Psiha i seks 12. prosinca 2013.

Uskladi se s energijom zime

Zimau
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ušli smo u prosinac, mjesec koji je najčešće obilježen fanatičnim trčanjem po trgovinama, traženjem poklona, dekoriranjem doma, pripremanjem hrane i kolača, a često i kraćim ili dužim  putovanjima. Sve su to aktivnosti koje zahtijevaju dosta energije. Zato često u ovom razdoblju nabijenom emocijama i nervozom umjesto da uživamo u društvu dragih osoba završimo prehlađeni, iscrpljeni i anksiozni

Razlog se može naći u tome što je prosinački raspored pun aktivnosti, što nije u skladu s prirodnim ciklusom, naime 12. mjesec je vrhunac zime kad je prema taoističkom kineskom gledištu yin aspekt najsnažniji. Yin označava mirovanje, tamu, hladnoću, pasivnost, dok je Yang aktivnost, svijetlo, toplina, akcija. Zima je svakako trenutak mirovanja, jer i priroda tada spava. Zimi se i voda koju karakteriziraju aktivnost i brzina smrzava, ne kreće se i postaje yin.

Zima je vrijeme za mirovanje

Zimski solsticij 21. prosinca je dan u kojem je noć najduža i označava vrhunac Yin energije. Ipak u Yinu ima zametak Yanga i kako je zimi element vode najsnažniji, a voda nosi u sebi snagu da rodi drvo, pa zima kao takva predstavlja skupljanje energije za novi rast u proljeće. Zimi u našem tijelu također ima manje Yang energije nego ljeti i zato je previsoka cijena za naše zdravlje, ako smo zimi jednako aktivni kao ljeti. To je doba godine kad trebamo njegovati naše zdravlje, štedjeti energiju i čuvati snagu. Biti introspektivni, mirni i konsolidirati svoj Qi kroz zimu, i pripremiti se za klijanje novog života i energije u proljeće. Zima nam treba biti poticaj da štedimo energiju, treba nam biti toplo i važno je jesti tople i hranjive namirnice kako bi smanjili osjetljivost na prehlade, gripe i probleme s disanjem kao što je bronhitis. Osobe rođene u jesen i zimu još teže čuvaju snagu i vitalnost tijekom hladnih mjeseci.

Važno je utopliti bubrege

Svom tijelu osigurat ćemo najviše energije tako da idemo što ranije spavati i da se budimo u zoru kako bismo bili aktivni u vrijeme kad ima najviše svijetla. Važno je da si osiguramo toplinu jer kad nam je hladno gubimo ogromne količine energije, pogotovo je važno da nam je dio tijela oko bubrega uvijek topao. Bubrezi su prema kineskoj medicini vrata života to jest izvor životne energije, preporučujem ti da si bar dva puta dnevno rukama protrljaš dio leđa gdje su bubrezi tako da osjetiš da ti se tijelo zagrijalo. Zimi je preporučljivo reducirati unos sirove hrane jer ona dodatno hladi tijelo. Važno je konzumirati juhe, variva, što više tople hrane, povrće koje raste u zemlji, grah, đumbir i češnjak.

Prepuštanje ugodi

Svoj Yin njegujemo tako da si dozvolimo mirovanje, meditaciju i introspekciju. Važno je da si uzmemo vremena biti u kontaktu sa samim sobom i da osjetimo unutrašnji mir. Druženje s osobama koje su nam drage i bliske u opuštenoj atmosferi je također preporučljivo. Ako shvatimo da život ima svoje cikluse i slijedimo njegove ritmove, osigurat će nam dobro fizičko zdravlje, emocionalnu stabilnost i uravnoteženo raspoloženje. Dragi čitatelju ako razumiješ da je zima priprema za snažan rast energije u proljeće sa zadovoljstvom ćeš si priuštiti vrijeme za sebe, za odmor, opuštanje i za male slatke trenutke s dragim osobama.

Još kolumni Alaksandre Dorann potraži ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.