Psiha i seks Seks i veze 05. studenoga 2018.

Zašto trebaš prestati tražiti srodnu dušu i što napraviti umjesto toga?

Par_23
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hollywoodski filmovi, ljubavni romani, fotografije na društvenim mrežama, sve je lakše vjerovati u srodne duše, no može li to biti opasno?

Time prenosi da dvije trećine Amerikanca vjeruje u srodne duše, prema istraživanju Sveučilišta Monmouth University iz 2017. godine. Profesor psihologije Gary W. Lewandowski kaže da izraz "srodne duše" može biti opasan. To može sugerirati perfekcionizam i savršenstvo u odnosim što je nedostižno. "Ako vjeruješ u srodne duše, onda je manje vjerojatno da ćeš raditi na rješavanju problema jer ta osoba treba biti savršena i sve bi trebalo biti lako", objašnjava Lewandowski. No, moći suočiti se i nastaviti odnos nakon sukoba je imperativ za zdrav vezu, dodaje.  

"Kada ljudi traže svoju srodnu dušu, mogu završiti u potrazi koja nikad ne završi", rekao je psiholog Ramani Durvasula: "Ako vjeruješ u srodnu dušu, lako je pomisliti da ti treba netko tko će te upotpuniti. Ali odnos bi trebao uvijek poboljšanje, a ne nužnost." Umjesto toga potraži vezu koja je realistična, zdrava i iskrena. Stručnjaci objašnjavaju kako to učiniti? 

Napravi popis 

"Popis osobina koje tražiš u partneru može ti pomoći da nađeš kvalitetnog partnera", kaže Durvasula. Traženje određenih kvaliteta umjesto neodređene ideje, poput srodne duše, omogućuje ti da budeš specifičnija za ono što želiš. Pokušaj zapisati osobine koje su ti najvažnije. "To te može dovesti do preispitivanja 'jesam li to stvarno ja ili je to netko drugi?'", kaže Durvasula. Taj proces pronalaženja osoba koje želiš može postati samo-istraživanje

Usredotoči se više na osobine ličnosti koje su općenito važnije od čimbenika kao što je gdje netko radi ili koji su njegovi interesi, kaže ona. Durvasula ističe osobine poput ljubaznosti, suosjećanja, dosljednosti, odanosti i otvorenosti. Isto tako, naglašava da dodaš etničku pripadnost ili religiju na svoj popis ako je to važan dio tvoje potrage za partnerom, kaže ona. Kad pronađeš partnera i veza se razvije, provjeri popis. Tako možeš pratiti ima li tvoj partner karakteristike koje si tražila. 

Proučavaj odnose oko sebe

Gledajući one oko sebe, najbolji je način za pronalaženje realnih ciljeva u vezi. "Odnos se ne događa na Instagramu", kaže ona.  Proučavaj razne parove u stvarnom životu koje dobro poznaješ, prijatelje ili obitelj i zapitaj se kakvim se osobinama diviš u tom odnosu. "Pokušaj primijetiti i negativne", dodaje Lewandowski. Ako ti se ne sviđa način na koji jedan partner tretira drugog, zabilježi i to. 

Ako si dovoljno bliska s nekim, pitaj tu osobu o tome što čini njihov ili njezin odnos. Ili ako je netko razveden, što je dovelo do razvoda. "Mislim da uvijek želimo pitati ljude u uspješnim odnosima, ali pravo zlato je u ljudima čiji su odnosi završili razvodom", rekla je Durvasula. 

Prioritiziraj se

Kvalitetan i zdrav odnos s nekim počinje s fokusiranjem na sebe. "Ponekad se brinem da kada osoba bude u potrazi za srodnom dušom, oni pokušavaju ispuniti vlastitu prazninu", kaže Durvasula. 

Vrijeme koje provedeš radeći na sebi, bilo da je to tvoja karijera ili osobni život, to te može učiniti bolji partnerom. Najbolje vrijeme za pronalazak partnera koji je za tebe je onda kad si 100% sigurna tko si ti. Biti s nekim drugim neće ispuniti tvoju prazninu, bez obzira na to koliko je osoba dobra. 

Već si u vezi? Usredotočite se na rast i pojedinačno i kao par. Ako voliš trčati, nemoj se prestati prijavljivati za utrke samo zato što si u vezi, potakni i svog partnera da slijedi svoju strast. Zatim pokušajte sudjelovati u aktivnostima u kojima zajedno uživate. 

Kako preboljeti prekid? Možda te zanima... Koliko treba vremena da se preboli prekid veze? Psiha i seks Možda te zanima... Siguran put koji vodi do raspada veze ili braka Psiha i seks Nesretan_Par Možda te zanima... 24 razlike između dobre i loše ljubavne veze Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.