Psiha i seks 12. kolovoza 2014.

Poruke koje otkriva prvi poljubac

Ines2
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pisci i pjesnici najčešće poljubac opisuju kao spajanje dviju duša, u bajkama je poljubac moćan čin koji ljepoticu budi iz stoljetnog sna, a žapca ili zvijer pretvara u princa. Prvi poljubac je nešto što se iščekuje sa strepnjom i pamti, ali uspomene na njega nisu uvijek ugodne. Donosimo ti nekoliko osobnih različitih iskustava i otkrivamo tajne prvog poljupca

Iako znanstvenici nisu poljupcu dali toliko puno na važnosti kao umjetnici, i oni su se bavili njegovim značenjem. Osim što poljubac često označava početak romantične ili seksualne veze, važan je u razvojnom procesu svakog pojedinca.

Kada je vrijeme za prvi poljubac?

Za mnoge tinejdžere i adolescente prvi poljubac označava i početak njihova seksualnog života. Prema istraživanju objavljenom na portalu Psychology Today, većina tinejdžera smatra da bi se prvi poljubac (usne na usne, ali i s jezikom) trebao dogoditi između 12 i 14 godine. Prvi poljubac je zapravo uvod u aktivnosti tipične za adolescente i za osobe mlađe odrasle dobi poput maženja i međusobnog dodirivanja intimnih dijelova tijela bez penetracije, a što sve vodi seksualnom odnosu. Važnost prvog poljupca je neupitna, a emocije vezane za taj čin su različite. Prije i nakon prvog poljupca neki su bili zabrinuti i potišteni, neki sretni i uzbuđeni. Ispitali smo nekoliko odraslih žena i muškaraca u kakvom im je sjećanju ostao prvi poljubac, a svog prvog poljupca prisjetila se i voditeljica Ines Preindl.

Od ushita do gađenja

Moj prvi pravi poljubac dogodio se dok sam išla u osnovnu školu. Sjećam se da je bilo nespretno, ali slatko i nevino. Poljubili smo se iza naše škole, prisjetila se Ines Preindl

"Kad mi se učinilo da je konačno pravi trenutak, nagnuo sam se i poljubio je. Zatvorio sam oči, a srce mi je divlje lupalo. Nakon toga osjećao sam neku vrstu srama, ali sam bio preplavljen srećom i nježnošću. I danas se sjećam tog prvog poljupca jer se dogodio s djevojkom do koje mi je tada zaista bilo jako stalo." (Vedran)

"Moj prvi poljubac dogodio se s kolegom iz razreda. Šetali smo oko naše škole jedne večeri i sjeli smo na hladnu i mokru travu. Kad me on zagrlio i približio mi se, osjetila sam silnu nelagodu i počela sam se histerično smijati. Ali, ipak sam se smirila i dopustila mu da me poljubi." (Mirjana)

"Tijekom prvog poljupca samo jedan osjećaj je bio dominantan, a to je bila seksualna uzbuđenost. Nakon poljupca osjetio sam veliko olakšanje jer sam imao osjećaj da sam učinio veliku stvar. Bio sam šesti razred i znao sam da se sviđam jednoj djevojčici iz susjednog razreda. Prilikom jedne šetnje pitao sam je mogu li je poljubiti, ona mi je dopustila, a ja sam osjećao da je to najbolje što mi se dogodilo u životu i da to moram raditi češće." (Sanjin)

"Moj prvi poljubac je bio grozan, nije bio ni nježan niti romantičan jer moj partner nije znao što radi. Doživjela sam ga više kao napad nego romantičnu gestu, a s tim se dečkom više nikad nisam htjela vidjeti." (Marta)

"Bilo je divno, ali i napeto. Samo sam gledala u njegove oči i mislila kako stvarno želim da me poljubi. Bila sam silno nervozna, toliko da sam gotovo osjećala mučninu u želucu, ali i toliko radoznala da otkrijem čari prvog poljupca da se nisam prepustila tim uznemirujućim simptomima. Sad kad se sjetim prvog poljupca, tvrdim da je to bilo najintenzivnije emotivno iskustvo u mom životu." (Martina)

Poruke koje se prenose poljupcem

"Postoji mnogo teorija o tome čemu služi poljubac i zašto je toliko važan. Jedna hipoteza govori o poljupcu kao o načinu prikupljanja informacija o potencijalnim seksualnim partnerima. Slina nosi u sebi različite hormonske poruke koje nam pomažu otkriti međusobnu seksualnu podudarnost", objasnila je Mirta Fraisman Čobanov, psihodramska savjetnica i hipnoterapeutkinja. "Psihološka istraživanja ukazuju na to kako je poljubac jedan od načina iskazivanja osjećaja povjerenja i intimnosti drugoj osobi. Pomaže nam da osjetimo okus i miris intimnosti kako bismo ostvarili jaču međusobnu povezanost.

Kada nekoga prvi put poljubimo, dozvoljavamo toj osobi da uđe u naš intimni prostor i na neki joj način poklanjamo svoje povjerenje. Da bismo to bili u stanju učiniti, moramo biti spremni otvoriti se i vjerovati, što nosi određenu dozu adrenalina. Uzevši u obzir to da je prvi poljubac jedinstvena prilika da osjetimo sve gore navedeno, nije niti čudo da je toliko uzbudljiv i poseban."

Ako si u potrazi za malo adrenalina, roman ''Posljednji poljubac'' je pravi izbor za tebe. Nalazi se između dva izrazito popularna žanra, misterija i ljubavnih romana. Autorica Karen Robards spaja ta dva svijeta poput nikog drugog, vješto ispreplićući fabulu i strast. Karen Robards jedna je od najprodavanijih spisateljica prema New York Timesu i USA Today. Autorica je četrdesetak romana i jedne pripovijetke. Robards ima istinski talent za karakterizaciju i izvrsno dodaje velike količine humora u pikantnu mješavinu. Roman "Posljednji poljubac", kao i raniji naslov "Posljednja žrtva", potraži u prodaji na svim kioscima i na mondo.hr. Cijena svake knjige je 49,90 kn.

Tri preduvjeta koja vrijede za sve prve poljupce

Mirta Fraisman Čobanov objasnila je i o čemu ovisi hoće li prvi poljubac biti ugodno ili neugodno iskustvo: "Kada govorimo o tome hoće li će prvi poljubac biti ugodno ili neugodno iskustvo, ne bih rekla da to toliko ovisi o crtama ličnosti, koliko o stvorenim preduvjetima za ostvarivanje prvog koraka prema fizičkoj intimnosti. Bilo bi dobro da minimalno tri preduvjeta budu zadovoljena prije prvog poljupca", pojašnjava te ih navodi:

  • Međusobno povjerenje –  treba postojati međusobno povjerenje s jedne i s druge strane. Budući da je prvi poljubac prvi korak prema intimnosti, bilo bi dobro podijeliti ga s nekime kome vjerujemo.
  • Postojanje uzajamne želje – ako ne postoji uzajamna želja, postoji šansa da prvi poljubac bude razočaravajući.
  • Sigurnost i dobra komunikacija – prije odluke na taj korak važno je s drugom osobom ostvariti dovoljnu razinu sigurnosti kroz razgovor i kvalitetnu komunikaciju kako bismo se mogli opustiti i prepustiti.

Doznaj zašto se neki muškarci ne vole ljubiti.

Više o voditeljici Ines Preindl pročitaj na portalu Budi.IN.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.