Psiha i seks 07. lipnja 2016.

Kako izbjeći pogrešne procjene?

Uciteljica
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Efekt aureole (halo efekt). Pri ovoj vrsti procjene, ljudima se dodaju određene osobine i karakteristike. Na primjer, ako cijenimo lijepe manire, osobu koja ih posjeduje procijenit ćemo kao nekoga tko je ugledan, uredan, ljubazan, inteligentan

  • Logičke pogreške  - često procjenjujemo osobe na osnovu prijašnjih iskustva i na osnovu onoga što smatramo "logičnim", primjerice jak i mišićav muškarac procjenjuje se kao previše aktivan ili agresivan.
  • Pogreške iz naklonosti - simpatičnim ljudima posebno smo naklonjeni pri procjeni, pa negativne osobine često zanemarimo.
  • Efekt funkcije - kroz identifikaciju s funkcijom (na primjer, policajac, liječnik, svećenik) osoba se procjenjuje u skladu s općeprihvaćenim stereotipima.
  • Greške uslijed okolnosti - procjena se zasniva isključivo na percepciji ponašanja u jednoj konkretnoj situaciji.
  • Ispunjena očekivanja - ukazuju na to da se prema ljudima ponašamo upravo onako kako očekujemo da se oni ophode prema nama. Ako se za nekoga tko nam se svidio na prvi pogled ispostavi da je ljubazan, prema njemu se i mi tako ponašamo. Često se događa da se netko ophodi ljubazno zato što reagira na naše ljubazno ponašanje.

Izražavanje osjećaja poboljšava vezu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.