Psiha i seks Seks i veze 24. siječnja 2020.

Zdrav i ispunjen seksualni život: 5 savjeta koje seksualni terapeuti žele da znaš

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Seks je veoma važan dio ljubavne veze za ljude svih godina. Nema veze jesi li milenijalac, u srednjim godinama ili se spremaš za mirovinu - nikada nije kasno da naučiš nešto novo.

Nije bitno spremaš li se tek sada za svoje prvo seksualno iskustvo ili si već iskusna po tom pitanju - određene stvari svi bi trebali o seksu znati, a od koga bolje poslušati savjet nego od seksualnih terapeuta koji su upravo to specijalizirali.

Seks nije isključivo fizički čin

Stephen Snyder, doktor, voditelj podcasta Relationship Doctor na QDT mreži i autor knjige Love Worth Making, za The Independent je rekao kako je prva i osnovna stvar za osobu koja se upušta u seksualnu vezu poznavanje činjenice da je seks nešto više od samog fizičkog čina seksa.

Možda te zanima... Što je potrebno za nešto više od samo dobrog seksa? Psiha i seks

Prema dr. Snyderu, parovi se često susreću s problemom u kojem misle da je uzbuđenost poželjna samo ako ona kasnije vodi do seksa. No, usporedbe radi, parovi koji su prilikom terapija i upitnika izjavili da su veoma sretni naveli su i kako osjećaju uzbuđenje neovisno o tome vodi li ona do seksa ili ne.

Učestalim ljubljenjem i maženjem održavaju 'vatru' u svojoj vezi, a želja za provođenje vremena s partnerom također je bila opisana kao čest osjećaj. Dakle, maženje nije rezervirano samo za vrijeme prije seksa i ono nije isto što i predigra. 

Seks | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Muškarci žele podijeliti svoje fantazije, ali se boje da će ih njihove žene posramiti ili osuđivati

Orgazmi nisu jednaki za sve...

Sljedeća stvar za koju je doktor Snyder rekao da želi da znaš jest da "nisu svi orgazmi zamišljeni kao jednaki" - te bi partneri trebali razmišljati o uživaju u seksu, a ne o krajnjem cilju u vidu orgazma.

"U idealnom slučaju, orgazam bi trebao biti poput deserta: 'Sjajan način završetka fenomenalnog obroka, ali jedva razlog zašto ste izašli na večeru'", zaključio je.

...ali su važni kako za muškarce, tako i za žene

Međutim, kad je riječ o orgazmima, Sari Cooper, seksualna terapeutkinja i direktorica Centra za ljubav i seks, želi da žene znaju da su "njihovo zadovoljstvo i orgazmi podjednako važni kao i partnerovi".

Prema studiji iz 2017. objavljenoj u časopisu The Journal of Sex and Marital Therapy, 37 % žena navelo je da im je potrebna stimulacija klitorisa kako bi doživjele orgazam, u usporedbi sa samo 18 % žena koje su rekle da je sama vaginalna penetracija dovoljna da bi doživjele orgazam. Kao usporednu, The Independent navodi jednu studiju u kojoj je rezultat pokazao da muškarci doživljavaju orgazam u 85 % slučajeva.

Možda te zanima... Ovih 5 stvari nikako ne bi smjela raditi za vrijeme seksa Psiha i seks

"Seks ne uključuje bol"

Nadalje, Cooper navodi četvrtu stavku koju želi da znaš, a to je da seks ne bi trebao uključivati bol. Iako su razlozi zašto žena prilikom seksa može osjetiti bol razni, a suhoća je jedan od najčešćih, to ne znači da je bol normalna i ne bi ju trebala trpjeti već bi trebala potražiti profesionalnu pomoć.

Međusobno poštovanje

Kao zadnju stavku, Cooper navodi želju da ljudi budu svjesni onoga što se podrazumijeva pod imenom "seksualno poštovanje" - pojam koji je smišljen kako bi opisao "artikulaciju između partnera - o njihovim željama i vještinama te o prihvaćanju istih."

Kako bi postigla zdrav i ispunjavajuć seksualni život ključno je da s partnerom možeš razgovarati o onome što želiš, a sve to započinje prvotnim uzajamnim poštovanjem prema seksualnosti, vlastitome tijelu, ali i prema partneru.

Možda te zanima... Učestali seks može odgoditi menopauzu Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.