Psiha i seks 07. listopada 2013.

Radni stol kao pokazatelj kreativnosti

Deckou_1
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tko održava radni stol u čistoći ima manje izgleda za napredovanje na poslu, pokazalo je nedavno istraživanje objavljeno u reviji Psychological Science. Urednost je, kažu istraživači, povezana s manjkom originalnosti i kreativnosti. Da stvari nisu tako jednoznačne objasnila je Martina Kvarantan, direktorica tvrtke Znatiželja i međunarodna trenerica neurolingvističkog programiranja

Okruženje koje potiče razmišljanje

Znanstvenici tvrde da čista i uredna okruženja navode na uobičajeno razmišljanje, dok zbrka nadahnjuje na domišljatost. "Neuredna okruženja potiču raskidanje s tradicijom, što dovodi do svježih spoznaja. Udaljavanje od tradicije, reda i konvencija pomaže ljudima upravo u tom pogledu", istaknuli su i naglasili da je unošenje nereda u radni prostor najbolji pristup osmišljavanju projekata ili pripremanja za radne sastanke.

Naravno, ova ti se taktika može obiti o glavu, ako je tvoj pretpostavljeni ljubitelj urednosti i sklon kažnjavanju nereda. Postoji li takav rizik, kloni se stvaranja kaosa i samo malo poremeti ustaljeni raspored. Nakrivi stalak za olovke, pomakni snop papira, razmjesti ikone na računalu da ne budu logično poredane. To bi ti moglo poslužiti svrsi, bez privlačenja negativne pozornosti nadređenih. Jer, ono što vodi do napredovanja nije nered kao takav, već napredne ideje.

Urednost potiče humanost

Čista i besprijekorno uredna sredina ima i dobrih strana. Ona se preporučuje za rad na matematičkim zadacima, pri kojima je potrebno logičko rasuđivanje. Također, takvo okruženje povećava savjesnost, velikodušnost i suosjećajnost. Tko boravi u uređenom prostoru, skloniji je davati u dobrotvorne svrhe i jesti zdravu hranu. Kritičari ovih istraživanja primijetili su da nije pouzdano utvrđeno što su uzroci, a što posljedice: jesu li ljudi s manje dobrih ideja ujedno i skloniji urednosti, ili urednost sputava kreativnost? Jesu li kreativni tipovi istovremeno i neuredni ili nered potiče maštu i originalnost? Ako nisi sigurna, napravi eksperiment - napravi mali nered u svojoj radnoj sredini da vidiš hoćeš li u tom slučaju imati bolje ideje.

Odraz stanja u glavi

Martina Kvarantan, direktorica tvrtke Znatiželja i međunarodna trenerica neurolingvističkog programiranja i Humane neurolingvističke psihologije s diplomom američkog HNLP Instituta, djeluje već deset godina na razvoju i potenciranju poslovnih vještina u ljudima u Hrvatskoj i šire. Autorica je knjige "Pun vam je kufer stresa - uzmite NLP". Objasnila je što radni stol govori o njegovu vlasniku: "Organizacija ili postav našeg radnog stola je vanjska i vidljiva manifestacija onoga što se događa u glavi, ali i odgovora na zadatke koje primamo iz okoline. Nesređen i natrpan stol može ukazivati na zbrku u glavi, odnosno na nemogućnost ili neznanje da osoba odredi prioritete u rješavanju radnih zadataka. Isto tako može biti i odraz okolnosti koje se događaju na poslu tog dana, ali i kao odgovor na prirodu posla kojom se osoba bavi. Ne mogu se oteti dojmu natrpanih stolova kod službenika poreznih uprava, primjerice. No, kada pogledam veličinu njihova radnog prostora i broj klijenata koji donose dokumentaciju i koje oni zaprimaju u jedinici vremena, onda bih rekla da njihovi stolovi više govore o opisu posla i načinu kako se posao obavlja, a ne nužno o njihovom karakteru."

Nered i nedostatak kontrole

Nered na radnom stolu nikome ne koristi, kaže Martina Kvarantan"Neuredan stol ne potiče efikasnost. Takav stol može ukazivati na nedostatak kontrole osobe koja na njemu radi ili izostanak znanja kako urediti stol tako da predmeti, spisi (ali i folderi na računalu) podržavaju efikasnost posla kojim se osoba bavi. Svatko od nas ima različit stil rada i način kako organizira stvari unutar svog radnog prostora. Važno je ipak uzeti u obzir organizaciju radnog stola koja podržava efikasnost i olakšava rad. Hrpa papira na radnom stolu već odavno ne ukazuje na važnost koju imamo zbog količine posla, već znači nedostatak vještine za svoje vlastito organiziranje."

Moj stol kao slikarsko platno

Martina Kvarantan opisala je kako izgleda njezin radni stol"Moj radni stol velike je površine. Svaki put dočeka me prazan, a onda ovisno o zadacima koji su preda mnom tog dana, ispunjavam ga onime sto mi je potrebno. Prijenosno računalo mi je u fokusu primarne pažnje (negdje na sredini stola). Na stol stavim i knjige i bilješke. Nezaobilazni su mi predmeti žuti ljepljivi post IT papirići, prazni veliki papiri A4 formata i flomasteri u boji kojima paralelno radu na računalo stvaram i crtam mentalne mape na papiru. Na kraju svakog radnog dana moj stol izgleda sasvim drugačije, a onda ga ponovno ispraznim da me dočeka prazan za sljedeći dan.

Moj je posao kreiranje i strukturiranje radionica, seminara, članaka i tekstova i svakom od njih uvijek pristupam s praznog stola. Svoje zadatke doživljavam poput praznog slikarskog platna kojeg je potrebno ispuniti najljepšim prikazom. Vjerojatno tako podržavam asocijativnu prirodu uma i stvaram te završavam zadatke. Najprije u nekom kaosu, nabacujući ideje i papire i šare, a onda ih strukturiram i dovodim u red. Odbacujem nepotrebno, rješavam se papira, uradak pospremam u folder, gasim računalo i ostavljam stol praznim."

Mali savjeti

Kako bi osvijestila način na koji i ti možeš poboljšati svoju učinkovitost, nacrtaj svoj radni stol i predmete koje imaš na njemu te se zapitaj:

  • Kako ti ovakva organizacija pomaže ili odmaže
  • Koji predmeti na stolu imaju pozitivnu funkciju?
  • Koji predmeti na stolu su ti nepotrebni
  • Kakva bi organizacija predmeta na stolu pridonijela tvojoj efikasnosti i zadovoljstvu na kraju dana?

Još savjeta Martine Kvarantan iz drugih životnih područja potraži na portalu Budi.IN

Ako nisi zadovoljna svojom profesijom, razmisli o novoj, a ovdje potraži ohrabrenje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.