Psiha i seks 30. kolovoza 2012.

Osam muških mitova o ženama

Curei_Kavajpg
1/2
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Muškarci o ženama gaje brojne zablude koje se prenose usmenom predajom, putem medija i na druge načine. Vjerojatno si se i sama susrela s pogrešnim shvaćanjima o ženama. Povest ćemo te na "šetnju" kroz tipično muške iskrivljene predodžbe, a glumac Tomislav Čubelić otkrio je koje su bile njegove

Pojedine zablude namjerno ili slučajno šire same žene, dok su neke posljedica generacijskog jaza ili razlika u mentalitetu između kultura - čak i unutar iste zemlje.

Četiri glavne zablude o ženama

Duboko je ukorijenjen mit da su žene manje zainteresirane za seks od muškaraca, koji su pak uvijek "gladni i žedni". Stvarnost je takva da žene pod utjecajem kulture koja im nameće suzdržanost, samo malo manje očigledno izražavaju svoje zanimanje za seks. Ta ista dominantno muška kultura potiče dečke da stalno budu "u akciji", pa i kad nemaju volje za nju. Pogleda li se ispod društveno uvjetovanih maski, uviđa se da su oba spola podjednako zainteresirana za seks.

Na tragu prethodnog mita je tvrdnja da žene rijetko pristaju na jednokratan seks s neznancem, jer im za intiman odnos treba emocionalna povezanost. Da je ovo neistina očito je svakome tko malo razmisli. S kime onda dečki prakticiraju njima toliko drag jednokratni seks, ako se cure tome masovno protive? Nekim djevojkama seks na jednu noć sasvim odgovara, a ako je oboje partnera slobodno, onda nitko nije žrtva preljuba i nema zamjerke.

Žene su, kaže treći mit, opsjednute s ulaskom u brak. To vrijedi samo za ruralne i patrijarhalne sredine, gdje je ženama uskraćeno obrazovanje i profesionalno napredovanje. Žene iz takvih sredina osjećaju da im samo muž može osigurati egzistenciju. Srećom, u civilizaciji se većina žena može lijepo snaći i izvan bračne zajednice pa u skladu s time nisu opsjednute pronalaskom muža.

Znaš li da muškarci vjeruju da žene žele puno djece? Na ovaj mit padaju isti muškarci koje su nasjeli na mit o opsjednutosti brakom. Moderne se žene imaju prilike obrazovati i raditi pa ne luduju za rađanjem djece. Naprotiv, mnoge odlaze u drugu krajnost te unedogled odgađaju majčinstvo - ili ga se odriču. A što se tiče fame o ženama kojima je dijete "udica" za uvlačenje muškarca u bračnu zajednicu - takve su muljatorice ipak u manjini.

Još neki od mitova

  • Mit - žene maštaju o intimnosti s drugim ženama
  • Istina - zapravo se radi o tome da muškarci maštaju o prizoru dvije ili žena u međusobnom zagrljaju
  • Mit - kad cure organiziraju isključivo ženski tulum, tuku se jastucima 
  • Istina - borbe jastucima održavaju se samo na filmovima i na video spotu Katy Perry.
  • Mit - žene zajednički odlaze na toalet da bi ogovarale muškarce s kojima su izašle
  • Istina - zapravo žene idu na toalet u grupama da bi imale s kim pričati dok čekaju u redu. I da bi razgovorom same sebi odvlačile pozornost od ogledala u kojemu bi si tražile mane
  • Mit - cure ne vole dobre dečke
  • Istina - cure ipak vole dobre dečke, pod uvjetom da nisu slabići i da imaju svoje ja

Komentar Tomislava Čubelića

U pauzi snimanja novih epizoda za seriju "Ruža vjetrova" čija će se druga sezona sljedeće jeseni početi prikazivati na RTL televiziji, Tomislav Ćubelić koji glumi neodgovornog i nestašnog sina lokalnog bogataša, prokomentirao je muške mitove o ženama i prisjetio se vlastitih:

"Teško je procijeniti žele li seks više muškarci ili žene, jer kao i u većini stvari to ovisi o pojedincima. Činjenica je samo da muškarci puno slobodnije govore o seksu. Kad je brak u pitanju, smatram da ga više od muškaraca žele samo one žene koje zbog okolnosti ne nalaze drugo rješenje da se odsele iz roditeljskog doma."

Tomislav kaže da sa ženama iz svoje okoline nije previše razgovarao o djeci tako da ne zna je li istina da žene čeznu za puno djece.

"Jedino čega se mogu sjetiti, a nisam siguran da li bih to mogao nazvati predrasudom je da sam se u svojim mlađim danima ustručavao razgovora o seksu sa ženama", prisjetio se Tomislav vlastite zablude.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.