Hrana 27. travnja 2011.

Mrkači na salatu

015
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Za predjelo ili lagani obrok pripremi salatu od mrkača - malih hobotnica s kuhanim krumpirom, začinima i maslinovim uljem. Posluži ju hladnu uz malo dobrog kruha i čašu finog rosea i guštaj u slasnim mediteranskim okusima

Gušti u mrkačima

Salata s mrkačima - malim hobotnicama - jedno je od mojih omiljenih predjela i vrlo često je radim svojoj obitelji. Mali mrkači se vrlo često mogu pronaći na tržnici po cijeni između 25 i 40 kuna za kilogram. Jedna su od rijetkih namirnica koju je prije pripreme dobro zamrzavati pa stoga kad vidim da im je cijena manja od uobičajene obavezno kupim koju kilu i spremim u zamrzivač.

I velike hobotnice i male mrkače poželjno je prije zamrznuti, a zatim kuhati jer u protivnom njihovo meso ostaje dosta žilavo (gumeno). Priprema ove salate nije nimalo zahtjevna osim što je potrebno oko četrdesetak minuta da se mrkači skuhaju. Može stajati 24 sata u hladnjaku bez dodatka krumpira.

Sastojci za 4 osobe

  • 2 kg mrkača
  • 150 g krumpira (2 krumpira)
  • 1 vezica peršina
  • 10 režnjeva češnjaka
  • 1 limun
  • 1 dcl dobrog maslinovog ulja
  • vinski ocat
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti salatu od mrkača!

Priprema s guštom

  1. Operi krumpir i stavi ga kuhati neoguljenog.
  2. Očisti glavu mrkača ili ako nemaš iskustva zamoli tete na tržnici da to učine umjesto tebe.
  3. Očišćene mrkače stavi kuhati u hladnu vodu. Kuhaj na laganoj vatri četrdesetak minuta ovisno o njihovoj veličini, odnosno kad vidiš da se roza kožica (opna) počela bez problema odvajati od mrkača - znat ćeš da su gotovi.
  4. Ocijedi ih i ostavi da se malo ohlade i zatim ih očisti od opne.
  5. Očišćeno meso razreži na komadiće veličine oko jedan centimetar.
  6. Očisti češnjak i nasjeckaj ga na sitno.
  7. Operi peršin, odvoji mu listiće te ih sitno iskosaj.
  8. Iscijedi sok jednog limuna.
  9. Gotovi krumpir odvoji od kožice i zdrobi ga vilicom.
  10. Mrkačima dodaj sol, svježe mljeveni papar, sok limuna, tri žlice vinskog octa, peršin i češnjak i maslinovo ulje. Sve dobro promiješaj. Ako salatu nećeš odmah poslužiti, možeš je ostaviti ovako da odstoji i do 24 sata u hladnjaku. Sat vremena prije posluživanja pipremi krumpir i pomiješaj ga sa salatom. Jednako je dobra i bez krumpira, ali joj on daje zanimljivu teksturu.
  11. Prije serviranja dodaj zgnječeni krumpir i po potrebi još malo maslinovog ulja.

Serviraj hladno uz malo dobrog kruha i uz čašu finog rosea. Dobar tek!

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.