Psiha i seks 06. rujna 2011.

Četiri savjeta za sretniji rujan

Citati
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U rujnu se bavi aktivnostima u kojima istinski uživaš, štogod to bilo. Pronađi vremena i načina da svoju strast uklopiš u svakodnevicu i prestani se procjenjivati prema nevažnom kriteriju učinkovitosti, savjetuje Gretchen Rubin, autorica knjige "Projekt sreća" koja je rujan posvetila svojoj strasti - knjigama

"Projekt sreća" u izdanju Planetopije donosi živopisnu i britku priču autorice Gretchen Rubin koja je odlučila cijelu jednu godinu posvetiti potrazi za srećom. U poglavlju "Rujan" Gretchen ti savjetuje da se posvetiš stvarima koje te čine sretnom, pronađeš vremena za svoje strasti i shvatiš ih kao istinske prioritete.

  1. Napiši roman - Moj najambiciozniji projekt za ovaj mjesec bilo je pisanje romana. Za trideset dana. Željela sam ustanoviti mogu li to. Prvoga dana rujna ispisala sam riječ Sreća na naslovnu stranicu te napisala svoju prvu rečenicu. I tako dalje, do 1667. riječi. Pisanje toga romana bilo je zahtjevan posao, ali sam u svojemu danu mnogo lakše nalazila vrijeme za njega no što sam očekivala. Bilo je to mnogo posla, povrh svega drugog što sam svakodnevno morala obavljati. Je li me usrećilo? Svakako. Bila sam oduševljena uvidjevši što u kratkom vremenu mogu postići ako to odlučim.
  2. Stvori vrijeme - Željela sam stvoriti više vremena za čitanje – više knjiga, s više užitka. Stoga sam si dopustila čitati kako mi se prohtije. Uvijek sam smatrala da je ponovno čitanje najbolje čitanje. Tjerala sam se voditi popis literature za čitanje. Koliko god sam vremena provodila čitajući, željela sam još. Međutim, zavjetovala sam se da ću prestati čitati knjige koje mi se ne sviđaju. Nekoć sam se ponosila time da do kraja pročitam svaku knjigu koju započnem – ali više ne. Kao što sam se tjerala pročitati svaku započetu knjigu, čuvala sam sve knjige koje sam kupila pa smo po cijeloj kući imali neuredne hrpe. Nemilosrdno sam ih probrala pa smo nekoliko teških vreća knjiga odnijeli u dobrotvornu ustanovu.
  3. Ne misli o rezultatima - Uvijek bilježim knjige, sastavljam neobične popise, skupljam primjere u raznim kategorijama i prepisujem odlomke. Vođenje bilješki iziskuje mnogo vremena i energije pa sam taj poriv znala susprezati. Tek kad sam sama sebi rekla: 'U redu, Gretchen, bilježi koliko god želiš, nije važno zašto', shvatila sam koliko su mi te bilješke korisne. Moja prva knjiga "Moć novac slava seks" proizašla je iz golemog korpusa bilješki. Budući da mi se bilježenje nije doimalo kao "pravi posao", nisam ga doživljavala kao vrijedno – iako je bilo. Strast je ugodna jer ne morate brinuti zbog rezultata. Možete težiti pobjedi ili ljenčariti, igrati se, istraživati, ne brinući za ishode.
  4. Ovladaj novim tehnologijama - Nedavno sam čitala o stranici za samostalno izdavaštvo, Lulu.com. Prema podacima na toj web-stranici, za manje od trideset dolara mogla bih otisnuti tvrdoukoričenu knjigu s ovitkom. Za pokus sam načinila knjigu od dnevnika koji sam pisala prvih osamnaest mjeseci Elizina života. Kad je za nekoliko tjedana stigla moja samoobjavljena knjiga, nadmašila je sva moja očekivanja. Naučila sam i da na Shutterflyju, internetskoj foto-službi, mogu otisnuti tvrdoukoričeni foto-album. Podsjetila sam se da nisam samo ostvarivala odluku o ovladavanju novom tehnologijom, već i o kupovanju stvari koje će pomoći ostvarenju mojih ciljeva, o skromnom luksuzu i čuvanju lijepih sjećanja.

 Više info na: www.planetopija.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.