Psiha i seks 03. listopada 2011.

Četiri savjeta za sretniji listopad

Listopad1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U listopadu promišljaj o mudrim izrekama, razmotri vlastita pravila koja ti pomažu u donošenju odluka, vodi prehrambeni dnevnik kako bi osvijestila što zapravo jedeš i pronađi nove načine na koje ćeš stimulirati svoj um, savjetuje Gretchen Rubin, autorica knjige 'Projekt sreća'

"Projekt sreća'' u izdanju Planetopije donosi živopisnu i britku priču autorice Gretchen Rubin koja je odlučila cijelu jednu godinu posvetiti potrazi za srećom. Gretchen u poglavlje ''Listopad'' istražuje koje strategije mogu pomoći u održavanju pozornosti te kako stimulirati mozak na nove načine razmišljanja kako bi probudila uspavane dijelove svojega uma.

  1. Meditiraj o koanima - Koan je pitanje ili tvrdnja koju nije moguće shvatiti razumom niti objasniti riječima; meditiranje o koanima potiče svjesno mišljenje jer njihov smisao nije moguće pojmiti konvencionalnom logikom. Osobni koan o kojemu sam najčešće razmišljala bila je španjolska poslovica koju je Samuel Johnson naveo u Boswellovom djelu Život Samuela Johnsona: "Onaj tko kući želi donijeti blago Kariba, mora blago Kariba nositi sa sobom". Često sam razmišljala o toj rečenici. Mislim da sam s vremenom počela shvaćati smisao. Sreću nisam mogla tražiti izvan sebe - ako sam željela pronaći sreću, morala sam je nositi sa sobom. Budući da su me koani prisilili propitivati uobičajene okvire značenja, prisilili su me razmišljati o razmišljanju.
  1. Razmotri Istinska pravila - Osobno sam primjenjivala vlastita istinska pravila koja su mi pomagala donositi odluke, najčešće ne potpuno svjesna da ih primjenjujem. Toliko brzo bljesnu u mojemu umu da se moram svojski potruditi registrirati ih, ali sam identificirala nekoliko pravila koja često primjenjujem. Nekoliko ih je bilo teško uravnotežiti. Neka od mojih istinskih pravila bila su vrlo korisna, a s druge strane, neka od njih nisu bila korisna. Preispitujući svoja istinska pravila, umjesto da ih primjenjujem bez razmišljanja, mogla sam se truditi primjenjivati ih samo ako će me usmjeriti odlukama koje će odražavati moje istinske prioritete.
  1. Stimuliraj um na nove načine - Tražeći načine da postanem svjesnija, uvidjela sam da će korištenje vlastitog mozga na nepoznate načine poboljšati moj doživljaj sadašnjeg trenutka i moju svjesnost o sebi. Najprije sam posvuda po stanu postavila naljepnice koje su me podsjećale na mentalno stanje koje sam željela razvijati. Prešla sam na crtanje. Nakon srednje škole nisam uopće crtala pa će tečaj crtanja probuditi dio mojega uma koji je dugo spavao. Nakon crtanja sam se okrenula glazbi. Dok sam bila mala, znala sam plesati po sobi uz svoju omiljenu glazbu.  Ali, kad sam odrasla, prestala sam plesati. Možda bih trebala ponovno pokušati plesati po sobi. Novost i izazov znatno pojačavaju sreću.
  1. Vodi prehrambeni dnevnik - Istraživanja pokazuju da sama svjesnost o jelu ljude potiče jesti zdravije, a stručnjaci se slažu da je vođenje prehrambenog dnevnika dobar način da se jede svjesnije. Osobno sam se dugo osjećala krivom zbog svojih osrednjih prehrambenih navika. Moj problem: bilo mi je gotovo nemoguće sjetiti se vođenja prehrambenog dnevnika. Ispostavilo se da je problem nedovoljne svjesnosti to što vam je teško svjesno voditi bilješke. No, unatoč tome, čak je i pokušaj vođenja prehrambenog dnevnika bio korisna vježba. Učinio me je svjesnijom malih zalogajčića koje stavljam u usta i prisilio me suočiti se s razmjerima moje navike "lažne hrane".  Odjednom sam prestala jesti lažnu hranu – i odricanje mi je godilo.

Više info na www.planetopija.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.