Psiha i seks 04. ožujka 2013.

Poboljšaj odnose filmskom terapijom

Mara_I_Ivana
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Koliko često razgovaraš o filmovima i serijama sa svojim ukućanima i prijateljima? Čini li ti se ponekad da su ti likovi toliko poznati da u svakodnevnom životu tražiš i prepoznaješ njihove osobine u svojem partneru, prijateljima, suradnicima? Ako si na ova pitanja odgovorila potvrdno, možda će te zanimati da o svemu saznaš više na Filmsko terapijskom seminaru

Filmsko terapijski seminar u organizaciji KAVA-e (Kreativno Audiovizualne Asocijacije) osmislile su psihoterapeutkinja prof. Mara Orehovec i dramaturginja i scenaristica Ivana Karačonji, o čemu više možeš saznati u intervjuu koji slijedi, ali i na stranici www.kava.com.hr. Neka ti film objasni tvoje postupke

ZK: Kako ste se odlučili za spoj filma i psihoterapije? Kako je nastala ideja za seminare?

IVANA: Mara i ja već dugo imamo ideju o ovom seminaru. Smatramo da mnogi dosta razgovaraju o filmovima i da pri tom kako bi bolje objasnili vlastite postupke, emotivna stanja ili odnose koriste filmske likove. S filmovima je lakše ući u dubinu problema jer brzo izazovu emocije kod gledatelja, odmah se emotivno involviramo u ono što se zbiva.

ZK: Što polaznici mogu očekivati, psihoterapiju ili scenaristički seminar?

IVANA: Radi se istovremeno i o filmskoj edukaciji i o terapiji filmom. S jedne strane, bavit ćemo se analizom filma, razgovarati o motivaciji likova, strukturama i dramaturgiji odnosa. 

MARA: S druge strane, tu nam se otvara prostor za ono što se u psihologiji zove transferom - proći iskustveni doživljaj prenošenja stanja. Svojevrsnom interpretacijom događaja, likova, odnosa i konteksta osvještavat ćemo ono nesvjesno te onda nuditi alate polaznicima za učenje o sebi i drugima i ispravljanje stanja, odnosa, ponašanja prema individualnom pozitivnom ishodu.

ZK: Na koji način će seminar biti koncipiran?

MARA: Na intenzivnim ćemo sesijama svaki put obrađivati jednu glavnu temu kroz film. Teme poput usamljenosti, anksioznosti, odrastanja, panike, vjerovanja i uvjerenja.Teme ćemo zatim obrađivati tako što ćemo likove izmicati iz poznatog konteksta. Stavljati ih u druge situacije i vidjeti što se onda zbiva. Rekli bismo da izlaskom iz okvira subjektiviteta otvaramo mogućnost boljeg razumijevanja sebe i komuniciranja s nesvjesnim. Upravo su to dosezi filma koje često zanemarujemo, njegova katarzična moć izlječenja i referencijalnosti

ZK: Kolike će biti grupe i kako će seminari funkcionirati? 

IVANA: Grupe će biti male u svrhu što kvalitetnijeg rada i biti će formirane prema zajedničkim interesima i senzibilitetima.
MARA: Namjera nam je da grupne dinamike budu što kvalitetnije u nadi da prerastu u grupe psihološke podrške. 

ZK: Kome biste preporučile ovaj seminar? Kome je namijenjen?

IVANA: Zaista nema nikakvog ograničenja. Seminar je otvoren svima. Svim dobnim i rodnim skupinama. Zainteresirani se mogu javiti na mobitel: 091 3498298 ili poslati upit ovdje.

Ako te zanima kako prof. Mara Orehovec savjetuje čitatelje Zdrave Krave pogledaj ovdje.

Više info na: www.kava.com.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.