Psiha i seks 15. travnja 2016.

Škola lijepog čitanja za djecu

Citanje-Djeca-V
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

''Škola lijepog čitanja'' jedinstveni je projekt u ovom dijelu Europe namijenjen prvenstveno djeci kako bi savladali vještinu čitanja s razumijevanjem, naučili tehnike disanja i dikcije, te kako bi im zbog sigurnosti u sebe olakšali daljnje školovanje

U današnjem svijetu kada su knjige uglavnom na policama i svakodnevna komunikacija trpi kao i broj riječi koji se među mladima smanjuje umjesto uvećava, tim stručnih ljudi sačinjen od audio producenata i dugogodišnjih radijskih i televizijskih voditelja odlučio je mladima pokazati tajne tehnike i vještine voditelja, glumaca i spikera te im time omogućiti potpunu slobodu u izražavanju bez straha i nesigurnosti. U današnjem vremenu kada se komunikacija među mladima svela na skraćenice od po tri slova na društvenim mrežama i u silnom nedostatku razgovora a koji ne uključuje korištenje napredne tehnologije, gubimo najvažnije vježbe za naš mozak.

Čitanje jača analitičko razmišljanje

Čitanje je oduvijek na najvišoj ljestvici kada je u pitanju razvoj mentalnog zdravlja. Redovito čitanje knjiga podiže razinu analitičkog razmišljanja, proširuje vokabular, povećava kreativnost i povećava empatiju prema drugim ljudima te općenito poboljšava kvalitetu života. Kad djeca jednom urone u svijet čitanja, ono im donosi samo pozitivne učinke koji će ih izgraditi u divne mlade ljude.

''Škola lijepog čitanja ima za cilj vještinom čitanja njegovati zdravstvene dobrobiti za vaše dijete. Čitanje mu daje do znanja da su otvorene neslućene mogućnosti koje mu pomažu da se kasnije razvije u uspješnu individuu. Čitanje poboljšava memoriju, smanjuje stres, poboljšava izražavanje, komunikacijske vještine te poboljšava mogućnost pojedinca da ostane fokusiran, što je jedna od najvažnijih osobina uspješnih učenika. Čitajući povezujemo se s likovima, nepoznatim svjetovima i scenarijima kojima su oni izloženi. Sve to utječe na poboljšavanje empatije kod pojedinca i lakše razumijevanje drugih. Empatija je osobina koja je vrlo važna kod izgradnje uspješnih odnosa s drugim ljudima. Čitanje poboljšava u oblikovanju dječjeg uma i mašte dajući mu želju za stvaranjem ciljeva za bližu i dalju budućnost. Kada dijete ima ciljeve želi ih i postići te si pritom stvara okolinu kroz koju će ih i ostvariti. Osim ovih postoje i brojne druge koristi koje donosi čitanje, no jedno je sigurno: čitanje svakako vodi prema zdravijoj i sretnijoj budućnosti''.

Inovativan pristup vraća volju za čitanjem

Program je prilagođen prema dobi djeteta, a sastoji se od niza vježbi koje su temelj za stjecanje vještine lijepog čitanja. Prvi segment orijentiran je tehnici disanja, držanja, korištenju tijela kako bi nam pomoglo u istom. Nakon savladavanja osnovnih tehnika, drugi segment je usmjeren isključivo na izgovor slova, riječi, naglašavanju, interpretaciji uz kombinirane vježbe disanja.

Treći segment edukacije koristi obje naučene vještine sa javnim govorom ili nastupom. Edukacija se provodi na tri načina. U trajanju od mjesec, tri ili tijekom cijele školske godine. Sukladno tome i edukacijski program je prilagođen bržem ili opširnijem programu.

'Mi ćemo svojiminovativnim pristupom vratiti djeci volju za čitanjem, naučiti ih svim potrebnim trikovima najboljih govornika i našim učenicima omogućiti da sa samo jednom rečenicom u 30 sekundi pridobiju pažnju slušača. I steknu samopouzdanje. Čitaju sa razumijevanjem. Olakšavaju si daljnje školovanje. Knjigu sa police sa zanimanjem uzmu u ruke. Da čitaju zato što to vole, žele i znaju. Sigurni u sebe. Da nakon usavršene vještine čitanja budu prvi u Hrvatskoj koji će imati priliku posuđivati svoje glasove najpoznatijim likovima iz crtića… Da postanu prepoznatljivi u reklamama ili dječjim radijskim emisijama. Na ponos svake mame, tate, bake i ostale rodbine. Da budu nove zvjezdice na našem nebu'.

Potraži nas na www.slc.hr ili na Facebook stranici Škola lijepog čitanja.

Kako pročitati lice na prvi pogled?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.