Psiha i seks 14. veljače 2012.

Četiri trika za ''vruće'' Valentinovo

Par-Valentinovo1_1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako želiš partnerov pristanak, trebaš mu šaputati na desno uho, a ako želiš ostaviti dobar prvi dojam, potrudi se da tvoj odabranik na spoju pije topli napitak, kažu znanstvenici. Donosimo ti četiri trika za nezaboravno Valentinovo, a kako rasplamsati strast u vezi pitali smo i seksualnu terapeutkinju Natašu Barolin Belić

1. Na spoju naručite tople napitke

U jednom istraživanju, znanstvenici su dokazali kako visoka temperatura može utjecati na stvaranje pozitivnih emocija između partnera. U jednom eksperimentu, skupina ispitanika koji su sudjelovali trebali su tijekom spoja, u ruci držati šalicu vrućeg čaja, dok je istovremeno druga skupina ispitanika u ruci držala čašu ledene kave. Oni ispitanici koji su držali šalicu vrućeg čaja, ocijenili su svog partnera na spoju kao topliju osobu, za razliku od skupine koja je tijekom spoja ispijala ledenu kavu. Zaključak: ako za Valentinovo ideš na spoj s dečkom/djevojskom koji ti se sviđa, pobrine se da naručite čaj, a sladoled ostavi za ljetne večeri.

2. Pričaj mi u desno uho

Talijanski psiholozi napravili su zanimljivo istraživanje u kojem su otkrili kako šaputanjem u desno uho imaš veće šanse za potvrdnim odgovorom od šaputanja u lijevo uho. Mlada talijanska glumica sudjelovala je u istraživanju i prema uputama psihologa prilazila je muškarcima i ženama u noćnom klubu i šaputala im naizmjenično u desno i lijevo uho. Većina muškaraca i žena kojima je prišla i šapnula na desno uho, odgovorili su potvrdno na njezine molbe, za razliku od onih kojima je šaputala na lijevo uho.

Dakle, ako želiš pozvati nekoga van za Valentinovo, šapni mu na desno uho!

3. Reci to stihovima

Odlučila si napraviti miks CD, ali ne znaš kakvu glazbu uključiti? Francuski psiholozi napravili su istraživanje na tu temu. Djevojke stare od 18 do 20 godina, čekajući da eksperiment počne, slušale su glazbu u čekaonici. Pet minuta kasnije, razgovarale su s muškim ispitanikom u sklopu istraživanja.
Ono što nisu znale jest da je istraživanje započelo već tijekom slušanja glazbe, koja je uključivala ili romantične ili neutralne stihove. Nakon toga je muškarac, koji je zapravo bio jedna od osoba zaduženih za provođenje eksperimenta, zatražio djevojku njen broj telefona. Žene koje su prethodno slušale romantičnu glazbu bile su sklonije dati telefonski broj, nego sudionice koje su slušale neutralnu glazbu.

4. Svi vole crveno!

U istraživanju sveučilista Rochester iz 2008. godine navodi se kako muškarci crvenu boju vide kao afrodizijak jer prenosi poruku seksa i romantike. Neki stručnjaci čak smatraju da je prednost koju muškarci daju crvenoj boji biološki uvjetovana, dok drugi crveno i romantično povezuju na kulturološkoj razini.
Pet različitih istraživanja utvrdilo je kako je muškarcima privlačnija i seksualno poželjnija žena u crvenom ili ona koja stoji ispred crvene pozadine, nego žena koja nosi odjeću bilo koje druge boje. No, istraživanja su potvrdila i kako žene vole vidjeti muškarca u crvenome. Štoviše, smatraju kako takav odabir boje znači viši položaj muškarca u društvu.

Zanimljivo je kako ni muškarci niti žene nisu svjesni prednosti koju daju crvenoj boji. Mali savjet za kraj, crvena je poželjna boja za Valentinovo, no umjerenost je poželjna uvijek – nemoj pretjerati s ukrašavanjem u želji za isticanjem.

Savjet seksologa pročitaj ovdje.

Savjet stručnjaka

Kako ponovno rasplamsati strast povodom Valentinova, ali i svaki drugi dan zajedničkog života otkriva seksualna terapeutkinja Nataša Barolin Belić.

'Valentinovo, jednako kao i drugi blagdani, mogu ti pomoći da začiniš i razveseliš svoju vezu te rasplamsaš strast. Dakako, to ovisi o važnosti koju par daje Valentinovu.

Neki parovi ne slave Valentinovo i samim time im taj dan neće donijeti promjene u vezi. No, ako želiš dati značaj vašoj ljubavi, ako ju želiš slaviti, možeš ju slaviti svaki dan, a posebno na blagdan koji veliča ljubav i zaljubljenost', kaže Nataša Barolin Belić koja na Valentinovo gleda kao na praznik ljubavi, a ne konzumerizma.

'Možete zajedno otići na romantičnu večeru ili na romantičan izlet izvan mjesta stanovanja. Pogledajte zajedničke fotografije s početka veze kada vam je strast bila jaka i podsjetite se nekih posebnih zajedničkih trenutaka.

Jedno drugome uputite riječi zahvale i radosti što ste zajedno i što je baš ta osoba tvoj partner u životu. Možete zajedno pripremiti nježnu, opuštajuću glazbu, upaliti mirisni štapić, pripremiti toplu kupku i jedno drugo nježno sapunati i maziti u kadi ili pod tušem', predlaže Nataša Barolin Belić. 

Svi ti mali, nježni rituali mogu ti pomoći da se probudiš želju i da povodom Valentinova proslaviš svoju ljubav na posebniji način. Kada je želja jača i strast će biti prisutna pa će i trenuci vođenje ljubavi biti posebniji, nježniji i strastveniji. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.