Psiha i seks 21. lipnja 2021.

Evo kako ćeš riješiti svaki sukob – s LEAF metodom!

Foto: Guliver/Shutterstock Ako osjećaš kao da ste zaglavili u istom problemu bez rješenja, to vjerojatno znači da ne komunicirate učinkovito
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Život je prekratak da bi se provodio u dugačkim i često bespotrebnim svađama! LEAF metoda pomoći će ti da brzo riješiš sukobe

Konflikt je uvijek neugodan - bez obzira na to događa li se na poslu ili u privatnom životu. Prema istraživanjima, 85 posto zaposlenika doživljava sukobe na radnom mjestu. U prosjeku u tim sukobima provode 2,8 sati tjedno! Svađe iscrpljuju našu sposobnost koncentracije te pokreću dodatni pritisak, koji nam nikako ne treba u stresnoj svakodnevici. Kako što brže riješiti nesuglasice i kako možeš smiriti obje strane? 

Takozvana LEAF metoda trebala bi pomoći. Daje ti mali vodič o tome kako se nositi sa svim vrstama svađa. Tako se razlike u mišljenjima mogu riješiti što je brže moguće. Uz to, LEAF metoda pomaže u pomirenju, tako da ćeš izbjeći neugodnosti nakon svađe. Ako se poslužiš ovom taktikom, brzo možeš ostaviti sukobe svih vrsta iza sebe i ponovno se fokusirati na lijepe stvari u životu!

LEAF metoda: što taj pojam zapravo znači?

Naziv LEAF je kratica koja aludira na različite korake u metodi. Ovo su četiri koraka:

• Listen (L)
• Emphatize (E)
• Apologise (A)
• Fix (F)

Zajedno to rezultira riječju LEAF. Ako se stvorila stresna situacija između tebe i neke druge osobe, postupi na sljedeći način:

1. Slušaj
2. Pokaži empatiju
3. Ispričaj se
4. Pronađi rješenje

LEAF metoda: Zbog toga je redoslijed važan

Kako bi se sukobi mogli brzo i potpuno riješiti, trebala bi se pridržavati točnog slijeda metode LEAF. Otkrit ćemo ti zašto je to toliko važno.

1. korak: slušanje (Listen)

Prema LEAF metodi, puno je važnije dati drugoj osobi priliku da se prvo izjasni. Ovaj je korak bitan kako bi se stekao osjećaj stvarnog interesa. Ako bi odmah ponudila rješenje ili ispriku, druga osoba pitala bi se zašto se uopće ispričavaš i jesi li doista razumjela problem. Dakle, najprije poslušaj! Važno je aktivno slušanje u kojem se doista u potpunosti „fokusiraš“ na drugu osobu.

2. korak: pokaži empatiju (Emphatize)

Drugi korak je suosjećanje. Slušanje je samo pola uspjeha - ako se želimo brzo pomiriti, trebali bismo se pokušati staviti na mjesto druge osobe. Nitko se ne želi svađati, a vjerojatno se i druga osoba osjeća povrijeđeno. Pokaži empatiju kako bi signalizirala da možeš vidjeti i drugu stranu. Usput, ako želiš malo više empatije od druge osobe, možeš npr. reći: „Možeš li razumjeti da sam se tako osjećala u ovoj situaciji?“

3. korak: ispričaj se (Apologise)

Konkretno „Oprosti!“ slijedi tek u trećem koraku. Ovdje bismo također trebali priznati vlastite pogreške. U sukobu uvijek sudjeluju dvije osobe! Možeš biti povrijeđena, ali još uvijek priznati kad nešto pođe po krivu s tvoje strane. To dokazuje samorefleksiju i snagu! U krajnjoj liniji, nitko nije savršen.

Suzdrži se od objašnjavanja u ovom koraku, neka isprika govori sama za sebe. Kako bi to bio slučaj, nikako ne bi trebala propustiti prvi i drugi korak.

4. korak: popravi (Fix)

I za kraj, pogled prema naprijed. Kako sada ići dalje? Gdje je razumni kompromis? Možeš predložiti konkretno rješenje koje uvažava tvoju i stranu druge osobe. Tek kad napraviš četvrti korak, oboje napuštate razgovor s pozitivnim osjećajem i oboje možete biti sigurni da je stvar doista riješena.

Bez obzira koliko smo oprezni, sukobi mogu nastati u bilo kojem trenutku. Metoda LEAF to ne može spriječiti, ali pomoći će ti da se sigurnije nosiš sa svađama. Odnosi (bilo koje vrste) često se naruše nakon svađa i više se ne možete naći jer neslaganje nije pravilno uklonjeno s puta. To ne mora biti tako! Ako se uskoro nađeš u svađi, možeš iskoristiti LEAF metodu kako ne bi došlo do štete u vezi. Jednostavno isprobaj!

Izvor: brigitte.de 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.