Psiha i seks 02. studenoga 2021.

Moja stroga vjera je razlog zašto ne mogu pronaći supruga

Foto: shutterstock Fotografija je ilustracijska, na njoj nije osoba koja se spominje u tekstu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kolumnistica Jenna Birch opisala je za Your Tango svoje iskustvo ispreplitanja romantike i vjere te kako joj otežava pronalazak supruga

Često su mi govorili da je fizička privlačnost loša i da početna iskra može biti nepredvidiva i pomalo štetna. Trudi se ignorirati i početnu kemiju, a odmah na početku moj analitički um si mora postaviti pitanje: "Zašto komplicirati stvari kada mogu biti jako, jako jednostavne?". Na žalost, zbog moje racionalizacije sam jako, jako solo. 

Iako ne volim tako razmišljati o tome, imam jako puno stvari koje za mene znače kraj veze prije nego što vidim početak. Željela bih da mogu svakome dati šansu, ali to jednostavno nije moguće. 

Sve može biti savršeno, ali pada u vodu ako nismo iste vjeroispovijesti

Prva stvar na koju pomislim kada upoznam novog muškarca je moja duga lista uvjeta. Upravo sam o njima razmišljala dok sam sjedila pored... nazovimo ga John. Da dočaram scenu - proveli smo dan u ugodnom razgovoru na savršen jesenski dan. On nije skrivao da mu se sviđam pa sam odmah znala u kojem će smjeru stvari teći. Isto tako sam odmah izvukla svoju listu neželjenih osobina i krenula s uspoređivanjem. 

Mogu ispričati sve u detalje, kako je John izgledao, kako zvuči, što je imao na sebi, no ništa od toga nije važno jer je izgovorio tri riječi koje su uništile sve: "Ja sam Židov". Sve je propalo u vodu u trenu. Zaboravila sam reći i da je jedan od najvećih uvjeta upravo Bog. Vjera je prvi od mnogo razloga koji me sprječavaju da pronađem supruga. "Nisi pozvana na misionarsko dejtanje", pisao je pisac i svećenik Max Lucado. Ono što je htio reći je da ne trebam ulaziti u odnose s nekim tko je druge vjere s ciljem da ću ga preobratiti. 

Njegov idući savjet je da se "udam za nekoga tko voli Boga više nego ja". To znači ne samo da moram pronaći muškarca iste vjere, nego i onoga koji ju uistinu prakticira te da zbog njega Boga volim još više. Stvari postaju sve teže i teže. 

Poslanica Korinćanima govori: "Bježi od bludnog grijeha! Niti jedan drugi grijeh ne utječe tako jasno na tijelo kao onaj bludni. Bludna nemoralnost grijeh je protiv vlastitog tijela". Seks prije braka? Bog ga ne podržava. 

Bog nije niti zagovornik modernih stvari koje su dio pronalaženja partnera kao što je primjerice alkohol koji nas odvraća od onoga što je uistinu važno u životu: "Nesreća! Ustali u rano jutro, oni trče k pićima jakim i sve do kasne večeri, oni se zagrijavaju vinom" (Izaija 5:11). Ajme!

Tu je i ideja da muškarac mora biti glava kuće te da ga žena treba pratiti: "Žene, budite podložne vašim muževima, kao Gospodinu". Ako trebam pratiti supruga, želim znati da će me odvesti na pravi put. Ako nemam osjećaj da će se to dogoditi, nema smisla da mu posvetim vrijeme. 

To je uistinu mnogo stvari o kojima trebam razmišljati pri upoznavanju ili nakon nekoliko spojeva dok istovremeno pokušavam ignorirati privlačnost i tražim zajedničke interese. 
 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Vjera je prvi od mnogo razloga koji me sprječavaju da pronađem supruga
 

Bog ima plan za mene

Ako se pitaš zašto mi se toliko žuri sve saznati na samom početku veze, vjeruj da sam o tome već razmišljala. Ne mogu to jednostavno objasniti. Sjećam se da sam na to fiksirana još prije nego što sam bila tinejdžerica. Uvijek mi se javio taj glas kad sam upala u iskušenje da pokušam ostvariti vezu s agnostikom. 

Riječi koje mi pomažu da ne poludim su: "Nemojte buditi, nemojte smetati ljubavi, dok njoj samoj ne bude volja!" (Pjesma nad pjesmama 2:7). Odlučila sam potpuno zaboraviti na zabavu koja dolazi uz pronalazak ljubavi i ne tražim nužno partnera za udaju već sada jer znam da ljubav može biti naporna kada nije prava. Ljubav nas zasljepljuje i tjera nas na pogreške kojima nanosimo bol Bogu. To se može dogoditi i ako prihvatim zabavu u ljubavi. 

Ponekad mi cijela priča oko ljubavi i uvjeta donosi određenu frustraciju prema Bogu. Halo? Ja tu na Zemlji radim ono što je Tvoja volja, zašto mi ne šalješ gospodina Pravog? Stalno se moram podsjećati da Bog radi na tome - kada vidim zaljubljeni par na ulici, kada upoznam muškarca koji je odličan, ali nije iste vjere, kada sam uistinu nestrpljiva. 

Znam da će mi Bog poslati pravog muškarca kada On bude spreman. Nada o boljoj budućnosti je ono što me pogoni da i dalje tražim samo muškarca koji će odgovarati Bogu, ne samo meni. Ne znam kada će to biti, možda još nisam spremna, ali znam da moram prihvatiti Njegov plan. Jer upravo ću tada biti najsretnija.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.