinak. Dijeta je jednodimenzionalna i u obzir ne uzima tjelovježbu kao ni psihološke obrasce koji dovode do prekomjernog unosa hrane.

Primjer jelovnika

Doručak

  • Smoothie od kelja, celera i jabuke
  • Kava

Međuobrok

  • Zeleni čaj
  • Tamna čokolada, 1 red

Ručak

  • Toplo hladna salata od heljde, lososa, rikule, kapara začinjena maslinovim uljem i limunovim sokom
  • Crno vino, 1 čaša

Međuobrok

  • Smoothie od peršina, kelja, borovnica i banane

Večera

  • Juha od povrća s piletinom
  • Smoothie od jabuke i jagoda s dodatkom kakaa i oraha

Upoznajte nove PIK pureće šunke – svaka je puna proteina, lagana i fina! Saznajte više!

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.