Psiha i seks 10. rujna 2012.

Ukroti lijenog muža u 4 koraka

Coleman-Joshua
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako da partneru objasniš što te muči i kako da "lijenog" muža natjeraš da ti pomogne oko odgoja djece i kućanskih poslova? Doznaj iz intervjua koji ti donosimo s dr. Joshuom Colemanom, uglednim bračnim terapeutom iz SAD-a, koji je prošli tjedan u Zagrebu promovirao svoje knjige "Lijeni muž" i "Bolji brak"

Dr. Joshua Coleman kolumnist je u priznatim američkim časopisima The New York Times, Psychology Today, Cosmopolitan. Na promociji u Profil Megastoreu objasnio je da se brak u posljednjih 30 godina promijenio više nego ikad do sada u ljudskoj povijesti. Do prije 50-ak godina brak je bio ekonomska zajednica za podizanje djece dok se danas u brak ulazi iz romantičnih razloga.

Muškarci više ne znaju gdje im je mjesto

Žene su u ekonomskom smislu postale ravnopravne muškarcima i to im daje mogućnost izbora, hoće li uopće ući u brak, te hoće li ostati u njemu. Muškarci se sve više brinu za djecu i sudjeluju u njihovu odgoju i brinu se za kućanstvo. Ali još uvijek veći broj muškaraca crpi samopouzdanje i gradi predodžbu o sebi kroz poslovni uspjeh.

Dr. Coleman smatra da je brak kao institucija oslabio i da je razlog sve većem broju razvoda sveprisutna ideja da brak mora biti izvor zadovoljstva kao i zbog potrage za srodnom dušom. Također tvrdi i da se brakovi češće raspadaju zbog stotina nagomilanih sitnica, a rjeđe zbog jedne velike stvari poput preljuba. Svaki brak ima niz neriješenih problema. seks, odgoj djece, održavanje kućanstva, financije, odnos s rodbinom i prijateljima.

Iako je tradicionalna slika braka gotovo posve odbačena u zapadnim društvima, žene još uvijek u većoj mjeri rade kućanske poslove. To ih dovodi do sve većih frustracija jer teško je raditi puno radno vrijeme, brinuti se o kući i djeci i sigurno da je i zato više razvoda. Dr. Coleman u svojoj knjizi "Lijeni muž", o kojoj više možeš pročitati ovdje, savjetuje ženama kako da svoje muževe privole da ravnopravno sudjeluju u kućanskim poslovima i odgoju djece kako bi bilo što manje razvoda jer po njemu razvod treba biti zadnja opcija.

 

Intervju - dr. Joshua Coleman

 

 

Četiri savjeta za bolji brak

ZK: Iako je u posljednjih 50 godina sasvim uobičajeno da žene rade jednako kao i muškarci, još uvijek je glavni teret brige o kući i djeci na ženi. Što žene trebaju učiniti da se to konačno promijeni?

U SAD-u koji je liberalan i gdje se razvedeni ne stigmatiziraju u velikoj mjeri puno se zalaže da kućanski poslovi budu ravnopravno raspodijeljeni. Iako u SAD-u muškarci obavljaju veliki dio kućanskih poslova, raspodjela još uvijek nije jednaka. Razvod treba biti posljednja mogućnost, a žene ponekad trebaju koristiti svoje moći da muškarce natjeraju da rade i ono što ne žele.

ZK: Možete li našim čitateljima otkriti jednu konkretnu metodu ili vježbu iz knjige „Lijeni muž“?

Evo nekih koje smatram najvažnijim:

 • Budi spremna na pregovore oko kućanskih poslova. Žene bi trebale sniziti svoje standarde o tome kako kuća treba izgledati, a muškarci bi svoje trebali povisiti. Žene imaju više standarde oko izgleda kućanstva zato što društvo još uvijek krivi nju ako kuća nije dobro održavana. Uglavnom, žene se kad je kućanstvo u pitanju češće stavljaju u ulogu stručnjaka, što muškarci koriste kao priliku da se proglase nesposobnim i pobjegnu od odgovornosti.  
 • Važno je da se postaviš prijateljski kad od partnera tražiš da sudjeluje u kućanskim poslovima. Muškarci više sudjeluju u poslovima kad se osjećaju voljenim i cijenjenim. Svoj zahtjev mu saopći u normalnoj situaciji, nikako ne u sred svađe.
 • Nemoj mu slati zbunjujuće poruke. Ako je tvoj suprug rekao da će poslije ručka oprati suđe, ali je počeo čitati novine, umjesto da ga pere, ti jednostavno izađi iz sobe i nemoj oprati suđe umjesto njega.
 • Budi spremna koristiti svoju moć. Ako on ne obavi svoj dio posla, reci mu da ga ti nećeš obaviti umjesto njega. Stvari su jednostavne, ako on ne čisti, ti nemoj kuhati. Ako on ne posprema stvari za sobom, ti mu nemoj prati veš itd. Ako se zbog cijele situacije osjećaš jadno i nemoćno i razmišljaš da ga ostaviš, reci mu to dok još imaš snage da poradite na vašem braku.

 

Razvod samo u slučaju nasilja

 

 

ZK: Koji su najčešći muški izgovori za izbjegavanje kućanskih poslova ?

Puno muškaraca još nije shvatilo da se svijet promijenio i da žene zarađuju novac. Neki muškarci jednostavno ne mare za kućanske poslove, nisu im bitni i ne shvaćaju ih kao poslove koji se njih tiču.

ZK: Jedan ste od poznatijih bračnih terapeuta u SAD-u. Koji problemi najviše opterećuju današnje bračne partnere? Što opterećuje žene, a što muškarce?

Dok su muškarci bili zaštitnici i hranitelji obitelji njihova uloga je bila jasna, a danas im je sve teže jer te osobine su sve manje bitne njihovim partnericama. Muškarac koji ne zarađuje dovoljno ili je ne zaposlen, ne zna kako bi odredio svoju ulogu u društvu. U SAD-u se muškarci jednako kao i žene brinu kako da usklade posao i obiteljske obveze. I majke i očevi se brinu kakav će svijet ostaviti u nasljeđe svojoj djeci, i brinu li se za njih dovoljno. problem je što većina parova ne cijeni dovoljno što njihovi partneri čine za dobrobit obitelji.

ZK: U Zagrebu ćete promovirati i knjigu „Bolji brak“ u kojoj iznosite stav kako brak nije romantična zajednica, već zajednica za odgoj djece. Budući da suvremeno zapadnjačko društvo na prvo mjesto stavlja sreću svakog pojedinca vaš se stav čini pomalo kontroverznim. Možete li ukratko obrazložiti svoje mišljenje?

Ne smatram da ima išta loše u braku koji je zasnovan iz romantičnih pobuda. Naprotiv, smatram da je takav brak najbolji kako za roditelje tako i za djecu. Međutim, ne slažem se s većinom ljudi koji tvrde da ako su roditelji u braku nesretni da su takva i djeca. Ali ako partneri mrze jedno drugo, viču ili su fizički nasilni, u tom slučaju je ipak najbolje da se razvedu. Svojom knjigom sam htio postići da se pronađu načini kako da se zaštite djeca , u situacijama kad se roditelji ponašaju loše jedno prema drugome.

Fotografija: PIXSELL

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar indica
   indica

   Zar nitko nije ovo komentirao? Mislila sam da će se brdo žena ovdje ispucati, ali očito nitko nema lijenog muža.Nemam ga ni ja-ja sam lijena žena :)

  Komentiraj, znaš da želiš!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.