Psiha i seks 05. studenoga 2015.

Bolje lažemo, ako imamo pun mjehur?

Prs-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako se nikada nisi smatrala uvjerljivim lažljivcem, možda tvoj mokraćni mjehur ima neke veze s tim. Studija na Kalifornijskom sveučilištu otkrila je fascinantnu povezanost između pražnjenja mjehura i laganja. Drugim riječima, studenti punog mjehura uspješnije su lagali

Pun mjehur - bolja laž

Studija je provedena na 22 studenta i najprije su ih ispitivali o određenim društvenim i moralnim pitanjima. Pola skupina je potom popilo 700 ml vode, dok je druga polovica popila samo 50 ml. Četrdeset i pet minuta kasnije, sudionici su zamoljeni da lažu o svojim prethodno navedenim uvjerenjima. 

Ispostavilo se da su studenti koji su imali pun mjehur pokazali manje fizičkih znakova laganja poput čestog treptanja, vrpoljenja i pauzi u govoru. Oni punog mjehura su davali složenije odgovore. Drugim riječima, studenti punog mjehura uspješnije su lagali.

Prije laganja, popij nešto

Glavna znanstvenica u istraživanju, Iris Blandon-Gitlin, objašnjava kako su oni punog mjehura bolje lagali jer su imali povećanu kontrolu i fokus zbog punog mjehura. Kaže kako u mozgu postoji bezbroj neuroloških preklapanja između osjećaja da morate ići na toalet i osjećaja da morate malo uljepšati istinu. Iako je iskrenost uvijek najbolji izbor, ako trebaš izreći neku sitnu laž kako bi izbjegla sukob, probaj prije toga popiti puno tekućine. 

Postoji osam znakova da ti netko laže, saznaj kojih.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.