Psiha i seks 08. prosinca 2011.

Instinkt svijanja gnijezda

Obitelj-Trudnoca1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mnoge buduće majke prije porođaja osjećaju neodoljiv poriv za uređivanjem doma, dok se kod drugih trudnica ovaj porast energije očituje u dramatičnom ili nerazumnom ponašanju, poput pretjeranog čišćenja. Ako i ti osjećaš instinkt svijanja gnijezda, uravnoteži ga zdravim razumom i oprezom

Neuobičajeni porast energije

Želiš li saznati više o instinktu svijanja gnijezda te ponašanjima koja ga karakteriziraju, pročitaj ulomak iz knjige ''Što očekivati u trudnoći" u izdanju VBZ-a.

'Čula sam za instinkt svijanja gnijezda. Ima li u tome istine?'

Potreba za svijanjem gnijezda kod nekih ljudi može biti jednako stvarna i jaka kao i kod naših pernatih i četveronožnih prijatelja. Ako si bila prisutna koćenju štenaca ili mačića, vjerojatno si primijetila koliko majka u trudovima postaje nemirna netom prije porođaja – mahnito trči uokolo, u žurbi trga novinski papir u kutu i kad napokon zaključi da je sve u redu, liježe na mjesto na kojemu će se okotiti.

Mnoge buduće majke jednako tako neposredno prije porođaja osjećaju neodoljiv poriv da urede svoje ''gnijezdo''. Kod nekih je taj poriv prikriven – iznenada postaje presudno važno očistiti hladnjak te stvoriti šestomjesečnu zalihu toaletnog papira.

Kod ostalih se taj neuobičajeni porast energije očituje u dramatičnom, katkad nerazboritom, a često i komičnom (barem za svjedoke) ponašanju – čišćenju svake pukotine u dječjoj sobi četkicom za zube, slaganju sadržaja kuhinjskih ormarića po abecednom redu, glačanju svega što nije pričvršćeno ili što u tom trenutku nitko ne nosi, te beskrajnom slaganju i preslagivanju dječje odjeće.

Neke trudnice nemaju instinkt svijanja gnijezda

Iako se ne može smatrati pouzdanim pokazateljem skorašnjeg početka trudova, s približavanjem važnog trenutka instinkt svijanja gnijezda većinom postaje izraženiji – možda kao odgovor na povećanu količinu adrenalina koja kruži majčinim krvotokom. Imaj, međutim, na umu da instinkt svijanja gnijezda ne doživljavaju sve trudnice – te da su one koje ga ne dožive jednako uspješne u porođaju i podizanju djeteta kao i trudnice koje ga dožive.

Potreba za izležavanjem pred televizorom tijekom posljednjih nekoliko tjedana trudnoće uobičajena je jednako kao i potreba za čišćenjem ormara, te jednako razumljiva.

Nemoj pretjerivati!

Ako osjetiš instinkt svijanja gnijezda, svakako ga uravnoteži zdravim razumom i oprezom. Odupri se snažnom porivu da sama obojiš djetetovu sobu; neka se netko drugi uspinje ljestvama držeći kantu i valjak, dok ti izdaleka nadgledaš njegov rad. Ne dopusti ni da te previše revno čišćenje doma potpuno iscrpi – zalihe energije bit će ti potrebne i za trudove i za novorođenče.

I što je najvažnije, imaj na umu ograničenja svoje vrste. Iako te taj instinkt svijanja gnijezda povezuje sa životinjskim kraljevstvom, ti si ipak ljudsko biće i nemoj očekivati da će sve biti u savršenom redu prije no što taj mali anđeo stigne u tvoje gnijezdo.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.