Psiha i seks 31. ožujka 2024.

Zašto žene sve više privlače muškarci s opuštenijom tjelesnom građom?

Foto: Instagram Travis Kelce i Taylor Siwft
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

'Dad bod' (tijelo kao tatino) žargonski je izraz koji se odnosi na širok raspon tipova muških tijela, a obuhvaća muškarce s krupnijim, mekšim tijelima koja su snažna, ali ne nužno isklesana.

Poznati igrač američkog nogometa, ujedno i dečko Taylor Swift, Travis Kelce ima 'dad bod' koje je sve privlačnije ženama, Naime, prema anketi web stranice Dating.com iz 2021., čak 75 % slobodnih žena vole 'dad bod', piše Daily Mail

Prema psihologu Joelu Wadeu, profesoru na Sveučilištu Bucknell, takav tip tijela potencijalnim partnerima daje do znanja da je muškarac sigurna opcija za očinstvo. 

Žene ne privlači sam tip tijela, već ono što predstavlja, rekao je za Psychology Today evolucijski psiholog James Sherlock sa Sveučilišta Queensland. Simon Clay, sociolog sa Sveučilišta New South Wales dodao je da ovakva tjelesna građa ukazuje na partnera koji ima uravnoteženi obiteljski život i 'mekšu' osobnost.

"Blago 'bucmasti' muškarci možda imaju manje testosterona i manje riskiraju te su stoga bolji očevi", rekao je Clay. To potrvđuju i neuroznanstvenici s Trinity Collegea u Dublinu koji su otkrili da su visoke razine testosterona povezane s povećanom agresivnošću i preuzimanjem rizika kod muškaraca.

Kada žene vide slabije zategnuto tijelo to im može biti podsvjesni signal da je muškarac opušteniji u svom okruženju i da je spreman na brak, dodao je Clay. U suštini, vrijeme koje je potrebno za održavanje trbušnjaka može značiti manje vremena koje će muškarac provesti kod kuće sa svojom obitelji. Dakle, 'mekše' tijelo može značiti veću spremnost da će provoditi vrijeme kod kuće. 

Clay je također rekao da bi popularna kultura mogla utjecati na percepciju žena o 'tata tijelu'. Uz porast fotografija slavnih na plaži, ljudi viđaju svoje omiljene zvijezde, od Leonarda DiCaprija do Johna Hamma, kako ponosno pokazuju svoja 'tata tijela'.

"Seksualizirana komodifikacija i subjektifikacija polugolog, mekog, muškog tijela slavnih osoba pomogli su da 'dad bod' bude kulturno prihvatljivo", dodao je Clay. 

No, sve u svemu, Wade je rekao da znanost ne pokazuje privlači li žene čisto fizički 'tata tijelo'. Dodao je da su u jednoj studiji, u kojoj su psiholozi testirali privlačnost muškaraca isključivo na temelju njihovih tijela, žene više privlačili nabildaniji muškarci, s ramenima znatno širim od torza, nego oni s 'mekšim' tipovima tijela.  Međutim, ta ista studija pokazala je da su žene rekle da su muškarci s 'tata tijelom' djelovali privrženije, brižnije, prijateljski raspoloženiji i da su vjerojatno potencijalno bolji roditelji. 

Možda te zanima... Što prema znanosti nekoga čini privlačnim? Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.