Psiha i seks 08. travnja 2013.

Proljetna ljubav pod utjecajem dopamina

Ivankau
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Istraživanja psihologa su potvrdila da buđenje libida s dolaskom proljeća nije samo subjektivan dojam. Dokazano je da se u proljeće i ljeto događa najviše spolnih odnosa, a da ih je najmanje zimi. Pjevačica Ivanka Mazurkijević, rekla je da je uvijek zaljubljena, a u proljeće još i više

Kao što se u proljeće priroda budi iz zimske uspavanosti, tako smo mi i drugi oko nas motiviraniji za udvaranje, romansu i seks. Kad zatopli i kad utihne hladni vjetar, zrak postaje ispunjen strašću.

Što te potiče na ljubav?

Ali, što je uzrok tim promjenama u tvom raspoloženju i motivima? Znanstvenica Helen Fisher, profesorica na Rutgersovom sveučilištu, pripisuje to dopaminu. Ta se kemikalija prirodno stvara u mozgu izazivajući osjećaj ugode i žudnje. Između ostalog, i žudnje za ljubavlju. A u proljeće se luči više dopamina nego u drugim dijelovima godine.

'Lučenje dopamina potaknuto je novim iskustvima. A proljeće je puno novih iskustava jer smo izloženi poplavi boja, mirisa i zvukova. Osim toga ljudi skidaju odjeću pa im bolje vidimo tijela', objasnila je prof. Helen Fisher. 'Svi nam ti podražaji podižu razinu dopamina i čine nas raspoloženijima za ljubav.'

Euforija izazvana dopaminom

Istraživanja uz pomoć tehnike skeniranja mozga otkrila su da se početkom proljeća naši mozgovi pretvaraju u tvornice dopamina navodeći nas da se zaljubljujemo i osjećamo euforično. Taj je osjećaj sličan onom koji obuzima ljude pod utjecajem nekih opijata, samo što je u ovom slučaju izazvan bez unošenja štetnih tvari izvana. Ako ne želiš ovisiti o promjeni razine dopamina u mozgu, predlažemo ti nekoliko udarnih poteza s kojima ćeš si još jače obogatiti ljubavni život.

  • Kupaj se u svjetlosti - kad god ti vrijeme dopusti, kreći se na otvorenom i upijaj prirodnu svjetlost. Kad si kod kuće, otvori prozore, raširi zavjese, podigni rolete, neka ti dom bude preplavljen svjetlošću. Tako ćeš suzbiti lučenje hormona melatonina, koji izaziva pospanost i tromost, a s kojim ti je organizam bio preplavljen tijekom zime.
  • Napravi cvjetni aranžman - malo što može osvježiti prostoriju koliko lijep cvjetni aranžman. Prvom prilikom kupi gotov aranžman u cvjećarni ili još bolje, napravi vlastiti. Što se tiče posude, ne moraš se ograničiti na klasičnu vazu. Budi originalna i stavi cvijeće u bilo koji predmet u koji možeš uliti vodu, a u kojemu bi aranžman lijepo izgledao. 
  • Prigrli proljetni duh - svakome dobro dođe temeljita obnova, a proljeće je idealno vrijeme za to. Podigni kondiciju vježbanjem, potrudi se oko izgleda i podsjeti se umijeća udvaranja. Kupi novi odjevni predmet, promijeni frizuru, stavi omiljeni parfem i njeguj se od glave do pete.
  • Revitaliziraj svoju vezu - ostavi dragom ljubavnu poruku, upriliči originalan susret i učini nešto što dugo nisi. Proljeće simbolizira regeneraciju i nove početke. Prigrliš li proljetni duh, unijet ćeš nešto od vitalne energije u svoj život.

Komentar Ivanke Mazurkijević

Ivanka Mazurkijević, pjevačica grupe Stampedo rođena je u horoskopskom znaku strijelca, pa ne čudi da joj je prosinac najdraži mjesec. Ali unatoč tome veseli se dolasku proljeća jer će još više vremena provoditi vani i družiti se s prijateljima. O proljetnom zaljubljivanju je rekla:

'Uvijek sam zaljubljena tako da proljeće na mene ne djeluje u tom smislu, ali sad kad se prisjetim nekih svojih proljetnih ljubavi mogu reći da su bile intenzivnije. To i nije neobično budući da se priroda budi, i počinje njena čudesna transformacija koja rezultira obiljem boja i mirisa. Mislim da čak i osobe koje pate od alergija uživaju u proljeću.'

Ivanka Mazurkijević sa svojim bandom Stampedo 15. travnja održat će koncert na Danima hrvatskog filma u Studentskom centru u Zagrebu. A najavila je da će uskoro objaviti i novi album na kojem će pored ostalih biti i pjesme iz filma "Sonja i bik".

Inspiraciju za proljetnu promjenu izgleda potraži ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.