Psiha i seks 07. travnja 2016.

Treba li braku dati drugu šansu?

Brak-Usp_1
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ponekad smo suočeni s teškim izborom – prekinuti brak koji nas čini nesretnima ili širom otvoriti oči prilici da se ponovno povežemo s partnerom i promijenimo toksične navike.

Brak kojem se da druga šansa ne mora nužno biti lošiji, čak naprotiv, ako ga se shvati kao 'novi brak' i nastoji raditi na svim poteškoćama može biti i kvalitetniji nego prije. Dr. Ljiljana Bastaić psihoterapeutkinja i life&business coach Tatjana Divjak govore o najčešćim razlozima davanja drugih šansi braku te dajusavjete kako se nositi s problemima koji dovode do prekida braka.

Odluka o rastavi smanjuje pritisak

Dr. Ljiljana Bastaić, psihoterapeutkinja i terapeutkinja odnosa prema Imago principima kaže kako je odluka o davanju druge šanse braku najčešće povezana uz spoznaju o vrijednostima zajednice. ''Kada par donese odluku o rastavi, sama ta odluka na neki način umanji pritisak koji oboje osjećaju i odnos može slobodnije disati. Nakon toga mogu s distance pogledati sebe i na zajednički život. Tada ponekad iskoče u prvi plan sve one dobre strane odnosa koje su zbog nezadovoljstva bile potisnute. Međusobne navike, osjećaj sigurnosti u poznatoj vezi, djeca i šira obitelj, sve su to faktori koji igraju ulogu kada se radi revalorizacija braka.''

Psihoterapeutkinja navodi kako se uvijek bolje razići kada su odnosi toliko narušeni da je zajednički život postao mućenje, a time i atmosfera u kući svojom toksičnošću truje djecu. Ali tvrdi kako čak i tada ima slučajeva, da se nakon razilaženja jedan ili oba partnera gledajući na brak i njihove odnose s distance, počinju prisjećati dobrih stvari iz njihovog zajedničkog života. Istovremeno sve ono zbog čega su željeli otići iz braka prestaje biti toliko privlačno, bilo da se radi o ljubavnoj aferi ili potrebi za slobodom i bijegom od obaveza. Tada se mijenja ideja o razvodu kao jedinom rješenju i partneri posegnu za bračnim terapeutom.

Treba preuzeti odgovornost

''Brak kojem se daje druga šansa, može biti i kvalitetniji nego prije ako ga se shvati kao novi brak i nastoji raditi na svim onim poteškoćama koje su u prvom redu dovele do toga da partneri krenu prema razvodu. Za to je potrebna iskrenost i otvorenost prvenstveno prema sebi, koja omogućuje otkrivanje i prihvaćanje vlastitog doprinosa u potencijalnom brodolomu uz istovremenu blagonaklonost i razumijevanje obostranih grešaka i obostrane ljudskosti. Preduvjet za kvalitetan drugi odnos je da oba partnera istinski preuzmu odgovornost za svoj udio u kreiranju kvalitetne zajednice i ozbiljno s punom odgovornošću krenu na put vlastitog razvoja kao i razvoja njihovog odnosa. U tome pomažu znanja i vještine iz raznih područja, a danas već imamo puno spoznaja o tome kako unaprijediti tako važan odnos kao što je brak'', rekla je psihologinja.

Dr. Bastaić s nama je podijelila iskustva svojih pacijenata i rekla kako se partneri koji se odlučuju na terapiju nakon što su ozbiljno razmatrali rastavu braka upuštaju u težak, zahtjevan, ali na kraju vrlo nagrađujući proces ponovnog međusobnog upoznavanja, kao i upoznavanja i spoznavanja samih sebe. Motivacija za unapređenje odnosa je bitna na početku, ali kako se odnos počinje polako kretati s mrtve točke svaki od partnera je dodatno motiviran. Ono što je uvijek najvažnije, smatra doktorica, je preuzimanje odgovornosti za vlastita djela umjesto prebacivanja odgovornosti na drugog kao i suzdržavanje od kritiziranja. Uza sve te preduvjete terapijski proces traje ponekad i više od godine dana, odnosno tek kada su partneri spremni sami preuzeti brigu o svom odnosu bez posrednika.

Univerzalni savjet ne postoji

''Savjeti za najbolje prevladavanje problema u braku nažalost ne pomažu jer su jednokratni, a zapravo se radi o dugotrajnom procesu. Proces izgradnje novog odnosa zahtjeva drugačije vještine od onih koje su se upotrebljavale u 'ranijem' braku. U kolikoj je mjeri 'raniji' brak bio nesvjestan u tolikoj bi mjeri ovaj 'novi' morao biti svjestan. To znači da bi oba partnera prvenstveno morala promatrati sebe i svoje postupke i ići protiv svojih automatskih odgovora, koji su ih i doveli do stanja pred razvodom. Danas znamo da se to može naučiti, ali je za to potrebna determiniranost i upornost'', objasnila je dr. Bastaić.

Prošlost mora ostati u prošlosti

Life&business coach Tatjana Divjak rekla nam je kako privremeni prekid može biti dobar i spasiti brak ili vezu, ali jedino ako su obje strane zainteresirane za nastavak i spremne ostaviti prošlost iza sebe. ''Obje strane moraju odustati od igara i manipulacija i moraju shvatiti koji je njihov udio u neuspjehu dosadašnjeg odnosa. Moraju postojati ključni preduvjeti za nastavak veze - a jedan od njih je spremnost na odustajanje od ''ja sam u pravu/ti si u krivu" stava'', rekla je Tatjana.

''Kada i ako se ispune ovi preduvjeti postoji još jedan uvjet bez kojeg se ne može, a to je ostavljanje prošlosti tamo gdje joj je mjesto - kao prilici za učenje na greškama, a ne 'skrivenom oružju' kojeg ćemo izvući kada nam bude odgovaralo. Da bismo to mogli, nužno je moći oprostili i partneru, ali i sebi'', objasnila je Tatjana.

Buđenje uz partnera koji nam je postao stranac ne mora postati dio naše jutarnje rutine. Probudi se širom otvorenih očiju i prepoznaj svoj dio krivnje za bračno otuđenje. Zajedno ste odgovorni i zajedno ste jači! 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.