Psiha i seks Seks i veze 01. veljače 2017.

Konačno se zna zašto su neke žene sklonije preljubu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Žene s povišenom razinom estradiola "hormona seksa", sebe doživljavaju kao privlačne i sklone su flertu s nepoznatim muškarcima. Psiholozi Kristina Durante i Norman Li sa Sveučilišta Austin u Teksasu su rezultate svojih novih istraživanja objavili u Spisima kraljevskog znanstvenog biološkog društva u Londonu čije najzanimljivije dijelove prenosi časopis "Science".

"Studija nudi nove dokaze da psihološki mehanizmi i dalje igraju ključnu ulogu u seksualnoj motivaciji i ponašanju žene", tvrdi dr. Durante. Durante i Li su, zapravo, istraživali odnose između estradiola, "hormona seksa" koji luče jajnici a povezan je s plodnošću i seksualne motivacije. Anketirali su 52 studentice koje nisu koristile kontracepciju. Sudionice su bile stare između 17 i 30 godina.

Istraživači su, zatim, mjerili razinu hormona u njihovom organizmu tijekom tjedna ovulacijskog ciklusa, a zatim zatražili da svaka od žena ocjeni vlastitu fizičku privlačnost. Neovisni promatrači su, također procjenjivali njihovu fizičku atraktivnost.

Par-Seks | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Hormon koji "tjera" žene da flertuju

Sudionice su također za vrijeme istraživanja odgovarale na pitanja što ih motivira napreljub. Ustanovljeno je da je razina estradiola kod žena tijesno povezan sa mišljenjem o vlastitoj fizičkoj privlačnosti. Žene s visokom razinom tog hormona također su pokazivale veliku spremnost na flert, ljubljenje i ulaženje u seksualne odnose s novim, do tada nepoznatim partnerom, ali nisu bile naročito sklone "seksu za jednu noć".

Međutim, razina estradiola bila je negativno povezan sa seksualnim zadovoljstvom koje ženi pruža stalni partner. "Naši nalazi pokazuju da žene s visokom razinom estadiola njihovi stalni partneri, rijetko seksualno zadovoljavaju zbog čega su vrlo lako spremne 'utjehu i zadovoljstvo' potražiti u zagrljaju drugog muškarca. Ipak, to ne znači da su sve žene s visokom razinom estradiola spremne za jednokratne seksualne avanture. Umjesto toga, opredjeljuju se za neku vrstu 'serijske' monogamije ", zaključila je Durantea u izjavi za Science.

10 najčešćih muških izgovora za nevjeru

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.