Psiha i seks 17. studenoga 2014.

Bojiš li se biti potpuno gola?

Gola2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mnogi se zbog srama nerado razgolićuju pred neznancima na plaži, na bazenu ili u sauni te često uspoređuju vlastito tijelo s tuđim, odmjeravaju proporcije, zategnutost kože, količinu celulita i druga fizička obilježja. Robert Međugorac, doktorand filozofije i bioetike, iako se ne smatra nudistom, pojašnjava zašto golotinju smatra svojom građanskom dužnošću

Blagodati razodijevanja

Oni koje sram sputava pri obnaživanju pred intimnim partnerom, gase svjetla prije nego što započnu s razodijevanjem. Neki osjećaju nelagodu pred vlastitom golotinjom, čak i kad su sami. Ipak, svlačenje donosi brojne zdravstvene blagodati: kretanje ili ležanje bez odjeće poboljšava krvotok, pročišćuje organizam i pruža osjećaj slobode. Neki stručnjaci smatraju da je golotinja oblik terapije protiv depresije, tjeskobe i drugih emocionalnih tegoba.

Tvojoj koži treba zraka. Odjeća može usporiti i otežati regeneraciju kože jer pokrivena koža ponovno upija toksine koji su izašli na površinu znojenjem. Razodjevenost pomaže koži da diše i isparavanjem trajno odstrani štetne tvari. Kada je tijelo oslobođeno odjeće, lojne žlijezde nesputano rade i podmazuju kožu. Odjeća natopljena znojem može biti rasadnik uzročnika bolesti. Redovno odbacivanje odjeće smanjuje rizik od štetnih bakterija i gljivica te pridonosi održavanju osobne higijene.

Golotinja poboljšava plodnost i ublažava nesanicu

Također, obnaženost će ti pospješiti krvotok u cijelom tijelu. Nošenje tijesnog donjeg rublja i hlača otežava dotok krvi u genitalno područje i postepeno šteti tamošnjim živčanim završecima. Mnogi organi koji u budnom stanju miruju pojačavaju rad tijekom spavanja. Da bi im u tome pomogla, oslobodi ih pritiska odjeće.

Spavaćica? Nepotrebna je! Medicinska istraživanja ukazala su na dobre strane odsustva odjeće u krevetu. Istraživanja pokazuju da lijeganje bez odjeće pomaže onima koji pate od nesanice ili noćnog buđenja. Razodjevenost ublažava napetost i nelagodu u području trbuha i struka, čime promiče lakše snivanje i čvršći san.

Ljepota ljudskog tijela

''Ne smatram se nudistom, iako me tekstilci tako žele etiketirati zbog normalnog ponašanja, poput toga da se ne želim kupati odjeven, a to sam osjećao oduvijek'', rekao nam je Robert Međugorac, nastavnik gitare, aktivist Pokreta za Oslobođenje životinja, otac tri kćeri i dva sina te doktorand filozofije i bioetike na Filozofskom fakultetu. Smatra da je njegova građanska dužnost, odnosno dužnost svih,golotinjom se suprotstaviti dominaciji i represiji tekstilaca koje naziva ''još jednim oblikom totalitarnog unutar društvene svijesti''.

''Neki s tim imaju problema, a neki ne. Cijela moja obitelj, supruga i petero djece, odbija se kupati odjevena. Koristimo odjeću i obuću po potrebi, a ne po onome što nam društvo nameće. Mi smo goli po kući kad je vruće, jednako kao i na Čičama ili na moru kada se kupamo'', tvrdi te nadodaje kako u ljudskom tijelu vidi jednaku ljepotu kao i u tijelima ne-ljudi ili prirode općenito. ''Lijepa može biti i stara kuća ili drvo na livadi, kao i neki cvijet ili stara baka. Ne povezujem estetiku s osobnim erotskim preferencijama. Ako me u erotskom smislu zanima zgodna žena, ne znači da ne mogu vidjeti ljepotu u portretu nekog starca ili u predivnom pejsažu.''

Otpor dominaciji tekstilaca

Napominje stoga kako njegov otpor dominaciji tekstilaca i njihovim represivnim zakonima i običajima nema veze s erotikom i ekshibicionizmom. ''To je čisti aktivizam. Dovoljno je napomenuti da je kroz povijest totalitarnog uma uvijek vladala uniformiranost. Uvijek uniformirana lica započinju ratove. Kada se čovjek riješi odjeće, na neki način se i razvlasti spram svog bližnjeg. Normalni dobri ljudi, koji nisu željni uspostavljanja kontrole nad drugima, ne teže uniformiranosti. Njima nije problem lišiti se odjeće. No, tekstilci svako odbacivanje odjeće žele prikazati kao devijantno ponašanje i ekshibicionizam, kako bi prikrili svoje totalitarne nakane, bilo da su one svjesne ili nesvjesne.''

Namjeravaš li iskušati spavanje bez odjeće, okupaj se prije spavanja da ukloniš bakterije i podesi sobnu temperaturu da se ne prehladiš. Opremi krevet nježnom i mekom posteljinom, koja će maziti tvoju golu kožu.

Saznaj kako pobijediti strah i sram od skidanja na plaži.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.