Psiha i seks Seks i veze 20. lipnja 2016.

Sram i strah od skidanja na plaži? Imamo rješenje!

Rucnik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ljeto je i ideš na more, a ne osjećaš se ugodno kada se na plaži trebaš skinuti u kupaći kostim? Možda imaš naglašeni strah od situacija u kojima možeš biti izložena pogledu poznatih i nepoznatih ljudi.

Čitateljica Mija, obratila nam se jer osjeća strah i sram kad se treba skinuti na plaži: ''Uskoro idem na more, a bojim se ići u grad, u gužvu, u disko, na plažu. Strah me skinuti se na plaži jer pritom osjećam užasnu nesigurnost, strah, pa čak i sram. Mislim da će mi se ljudi rugati i smijati. Tada mi bude mučno i srce mi jače lupa, ponekad ne mogu doći do zraka, dišem, ali kao da ne udišem kisik. Molim da mi savjetujete kako si mogu pomoći?''

Kako o sebi razmišljati pozitivno?

Core Besser-Siegmund, autorica knjige "Wingwave coaching" smatra da je prvi korak razviti pozitivnu sliku o sebi: "Ako ne možeš spontano prizvati pozitivnu sliku o sebi, pogledaj nekoliko svojih fotografija. Izaberi jednu koja odgovara tvrdnji u prvom licu: 'Takvu se volim' ili 'Tu sam dobro ispala.' Svjesno se uživi u pozitivnu sliku ili dobre fotografije. Sada zatvori oči i promatraj sliku o sebi na 'mentalnom platnu'. Otkrij koje emocije slika izaziva u tebi kad kažeš: 'Sviđam se sam sebi.' Ponos, radost, zadovoljstvo? Ocijeni osjećaj na ljestvici ugode. Nastavi skenirati tijelo. 'Gdje u tijelu osjećam pozitivan odjek na ovu sliku i ovu izjavu?' Započni s procesiranjem. Osjeti kako pozitivan osjećaj postaje sve intenzivniji. Provedi onoliko setova koliko je potrebno da dobar osjećaj prestane rasti na ljestvici. Sada stavi dlan na prsni koš. Na taj si način usidrila pozitivnu sliku o sebi zajedno s pozitivnim odjekom u tijelu. Kratak dodir na ovom mjestu u sekundi priziva pripadajući neverbalni obrazac u tvom držanju koji istovremeno utječe i na tvoju okolinu. Ova vježba omogućava ti da imaš više neverbalnih znakova na temelju kojih će drugi imati pozitivan dojam o tebi."

Kako se riješiti tjeskobe i straha?

Čitateljica Patricija pati od tjeskobe i straha, koji se javlja na plaži, ali i u drugim situacijama, primjerice u trgovini: "Kako da se riješim tjeskobe i straha? Bojim se razgovora i susreta s nepoznatim osobama pa zato niti ne volim izlaziti iz kuće. Imam osjećaj kao da svi gledaju samo u mene i rugaju mi se, što da radim?"

Prof. Mara Orehovec, psihoterapeut, specijalizirana za psihosomatske poremećaje, podsvijest i psihološku podršku, savjetovala je: "Uglavnom si opisala simptome karakteristične za socijalnu fobiju koju obilježavaju naglašeni strah od situacija u kojima možeš biti izložena pogledu poznatih i nepoznatih ljudi, pri čemu se bojiš da ćeš biti ponižena. Tvoja tjeskoba razvila se i psihosomatskim simptomima kao nedostatak zraka, lupanje srca i slično. To je dovoljno upozorenje da potražiš stručnu pomoć psihoterapeuta. Ovaj način komunikacije dobar je za početak i možeš dobiti adekvatan savjet, no nažalost to ti neće biti dovoljno. Tvoji simptomi dovoljno su naglašeni i potrebna ti je terapija. Učinkovita terapija uključit će kontrolu anksioznosti, eliminaciju modela fobičkog izbjegavanja, povećat će socijalnu i radnu učinkovitost, a time ćeš podići cjelokupnu kvalitetu života."

Više o samopouzdanju i pozitivnoj slici o samoj sebi pročitaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.