Psiha i seks 01. listopada 2012.

Kako prepoznati samosabotažu?

Tuga1
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jesi li ikad odlučila nešto postići, a onda poduzela sve da se to ne ostvari? Ako jesi, sabotirala si samu sebe. Svatko povremeno radi protiv sebe bilo oklijevanjem i kašnjenjem, bilo pretjeranom skromnošću ili prejedanjem i nekretanjem. Donosim ti i komentar psihologinje Dragice Barbarić

Sabotiranjem sebe možeš upropastiti svoje izglede u poslu, školi, ljubavi i prijateljstvu. Da bi iskorijenila te štetne postupke, prije svega ih moraš osvijestiti i potom odlučno prionuti na njihovo uklanjanje. Oklijevanje, okolišanje i kašnjenje klasične su saboterske tehnike. Obično služe za izbjegavanje suočavanja s mogućim neuspjehom. Ako imaš cilj i namjeru da ga ostvariš, ili se pokreni, ili odustani od cilja i zacrtaj si nešto drugo. Zadržiš li se dugo u procjepu između namjere i ostvarenja, okolnosti će se promijeniti do te mjere da će ti cilj postati realno neostvariv, a za promjenu smjera postat će prekasno.

Prošlost prepusti - prošlosti

Mozganje o negativnom još je jedna tipična tehnika sabotera samih sebe. Pretrpjela si nepravdu? Doživjela stres? Sigurno će te moriti ružna sjećanja na to, ali kad se pojave, nemoj se zadržavati na njima. Nemoj ih vrtjeti po mislima, analizirati ih, voditi izmišljene dijaloge i sanjariti alternativne scenarije prošlosti. Jedini opravdani razlog za mozganje o negativnom je potreba za iznalaženje rješenja stvarnog, tekućeg problema. U suprotnom, ako ti ružna misao doplovi, ne čini ništa s njom. Samo je pusti da otplovi.

Prekomjerna skromnost također je oblik sabotiranja sebe. Ako ti netko ponudi poklon, učini uslugu, pokloni kompliment ili napravi bilo kakvo dobro djelo - zahvali se i prihvati. Jedino na što trebaš obratiti pažnju jest je li to što ti nude štetno po tebe. Ali nemoj preispitivati jesi li to zaslužila. Naprosto, nikad ne propuštaj dobru stvar.

Ovisnost - kraljica sabotaže

Među najgorim načinima samo - sabotiranja su ovisnosti. Moguće je biti ovisan o bilo čemu - o kemikaliji, stvari, aktivnosti ili osobi. Neke sitne ovisnosti nisu opasne, ako ne oduzimaju puno energije i vremena te ako sam predmet ovisnosti nije štetan - primjerice provođenje dugih sati na društvenoj mreži ili praćenje tv sapunice. No, ako se radi o hrani, alkoholu, nikotinu, kupovanju, kockanju i koječemu drugome znaj da će ti s vremenom ovisnost postajati sve gorom. Trebat će ti sve više "droge" da te podigne, a kad njen učinak ishlapi, padat ćeš svaki puta dublje.

Bilo da je tvoja "droga" prejedanje, trošenje, riskiranje ili neka od pravih droga, ona ti gricka životnu energiju i sprečava te u dosezanju blagostanja. Praktično je svaka ovisnost izlječiva, ali je za to potrebno priznati si problem, udaljiti se od štetnog društva i potražiti stručnu pomoć. Kad raskineš sa sabotiranjem same sebe, osjećat ćeš se kao da si izronila nakon dugog vremena bez zraka. Za to očaravajuće iskustvo nijedna žrtva nije velika.

Komentar Dragice Barbarić

Dragica Barbarić, psihologinja, kognitivno - bihevioralna terapeutkinja koja je nedavno objavila priručnik "Pobijedite depresiju kognitivno - bihevioralnim tehnikama" objasnila je da su načini samo sabotiranja različiti - od vraćanja u prošlost do ljubomore:

'Vraćanje u prošlost je jedan od učestalijih načina, a događa se radi različitih iracionalnih vjerovanja. Kad doživimo neki neuspjeh vraćamo se u prošlost i prisjećamo se drugih neuspjeha ili riječi koje su nam uputili. Djetinjstvo je doba kad imamo beskrajno povjerenja, i kad nam u djetinjstvu roditelj ili neki od autoriteta kaže nešto negativno vezano za naše ponašanje ili karakter, u kritičnim situacijama u odrasloj dobi se aktiviraju  naša negativna vjerovanja o nama samima koja su nastala u djetinjstvu. Ako se prepustimo vraćanju u prošlost i negativnim mislima, tonemo sve dublje, jer negativne emocije potiču negativno ponašanje. Mnoge žene i muškarci koji su ljubomorni, svjesni su da tako sabotiraju svoju vezu. Pokušavaju kontrolirati drugu osobu, gledaju joj mobitel i misle da zapravo nisu dovoljno dobre za partnera/icu pa ga bar tako pokušavaju zadržati.'

Dragica Barbarić kaže da se protiv negativnih misli koje vode u autodestrukciju treba boriti sustavno, a ako je potrebno potražiti i savjet stručnjaka:

'Kad se pojave iracionalne misli poput "meni ništa ne ide od ruke" treba izracionalizirati situaciju. Primjerice kad mi dođe student i kaže da stalno pada ispite, obično ustanovimo da je pao zadnja dva, a prije toga ih je položio 30. Dakle, za svaku situaciju treba nastojati objektivno sagledati situaciju.'

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.