Psiha i seks 25. prosinca 2012.

Poruke za sretniji Božić

Snjegovicu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Darove si vjerojatno već primila i dobila, ali ne zaboravi na one najvažnije kao što su lijepa riječ, telefonski poziv koji odlažeš, druženje i oprost. Budi zahvalna na bogatoj blagdanskoj trpezi i podsjeti se zašto je važno jesti i živjeti cjelovito

Zahvalnost za hranu

Budi zahvalna na bogatoj blagdanskoj trpezi i podsjeti se zašto je važno jesti i živjeti cjelovito.

'Tijekom godina odmaknuli smo se od prirode, sami sebe proglasili superiornim bićima i počeli fragmentirati sve oko sebe. Razvili smo brzu, instant, rafiniranu, procesiranu hranu pa su nam tijekom vremena takve postale misli i emocije: sami se osjećamo rascjepkano, raščlanjeno pa tako i u govoru često napominjemo kako se ne možemo "sastaviti". U davna vremena, kad je čovjek bio puno povezaniji s prirodom nego što je danas, intuitivno je osjećao i prepoznavao da sve što se događa u prirodi općenito se kao obrazac prenosi u svim njenim dijelovima, pa i onim najmanjim.

Drugačije se to može reći i ovako: sve što se događa na makroplanu (u velikom) ponavlja se na mikroplanu (u malom). Stoga, ako nam se često čini kako smo preblizu sebi samima da bismo se mogli cjelovito sagledati i prepoznati neke obrasce, nema potrebe da se mučimo sa svojim "mikroplanom". Jednostavno pogledamo oko sebe (čitaj: prirodu) i uočimo kretanja, primjere koji se ponavljaju i u funkcioniranju našeg organizma. Tako je to nekad bilo uobičajeno. Ne promatrati sebe odvojeno od prirode i "čitati" obrasce kako bismo podržali vlastiti organizam.' Iz kolumne Jadranke Boban Pejić.

Nematerijalni darovi

Darove si vjerojatno već primila i dobila, ali ne zaboravi na one najvažnije kao što su lijepa riječ, telefonski poziv koji odlažeš, druženje i oprost.

'Probudi se i osvijesti na trenutak da će i ovaj trenutak i ovo ''sada'' vrlo skoro biti prošlost, a na one koji su sada oko tebe probaj gledati sa sljedećim ''zamišljanjem'': kako bi ti bilo da ih nestane, da ih sada više ne bude? Vrlo brzo ćeš shvatiti, da unatoč svim manama oni imaju ''anđeoske'' osobine, ako ništa drugo tu su da te podsjećaju na tvoje nesavršenosti kao i na sve vrline koje imaš.' Iz kolumne Jadranke Boban Pejić.

Optimizam

Ako imaš dosta briga koje su izbrisale osmijeh s tvoga lica, budi bar danas vedra i optimistična i uživaj u sadašnjem trenutku.

'Gospodin Eric Berne je rekao da život gledamo kroz naočale koje su naše i ničije od rođenja pa sve do smrti. Pri tome je valjda mislio da svatko ima svoj pogled na svijet i da svatko ima potencijal da ga vidi drugačije. Promjenom vlastitog pogleda na situaciju i promjenom trenutnog stava u taj da je život čaroban i nevjerojatan i svakodnevno nam se to pokazuje, uštedjet ćeš puno živaca i ubrzati proces koji će se neminovno dogoditi s godinama, onda kada postaneš star i mudar, ali prestar da bi promijenio bilo što. Zapravo, već sutra je prekasno da promijenimo danas, stoga kreni sada i sretno!' Iz kolumne Igora Čerenšeka.

Potrudi se oko drugih

Danas je dobar dan da kormilo života uzmeš u svoje ruke, tako da ti budeš ona koja kreira svakodnevicu. Za početak pozovi prijatelje na kolače.

'Promisli još jednom i podsjeti se da je u životu jedna od rijetkih stvari nad kojom imamo utjecaj naš angažman, naš trud. Davno sam čuo izreku: kada ne možeš nešto podići, možeš misliti da je preteško. Ali, možda si ti taj koji je preslab. Jednog dana, možda sav tvoj trud dođe na naplatu. A možda i ne. U tom trenutku barem ćeš mirno moći živjeti s istinom da si učinio sve što si mogao i najbolje što si mogao u danim okolnostima. Puno je bolje pokušati i ne uspjeti, nego ne pokušati uopće.'Iz kolumne Igora Čerenšeka.

Briga za okoliš

Briga za okoliš je briga za budućnost i zato neka tvoj bor završi tamo gdje mu je mjesto - na reciklažnom dvorištu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.