Psiha i seks Seks i veze 05. lipnja 2020.

Je li moguće pretjerati s masturbacijom i postati ovisan?

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Normalno je da ima dana kada masturbiraš češće, ali jesi li se ikada pitala radiš li to prečesto i postoji li uopće kriterij prema kojem bi se to moglo odrediti. Previše masturbacije neće ti nanijeti nikakvu fizičku štetu, ali može se negativno odraziti na seks s partnerom.

Za početak dobre vijesti

Masturbacija može biti dobra za tvoje zdravlje, kaže dr. Sadie Allison, seksualna pedagoginja za Women's Health. "To je prekrasan način da se oslobodiš stresa ili anksioznosti. Prilikom orgazma, tijelo oslobađa kemikalije poput oksitocina, prolaktina i endorfina koji djeluju pozitivno na tijelo i mogu ti pomoći i da lakše zaspeš. Masturbacija je također izvrstan način da shvatiš što ti odgovara i kako možeš postići orgazam", objasnila je.

"Previše masturbacije pak može te učiniti smanjeno osjetljivom za druge vrste dodira", kaže Kate Balestrieri, doktorica znanosti, psihologinja i seksualna terapeutkinja iz LA-a. Ako koristiš isti vibrator ili radiš iste pokrete rukama svaki put kada masturbiraš, možda ćeš te pokrete teže ponoviti s partnerom pa će izostati orgazam. „Koliko god da je tvoj partner vješt s jezikom teško da će moći biti učinkovit poput vibratora. Ali ne brini, ako te previše masturbacije učini manje osjetljivom to nije trajno. Sve što trebaš je odložiti svoj vibrator u stranu tjedan dana ili dok ne povratiš osjećaj koji si izgubila", kaže Belestrieri.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Previše masturbacije može negativno utjecati na tvoju vezu

To se događa, ako često masturbiraš, prepuštaš se mašti, previše gledaš porno filmove. "Ako ti partner kaže da je zabrinut jer previše masturbiraš to znači da je zabrinut za vaš odnos i možda se osjeća suvišnim", kaže dr. Sc. Janet Brito, klinička psihologinja i seksualna terapeutkinja. U partnerskim vezama jedan od češćih problema je različit libido. U svakom slučaju seksolozi savjetuju da osobe zbog vlastitog masturbiranja ne trebaju osjećati krivnju, ali da trebaju razgovarati s partnerom ako to predstavlja smetnju vezi.

"Dobra stvar je što se komunikacijom mogu riješiti ta pitanja", kaže Brito. "Ako se bilo tko od vas dvoje osjeća nelagodno, a da je vezano za masturbaciju, važno je objasniti svoje osjećaje bez prosuđivanja ili straha od osude. U osnovi, masturbacija je potpuno normalna i nije razlog za svađu ili loše osjećaje bilo koje vrste, osim ako ne utječe negativno na seksualne odnose koje imaš s partnerom.

Možda te zanima... Ovisnost o seksu: Izmišljotina ili stvarnost? Psiha i seks

Je li moguće biti ovisan o masturbaciji?

Stručnjaci se slažu da nema dovoljno podataka da bi se netko mogao klasificirati kao ovisnik o masturbaciji. 

"Neki znakovi koji mogu ukazivati na ovisnost je izbjegavanje svakodnevnih obveza poput odlaska na posao, na druženje s prijateljima ili obitelji zbog masturbacije. Ako počne utjecati na tvoj život u navedenom smislu vrijeme je da potražiš pomoć jer će ti terapeut pomoći da rasvijetliš zašto se toliko puno oslanjaš na masturbaciju", kaže Allison.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.