Psiha i seks 18. svibnja 2016.

Neobična pravila privlačnosti

Privlačnost_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zasljepljujuća privlačnost muškarca koji ti djeluje nezainteresirano znanstveno je dokazana. Uostalom, vjerojatno si i sama u nekom trenutku života doživjela takvo iskustvo: što je on djelovao ravnodušniji i nepristupačniji, to si ga više ga željela. To nameće zaključak kako vjerojatno nije dobra ideja da već na prvom sastanku otkrivaš osjećaje

Druga istraživanja pokazuju puno jaču aktivnost u moždanim centrima za nagrađivanje kad je stimulus zadovoljstva neočekivan nego kad znamo što nas čeka. To možda objašnjava zbog čega, umjesto izbora sigurnih stvari, muškarci i žene podjednako preferiraju upuštanje u neizvjesnost.

”Želim ono što on ima”

Još jedan uvid u skriveni jezik privlačnosti dolazi iz nečega što se naziva ”društvena transmisija preferencija” ili, jednostavnije rečeno, privlačnost osobe u čijem si društvu. Istraživači su spojili fotografije 20 običnih muškaraca i žena s fotografijama manekena i tražili od ispitanika (muškaraca i žena) da rangiraju slike prema atraktivnosti. Kad je na fotografiji bila žena sa zgodnim muškim modelom, muški ispitanici su visoko ocijenili njezinu privlačnost. (Klasični sindrom: ”Želim ono što on ima!”) Međutim, kad su obične žene na fotografijama bile s atraktivnim manekenkama, njihova popularnost je pala. Društvo privlačnije osobe obično te degradira u očima potencijalnog partnera, jer on iznenada postaje svjestan postojanja drugih opcija, tvrde znanstvenici.

Pročitaj što je seksepil i može li se naučiti?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.